Η ΕΚΤ αποφάσισε να αφήσει τα επιτόκια αμετάβλητα στο 0,25% και στη συνέχεια ο Mario Draghi αποφάσισε να μιλήσει ανοικτά.

Ξεκινώντας την ομιλία του, επανέλαβε το γνωστό κείμενο για τις πληθωριστικές προσδοκίες και τόνισε ότι η ΕΚΤ αναμένει σταδιακή αύξηση του πληθωρισμού από το 2015. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα, το EUR/USD δεχόταν ένα πραγματικό πόλεμο εντολών με αποτέλεσμα να κινείται 20 pips γύρω από τα 1,3770.

Στη συνέχεια ο Mario Draghi ανέβασε στροφές και έγινε «λεκτικά» επιθετικότερος. Είπε ότι η ΕΚΤ εξετάζει όλα τα μέτρα που θα μπορούσε να λάβει, συνέχισε λέγοντας ότι η ΕΚΤ δεν έχει τελειώσει με τα μη συμβατικά μέτρα στήριξης και σε ερώτηση-διευκρίνηση αν εννοεί και ένα QE, απάντησε ναι. Αμέσως μετά αναφέρθηκε στο ακριβό ευρώ και τα προβλήματα που αυτό δημιουργεί.

Εκεί ήταν που οι πιέσεις στο ευρώ έμοιαζαν να γίνονται αφόρητες και όλα έδειχναν ότι η αρχή της πτώσης έχει ξεκινήσει. Το EUR/USD αρνήθηκε πεισματικά να συνεχίσει την πτώση και επέστρεψε στο 1,3770. Τελικά ποιοι κρύβονται πίσω από τη δυναμική του ευρώ; Ποιος μπορεί σε μια ημέρα σαν τη σημερινή να κρατάει το ευρώ «ακούνητο»;

Σε άρθρο μας πριν από την ομιλία του Draghi, αναφέραμε χαρακτηριστικά ότι για να υπάρξει πτώση στο ευρώ θα χρειαστούμε κάποια σημαντική έκπληξη. Πλέον είναι φανερό ότι η τακτική των «λεκτικών παρεμβάσεων» δεν έχει αποτέλεσμα στο ευρώ. Οι επενδυτές περιμένουν πράξεις και όχι λόγια.

Κατά την εκτίμησή μας, οι σημερινές δηλώσεις του Draghi ανοίγουν την πόρτα σε ακόμα πιο επιθετικές δηλώσεις για τις ενέργειες της ΕΚΤ. Το επόμενο χρονικό διάστημα, μέχρι και την επόμενη συνεδρίασης της ΕΚΤ, δεν αποκλείουμε να πυκνώσουν οι δηλώσεις περί κάποιου QE ή άλλων μέτρων. Με απλά λόγια, μένει να δούμε αν οι σημερινές δηλώσεις του Draghi θα συντελέσουν σε μια σταδιακή αλλαγή του κλίματος εναντίων του ευρώ, με τους πωλητές να είναι πιο επιθετικοί.

Αυτή την ώρα η ισοτιμία EUR/USD διαπραγματεύεται στα 1,3760.

Facebook Comments