Με οδηγό τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του 2013, σύμφωνα με χρηματιστές, την τάση θα δώσουν μετοχές εταιρειών που έχουν γεμάτα ταμεία. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Beta Χρηματιστηριακή προκύπτει πως, δυνατό φινάλε είχαν το 2013 FFGroup, Αεροπορία Αιγαίου, Jumbo (2o τρίμηνο), Eurobank Properties, ΟΛΘ και ΜΕΤΚΑ. Εικόνα βελτίωσης προκύπτει για Φουρλή, Coca Cola.

«Σε μικρότερες εταιρίες», αναφέρετααι στο σχόλιο της χρηματιστηριακής, επισημαίνουμε τις Κυριακίδης, Ευρωπαϊκή Πίστη, Πλαίσιο, Γενική Εμπορίου, Αττικές Εκδόσεις, Μύλοι Κεπενού, Κανάκης, Revoil, Πετρόπουλος, Paperpack, Λάμψα και Βyte. Για άλλο ένα τρίμηνο καλές επιδόσεις ανακοινώθηκαν από Καρέλια, Σαράντη, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και Πλαστικά Κρήτης.

Σε επίπεδο έτους Ελληνικά Χρηματιστήρια, Τράπεζα Ελλάδος, ΕΥΔΑΠ, ΜΕΤΚΑ, Πλαίσιο είχαν εξαιρετικές επιδόσεις ενώ από μικρότερες εταιρίες MLS Πληροφορική, Inform Lycos, Elton Χημικά και Ευρωπαική Πίστη έδειξαν μεγέθη με ιστορικά υψηλές αναφορές. Από την Εναλλακτική αγορά ξεχώρισαν  Entersoft , Vidavo και Εuroxx που γύρισαν σε κερδοφορία ενώ πολύ καλή εικόνα είχε και η Envitec παρά την μείωση της κερδοφορίας της».

Με ταμείο  1,4 δις. ευρώ, ο ΟΤΕ έχει το πλεονέκτημα των κινήσεων. Από το να επιστρέψει μετρητά στους μετόχους του μέχρι να δρομολογήσει νέες επενδύσεις. Και δεδομένου ότι οι Γερμανοί είναι φειδωλοί στα μερίσματα, το πιθανότερο σενάριο είναι να δρομολογηθούν νέες επενδυτικές κινήσεις. Σημειωτέον, ότι τα αποτελέσματα του ΟΤΕ επιβαρύνθηκαν από την εθελούσια έξοδο εργαζομένων.

Τα ταμειακά διαθέσιμα των ΕΛΠΕ ανέρχονται στα 959 εκατ. ευρώ, έναντι 901 εκατ. ευρώ, ενώ στο τελευταίο 3μηνο του 2013 ανακόπηκε ο ρυθμός συρρίκνωσης των οικονομικών μεγεθών.  Παρά το φόρο του 30% στα μικτά κέρδη, ο ΟΠΑΠ διαθέτει ταμειακά διαθέσιμα 242 εκατ. ευρώ έναντι 367 εκατ. ευρώ. Επιπρόσθετα τα καθαρά κέρδη του ΟΠΑΠ υποχώρησαν 27%, ωστόσο η εταιρεία όχι μόνο θα διανείμει μέρισμα, αλλά σκέφτεται και το προμέρισμα.

Αυτό το λιμάνι ποιος θα το πάρει; Ο λόγος για τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης που έχει ταμείο σχεδόν 100 εκατ. ευρώ.  Με καθαρό ταμείο 212 εκατ. ευρώ, η Aegean έχει την πολυτέλεια να επιστρέψει στους μετόχους της 1 ευρώ. Τα ταμειακά διαθέσιμα του 2012 ήταν 150 εκατ. ευρώ και φέτος προμηνύεται μια καλή χρονιά για τον τουρισμό, παρά τη διεύρυνση του ανταγωνισμού με νέους παίκτες.

Ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα ύψους 134 εκατ. ευρώ για την ΜΕΤΚΑ, η διοίκηση της οποίας δεν αποκλείει τη διανομή μερίσματος ή επιστροφής κεφαλαίου στους μετόχους της.

