Πυρετωδώς εξελίσσονται οι διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών. Καθώς οι δύο τράπεζες Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς υπερκάλυψαν τις σχετικές του ανάγκες, εθνικές και ευρωπαϊκές αρχές επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στις δύο άλλες συστημικές τράπεζες Eurobank και Εθνική.

Και για μεν την Eurobank δρομολογήθηκαν ήδη οι διαδικασίες για αύξηση κεφαλαίου -οι λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές εντός των προσεχών ημερών- για την Εθνική, που δεν θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου, τα κεφαλαιακά σχέδια είναι στη φάση τη διαμόρφωσής τους.

Εν τω μεταξύ στην Αθήνα βρίσκεται η DG Comp, η διεύθυνση ανταγωνισμού της Ε.Ε. υπό τον Γκερτ Γιαν Κούπμαν, αναπληρωτή γενικό διευθυντή, ο οποίος από χθες ξεκίνησε γύρο επαφών με τον υπουργό Οικονομικών, τους επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά και με παράγοντες της ΤτΕ και τις διοικήσεις των τραπεζών.

Οι τράπεζες τις προσεχείς ημέρες θα βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τις εποπτικές αρχές έως ότου καταθέσουν τα κεφαλαιακά τους σχέδια. H κατάθεση προβλέπεται να γίνει έως τις 15 Απριλίου. Για την Τράπεζα Πειραιώς και για την Alpha Bank, η παραπάνω διαδικασία έχει τυπικό χαρακτήρα. Η Τράπεζα της Ελλάδος θα συζητήσει και θα συμφωνήσει με την DG Comp και στη συνέχεια θα προχωρήσει στις απαραίτητες εγκρίσεις.

Η Εθνική Τράπεζα έχει στη φαρέτρα της ένα σημαντικό πλήθος περιουσιακών στοιχείων, ιδιαίτερα αξιόλογο τμήμα του οποίου έχει ήδη αξιοποιήσει στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσής της. Η τράπεζα έχει καταστήσει σαφές πως δεν θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου, ενώ είναι επίσης γνωστό πως διαθέτει σημαντικά κεφαλαιακά μαξιλάρια και στοιχεία ενεργητικού υπό αξιοποίηση, που θα της επιτρέψουν να καλύψει τμήμα ή και το όλον των κεφαλαιακών της αναγκών.

Ωστόσο, όπως είναι φυσικό, δεν επιθυμεί να ρευστοποιήσει περιουσιακά στοιχεία υπό πίεση και ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, κάτι το οποίο θα πίεζε ιδιαίτερα τις τιμές αυτών στοιχείων. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις όπως σε αυτήν της Finansbank όπου οι συνθήκες που επικρατούν στη γειτονική χώρα δημιουργούν περαιτέρω ιδιατερότητες, ο χρόνος αυτός κρίνεται κάτι παραπάνω από απαραίτητος. Αλλωστε η Finansbank πέρα από τη σημαντική της αξία, αποτελεί και τη μόνη τράπεζα της Τουρκίας που ως θυγατρική ευρωπαϊκής τράπεζας εμπίπτει στον έλεγχο της ΕΚΤ ως προς την ποιότητα του χαρτοφυλακίου της. Η Εθνική εκτιμάται πως θα ζητήσει τον απαραίτητο χρόνο για να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε σχέση με τη θυγατρική της.

Η τράπεζα φαίνεται να έχει εξετάσει και άλλες λύσεις, όπως την πιθανότητα έκδοσης ομολογιακού δανείου μετατρέψιμου σε μετοχές, αν και επισήμως αποφεύγει να ξεδιπώλσει τα σχέδιά της.

Οσον αφορά τις άλλες τράπεζες, τρέχουν ήδη οι διαδικασίες σχετικά με την Eurobank, τον ορισμό της γενικής συνέλευσης της τράπεζας και την πρόσληψη ειδικών συμβούλων για να υπολογιστεί η εύλογη αξία της.

Οι εκτιμήσεις της αγοράς λένε πως δεν θα καθυστερήσουν και οι διαδικασίες σχετικά με την υποβολή δημοσίων προτάσεων από την πλευρά του ΤΧΣ σε σχέση με τα warrants, αφού η επιτυχία αυτών των προτάσεων εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τις τιμές των δικαιωμάτων στο χρηματιστήριο.

Επιχειρησιακά σχέδια
Οι τράπεζες που ολοκληρώνουν την αύξηση κεφαλαίου, στη συνέχεια θα επικαιροποιήσουν τα επιχειρησιακά τους σχέδια, τα οποία επίσης θα πρέπει να καταθέσουν προς έγκριση στην ΤτΕ, ενώ ήδη προετοιμάζονται και για τα ευρωπαϊκά stress tests. Χθες, εν τω μεταξύ, εγκρίθηκε από την Κεφαλαιαγορά το ενημερωτικό φυλλάδιο της Alpha Bank για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, αλλά και εκείνο της Τράπεζας Πειραιώς, τόσο για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου όσο και για τη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα. Σήμερα το Χρηματιστήριο θα ανακοινώσει επισήμως και το ακριβές χρονοδιάγραμμα της δημόσιας προσφοράς της Πειραιώς, αλλά και της εισαγωγής των μετοχών των δύο τραπεζών στο ταμπλό. Την πεποίθησή του ότι η Τράπεζα Πειραιώς δεν θα χρειαστεί να αντλήσει εκ νέου κεφάλαια μετά τη διεξαγωγή των πανευρωπαϊκών stress tests εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας κ. Άνθιμος Θωμόπουλος, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg.

Ο κ. Θωμόπουλος είπε πως οι ελληνικές τράπεζες υποβλήθηκαν σε εξονυχιστικούς ελέγχους στα δύο εξαιρετικά λεπτομερή stress tests που πραγματοποίησε η BlackRock, σε συνεργασία με την τρόικα και την ΕΚΤ.

Θα αποτελέσει μεγάλη έκπληξη αν από την ευρωπαϊκή άσκηση προκύψουν πολύ διαφορετικά αποτελέσματα από την εγχώρια, σημείωσε ο κ. Θωμόπουλος. Τα πανευρωπαϊκά τεστ θα είναι το ίδιο λεπτομερή με τα εγχώρια, για να συμπληρώσει ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα είναι το ίδιο προετοιμασμένες με τις υπόλοιπες της Ευρώπης, κατέληξε.

Facebook Comments