Goldman Sachs, Credit Agricole, AXA, JPMorgan, Moodys, BofA, BNY Mellon, BlackRock,  είναι μερικοί από τους ξένους οίκους που βρίσκονται από χθες στην Αθήνα, με αφορμή συνέδριο που διοργανώνει το think tank «Eurofi».

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο roadshow της Morgan Stanley, με τη συμμετοχή της Eurobank, της Εθνικής και της ΕΧΑΕ και τις επόμενες μέρες, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Χρ. Μεγάλου της Eurobank ξεκινάει νέο γύρο επαφών με ξένους σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη για την αύξηση κεφαλαίου της Eurobank, ύψους 3 δις. ευρώ. Δεν αποκλείεται δε να ανοίξει βιβλίο προσφορών πριν από το Πάσχα.

Σε ρότα ανάκαμψης έχει μπει για τα καλά το Χρηματιστήριο της Αθήνας, αψηφώντας το πολιτικό ρίσκο, αλλά εστιάζοντας στις κινήσεις που γίνονται για την επιστροφή στην ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας. Τα αποτελέσματα του 2013 είναι ενδεικτικά. Από το τρίτο τρίμηνο, κάτι που ήταν περισσότερο εμφανές στο τέταρτο 3μηνο της ίδιας χρονιάς προκύπτει αναστροφή της τάσης, με αύξηση των EBITDA και βελτίωση των πωλήσεων και του τζίρου.

Η οικονομία θα επωφεληθεί μόλις αρχίσει να αυξάνεται η χορήγηση δανείων από τις τράπεζες σε μερικούς μήνες, τόνισε χθες στο Bloomberg ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας και η Εθνική, κατά τον κ. Αλ. Τουρκολιά, διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας προχωρεί σε νέες χρηματοδοτήσεις χρησιμοποιώντας ένα γενικό κανόνα «60 – 40», δηλαδή την απαραίτητη συμμετοχή του επιχειρηματικού φορέα κατ’ ελάχιστον με 40%, ώστε και η τράπεζα να προσθέτει το υπόλοιπο 60%. 

Σύμφωνα με Έλληνες διαχειριστές στο εξωτερικό το κλίμα αλλάζει και το ενδιαφέρον για την αγορά Ελληνικών μετοχών αυξάνει. Κι αυτό γιατί, η εικόνα της Ελλάδας είναι πιά ότι έχει αφήσει πίσω της τα δύσκολα. Τα νούμερα από τα στοιχεία για τη βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών καταδεικνύουν πρωτογενές πλεόνασμα πέρα από τις προβλέψεις, το οποίο θα συνεχιστεί και φέτος. Οι δείκτες οικονομικού κλίματος και εμπιστοσύνης ξεκολλούν από τα ιστορικά χαμηλά τους.

Η απόδοση του Ελληνικού ομολόγου έχει φτάσει στα επίπεδα του 6,7% και το spread κινείται στα όρια των 500 – 550 μονάδων βάσης, ενώ χθες υποχώρησε κάτω από τις 500 μονάδες. Όσο συνεχίζεται η συζήτηση για την έξοδο στις αγορές, τόσο θα πιο πολύ υποχωρεί, υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές που δεν αποκλείουν έξοδο στις αγορές από μέρα σε μέρα πλέον.

Επιπρόσθετα, οι ξένοι διαχειριστές, στέκονται στο νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Πλέον λύνονται τα χέρια των ξένων και θα μπορέσουν να «χτυπήσουν» την Eurobank σε τιμή χαμηλότερη από την τρέχουσα ή και πιο πάνω. Σε κάθε περίπτωση το διεθνές κεφάλαιο έχει κάνει focus στην Ελλάδα, τη στιγμή μάλιστα που μία ακόμα «δουλειά» έκλεισε χθες έπειτα από 13 χρόνια απραξίας, αυτή της πώλησης του Ελληνικού στην Lamda Development .

Facebook Comments