Το ίδιο ισχύει και για την Motor Oil, που σε μία δύσκολη χρονιά για τα διϋλιστήρια εμφάνισε ταμείο 121 εκατ. ευρώ. Ταμείο 64 εκατ. ευρώ η Autohellas, η οποία επίσης μπορεί να προχωρήσει σε διανομή μερίσματος. Μέρισμα άνω των 8 ευρώ για τον Καρέλια που διαθέτει ταμείο της τάξης των 155 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την Beta Χρηματιστηριακή, «Επόμενος σταθμός στους ισολογισμούς θα είναι η μείωση του κόστους δανεισμού. Ήδη επιχειρείται  μια προσπάθεια μείωσης της καθαρής δανειακής θέσης είτε με αυξήσεις κεφαλαίου είτε με εξοφλήσεις δανείων. Το εγχείρημα δύσκολο καθώς οι εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης είναι περιορισμένες ωστόσο η σταθεροποίηση των λειτουργικών κερδών αποτελεί μια καλή αρχή για την επιστροφή και της τελικής γραμμής στο «συν».

Στο α’ τρίμηνο μεγάλο μέρος των αναδιαρθρώσεων θα αρχίσουν να πιάνουν τόπο πριν την γραμμή των λειτουργικών κερδών. Όσο θα εξελίσσεται η χρήση το όφελος θα γίνεται πιο ορατό αφού το σταθερό κόστος έχει συμπιεστεί κατεβάζοντας χαμηλότερα το νεκρό σημείο. Για να επιτευχθεί ωστόσο το όφελος θα χρειαστούν καύσιμα, τουτέστιν ρευστότητα στην οποία ο τραπεζικός κλάδος δεν φαίνεται να έχει ακόμα ανοίξει –φθηνές- γραμμές για αύξηση του κεφαλαίου κίνησης.

Οι βελτιώσεις ωστόσο που αναμένονται στο προσεχές διάστημα δεν θα προέλθουν μόνο από την διοχέτευση ρευστότητας: Ο κλάδος των κατασκευών λόγω επανέναρξης των έργων στις παραχωρήσεις θα αρχίσει να εμφανίζει θετικό πρόσημο ενώ παράπλευρες ωφέλειες αναμένονται και στην ζήτηση οικοδομικών υλικών.

Καλά είναι τα πρώτα μηνύματα από το μέτωπο των κρατήσεων στον τουρισμό. Η αύξηση του κύκλου εργασιών στον ΟΠΑΠ με την εγκατάσταση των VLT’s στο β’ εξάμηνο θα βελτιώσει την κερδοφορία του. Κοιτάζοντας μακρύτερα η εκμετάλλευση του «Ελληνικού» καθώς και άλλες αποκρατικοποιήσεις (λιμάνια, ύδρευση, κλπ) δημιουργούν δυνητικά νέα περιθώρια δραστηριότητας για τις εισηγμένες.

Από την άλλη πλευρά οι αποτιμήσεις της Ελληνικής αγοράς δεν είναι πια φθηνές, υπάρχει ίσως περισσότερη αισιοδοξία από όση επιτρέπουν οι ιστορικοί μέσοι όροι αποτιμήσεων των εταιριών. Το 2014 τρέχει με ΡΕ 20 ενώ το 2015 με ΡΕ 15 με αρκετό ρίσκο ωστόσο εκτέλεσης και πολλά «αν» στις βασικές παραδοχές.

Ως εκ τούτου η προσέγγιση μας στην αγορά είναι αυστηρά επιλεκτική  και πολύ εστιασμένη στις ειδικές προοπτικές του κάθε κλάδου αλλά και της χρηματοοικονομικής δομής που έχει πλέον η κάθε εταιρία. Από την άλλη πλευρά η ανάκαμψη θα περάσει και μέσα από τις τραπεζικές μετοχές οι οποίες παρά το γεγονός της μη ύπαρξης λειτουργικών κερδών ακόμα και το 2014 φαίνεται να προσελκύουν το ενδιαφέρον λόγω των μεγάλων ωφελειών που αναμένεται να έχουν από την επόμενη χρήση από την μείωση του κόστους, τις συνέργιες ενοποίησης, το γύρισμα της οικονομίας και την μείωση του ρίσκου από την τακτοποίηση των κεφαλαιακών τους αναγκών».

Facebook Comments