Η Moodys χαιρετίζει μεν την συμφωνία με την Τρόικα και την έγκριση της εκταμίευσης της επόμενης δόσης, ωστόσο κρούει των κώδωνα του κινδύνου για πιθανή πολιτική αποσταθεροποίηση η οποία θα οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές και μάλιστα εντός του επόμενου εξαμήνου.

Η Moodys αναμένει πως το ΔΝΤ θα αποφασίσει εκταμίευση των 3,4 δισ ευρώ σε δύο ισόποσες δόσεις, μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού του συμβουλίου τον Μάιο.

Παράλληλα, ο οίκος αναμένει πως η εφαρμογή του πρώτου μέρους των μεταρρυθμίσεων του νομοσχεδίου να οδηγήσει σε σταδιακή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης της Ελλάδας κατά τα επόμενα δύο χρόνια. Οπως εκτιμά, το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί 0,3% φέτος και 1,2% το 2014.

Το σημαντικό είναι, όπως τονίζει, πως το νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα αλλά επιτρέπει να διανεμηθούν 2 δισ. ευρώ από το πλεόνασμα σε κοινωνικά επιδόματα και στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες.

Επίσης, το κομμάτι του νομοσχεδίου που αφορά τις τράπεζες, επιτρέπει τη μεγαλύτερη συμμετοχή ιδιωτών και την μείωση της συμμετοχής του ΤΧΣ στις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας.

Ωστόσο, όπως προειδοποιεί, ο πολιτικός κίνδυνος παραμένει πολύ υψηλός για την Ελλάδα, λίγο τις δημοτικές εκλογές καθώς και τις ευρωεκλογές. Μετά και τα τελευταία γεγονότα και τις συγκρούσεις στην κυβέρνηση, η περαιτέρω μείωση της κυβερνητικής πλειοψηφίας παραμένει υψηλή, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει πρόωρες εκλογές μέσα στους επόμενους έξι μήνες και αυτό θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τη συνέχιση της εφαρμογής του προγράμματος της Τρόικα και θα μειώσει την εγχώρια και διεθνή εμπιστοσύνη.

Facebook Comments