Ιδιαιτέρως βαρύ είναι το κλίμα μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας διαπίστωσαν κατά την επάνοδό τους στην Αθήνα ότι δεν έχει συντελεστεί πρόοδος από την ελληνική πλευρά σε κανένα από τα ανοικτά ζητήματα. Μάλιστα, στους κόλπους της τρόικας εκτιμούν ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει χρόνο για να μην προχωρήσει σε ορισμένες από τις συμφωνημένες παρεμβάσεις.

Μάλιστα, η προγραμματισμένη για τις έξι το βράδυ του Σαββάτου συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα αναβλήθηκε, ενόψει και της αυριανής προγραμματισμένης συνάντησης των ελεγκτών με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Στο υπουργείο Οικονομικών πραγματοποιείται σύσκεψη μεταξύ των στελεχών του οικονομικού επιτελείου.

Δεν είναι τυχαίο ότι στελέχη της τρόικας αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να μην «κλείσει» ο έλεγχος ούτε στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας, όπως ήταν ο αρχικός προγραμματισμός τους. Με τον τρόπο αυτό, ασκείται έντονη πίεση προς την ελληνική πλευρά, η οποία θέλει να οριστικοποιηθεί η συμφωνία το ταχύτερο δυνατόν, ώστε να εκταμιευθούν οι δόσεις συνολικού ύψους 8,8 δισ ευρώ (2,8 δισ ευρώ του Μαρτίου και 6 δισ ευρώ η επόμενη) και να μην ενταθούν οι ανησυχίες στην αγορά από τις συνεχείς παρατάσεις του τρέχοντος ελέγχου.

Για να συμβεί αυτό, όμως, θα πρέπει άμεσα να υπάρξει σύγκλιση μεταξύ των δύο πλευρών στα παρακάτω θέματα:

1. Απολύσεις. Η τρόικα επιμένει στο να παρουσιάσει η κυβέρνηση το σχέδιο των «υποχρεωτικών αποχωρήσεων». Αρμόδιοι παράγοντες του οικονομικού επιτελείου υποστηρίζουν ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών είναι «απόλυτοι» σε αυτό το ζήτημα, όσο σε κανένα άλλο.

2. Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζικού συστήματος. Το μεγάλο «αγκάθι» είναι η ολοκλήρωση ή μη της συμφωνίας μεταξύ Εθνικής Τράπεζας και Εurobank. Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, υποστήριξε χθες πως η τρόικα θέλει να πειστεί για τις συνέργειες από την συμφωνία Εθνικής-Eurobank και ότι δεν προτίθεται να αυξήσει τα κεφάλαια για την ανακεφλαιοποίησή τους. Πάντως, σημείωσε πως η τρόικα δεν μπορεί να θέσει «βέτο», αλλά πρόσθεσε ότι εκείνοι είναι που «βάζουν τα λεφτά». Εξέφρασε, όμως, την αισιοδοξία του ότι «θα βρεθεί λύση».

3. Φορολόγηση ακινήτων. Οι εκπρόσωποι των δανειστών της Ελλάδας δείχνουν ότι έχουν τη διάθεση να συζητήσουν την αλλαγή του υφιστάμενου μέτρου (ΕΕΤΗΔΕ), δεδομένου ότι η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει σε μία μείωση των συντελεστών του τέλους. Οπως εξήγησε αρμόδιος παράγοντας η τρόικα εξετάζει εάν το «κενό» καλύπτεται από τις τρεις προτάσεις της κυβέρνησης και μέχρι τώρα δεν έχουν δώσει κάποια οριστική απάντηση.

4. Φορολογικός μηχανισμός. Η τρόικα θεωρεί ότι η νέα γραμματεία εσόδων θα πρέπει να έχει μεγαλύτερη ανεξαρτησία, ώστε να μην υπάρχουν πολιτικές παρεμβάσεις στο έργο της.

5. Ρυθμίσεις οφειλών προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία. Πρόκειται, ίσως, για το θέμα που οι δύο πλευρές βρίσκονται πιο κοντά σε συμφωνία. Αλλά οι ρυθμίσεις δεν έχουν ακόμα κλείσει οριστικά.

6. Μείωση ΦΠΑ στην εστίαση και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα καύσιμα. Η κυβέρνηση συνεχίζει να θέτει το θέμα στο πλαίσιο της συνολικής διαπραγμάτευσης που γίνεται, ευελπιστώντας ότι στο τέλος θα υπάρξει αλλαγή του ισχύοντος καθεστώτος.

Facebook Comments