Καλύτερα κεφαλαιοποιημένη χαρακτηρίζει την Τρ. Πειραιώς η Bank of America Merrill Lynch, σε έκθεση με ημερομηνία 1η Απριλίου 2014, ωστόσο την ίδια ώρα εκτιμά ότι η μετοχή της είναι υπερτιμημένη και γι΄ αυτό το λόγο προχωρά στην υποβάθμιση της σύστασης σε “underperform” από “neutral” και δίνει τιμή-στόχο τα 1,87 ευρώ.

Μετά την άνοδο μέσα στο έτος κατά 31% και δεδομένου του επιπέδου που διαπραγματεύεται η μετοχή σε σχέση με εκτιμώμενους δείκτες, ο οίκος θεωρεί υπερτιμημένο τον τίτλο της τράπεζας και σημειώνει ότι βρίσκει καλύτερες ευκαιρίες στην περιφέρεια Αν. Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής.

Στους δυνητικούς ανοδικούς κινδύνους, η BofA Merrill Lynch αναφέρει την πιθανότητα ανάκτησης κεφαλαίων από δάνεια, την καλύτερη των προσδοκιών αύξηση του επιτοκιακού περιθωρίου ή την εκ νέου διανομή μερίσματος σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Μετά την ανακεφαλαιοποίηση, η αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών του δημοσίου και η πλήρης ενσωμάτωση της Βασιλείας III, ο δείκτης core tier 1 της Τρ. Πειραιώς θα διαμορφωθεί στο 11,9%, σύμφωνα τόσο με τις εκτιμήσεις της τράπεζας όσο και με αυτές του οίκου. “Αυτό αναμένεται να επιτρέψει στην τράπεζα να αφομοιώσει έως και 5,5% των επιπρόσθετων προβλέψεων τη διετία 2014-15, ή να εγγράψει έναν τετραετή ρυθμό ετήσιας αύξησης του σταθμισμένου ενεργητικού της τάξης του 14%, βάσει των υπολογισμών μας. Αν θεωρήσουμε ότι ένας ικανοποιητικός δείκτης core tier 1 είναι στο 10%, τότε η τράπεζα διαθέτει ένα εύλογο απόθεμα, αλλά μικρότερο από της Alpha Bank”.

Επίσης, ο οίκος σημειώνει ότι η Πειραιώς βρίσκεται στο πιο προχωρημένο στάδιο προεργασίας για την ανάκτηση δανείων, μεταξύ των τραπεζών που καλύπτει. Τον Απρίλιο σχεδιάζει να ολοκληρώσει τη μεταφορά δανείων ύψους 22 δισ. ευρώ στην εσωτερική μονάδα διαχείρισης προβληματικών δανείων, ενώ έχει ήδη αναθέσει την αναδιάρθρωση των δανείων σε 1.300 υπαλλήλους. “Καλωσορίζουμε την πρόοδο σε αυτό το κομμάτι, ωστόσο πιστεύουμε ότι οι ανακτήσεις θα πάρουν χρόνο. Τα stress tests έδειξαν ότι η τράπεζα είχε το υψηλότερο ποσοστό εκτιμώμενων πιστωτικών ζημιών επί του συνόλου των δανείων και τις μεγαλύτερες ανάγκες προβλέψεων για τις δραστηριότητες στο εξωτερικό.

Facebook Comments