Μεγάλο πάρτι στην αγορά των ομολόγων με το δεκαετές να συνεχίζει να εκπλήσσει τις αγορές, δημιουργώντας σταδιακά συνθήκες εξόδου της χώρας στις αγορές. Το  spread διαμορφώνεται σε επίπεδα χαμηλότερα εδώ και τέσσερα χρόνια, δηλαδή στις 484 μονάδες βάσης, με την απόδοση στο 6,22% και την ονομαστική τιμή του ομολόγου να προσεγγίζει τις 80 μονάδες!

Θετικό, ωστόσο, είναι το κλίμα και στο Ελληνικό χρηματιστήριο, με τους Έλληνες και κυρίως τους ξένους επενδυτές να αγοράζουν προσδοκία, αυτή της επιστροφής στον ενάρετο κύκλο της Ετηςνικής οικονομίας.

Την ερχόμενη Παρασκευή έρχεται στην Αθήνα για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο η Γερμανίδα Καγκελάριος κυρία Ανγκέλα Μέρκελ, με την αγορά να προσδοκά ότι μετά την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ανοίγει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους.

Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. ενισχύεται πάνω από τις 1.350 μονάδες και με κέρδη κάτι λιγότερο από 1%, ενώ οι συναλλαγές πλησθιάζουν τα 30 εκατ. ευρώ. Το ενδιαφέρον είναι ότι τι συντριπτικό ποσοστό των συναλλαγών μέχρι αυτή την ώρα έχει πραγματοποιηθεί σε δύο μετοχές την Πειραιώς και την Alpha. Στη μεν Πειραιώς έχει γίνει το 17% του συνολικού τζίρου και στην Alpha το… 40%. Τα κέρδη της Alpha είναι οριακά, με τη μετοχή στα 0,704 ευρώ και της Πειραιώς πάνω από 1%, στα 2 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, εντολές αγορών βγαίνουν στον ΟΤΕ, με τη μετοχή στα 12,19 ευρώ και κέρδη 1,67%, καθώς η εταιρεία έχει το μεγαλύτερο ταμείο στο Χ.Α. με 1,4 δις. Ευρώ. Κέρδη πάνω από 2% για τον ΟΠΑΠ στα 12,07 ευρώ, καθώς η διοίκηση του Οργανισμού, εκτός από μέρισμα θα διανείμει και προμέρισμα και παρά το γεγονός ότι είχε χαμηλότερη κερδοφορία πέρσι. Κίνηση πάνω από τα 4 ευρώ για την Εθνική, στα 7,19 ευρώ ο Μυτιληναίος και στα 4,10 ευρώ ενισχύεται η μετοχή της ΓΕΚ/Τέρνα.

Facebook Comments