To Marketnews παραθέτει τους λόγους που «δικαιολογούν» τη σημερινή μεγάλη και απότομη βουτιά της αγοράς. Βουτιά, η οποία εξελίχθηκε σε μακροβούτι κατά τη διάρκεια των δημοπρασιών. Οι λόγοι της πτώσης, σύμφωνα με την αγορά, θα μπορούσαν να είναι οι εξής:

Πολιτικό ρίσκο. Το θέμα Μπαλτάκου, του τέως γενικού γραμματέα της κυβέρνησης, μετά την αποκάλυψη του διαλόγου με τον βουλευτή της Χρυσής Αυγή κ. Κ. Κασιδιάρη, ενδεχομένως να προκαλέσει τριγμούς στην κυβερνητική συνοχή. Αιχμές κατά της συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ στη κυβέρνηση άφησε σε νέα του ανακοίνωση ο πρώην πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, που κατά τη Nomura ενεργεί για ίδιον όφελος μετά τις εκλογές.

Ακριβή αγορά. Όπως έγραψε και χθες το «MN» το p/e της αγοράς για φέτος υπολογίζεται στο 20 και για το 2015 στο 15, καθιστώντας το Χ.Α. μία από τις πλέον ακριβές αγορές μεταξύ των αναδυόμενων. Ωστόσο, η προοπτική της ανάκαμψης αποτελεί ισχυρό κίνητρο για τους επενδυτές, κυρίως τους ξένους οι οποίοι παρακολουθούν τα πάντα σε ό,τι αφορά στη χώρα μας. Απόδειξη, το σχόλιο της Nomura για τον καυτό διάλογο Μπαλτάκου – Κασιδιάρη.

Αυξήσεις κεφαλαίου. Την ερχόμενη Δευτέρα, ξεκινάει η αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς, η οποία απευθύνεται στους Έλληνες επενδυτές. Η Τράπεζα ζητάει από τους Έλληνες επενδυτές να καλύψουν 170 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, έρχεται η δημόσια εγγραφή εταιρειών στο Χ.Α. για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια.Κι όχι μόνο αυτό. Μέσα στο μήνα πρόκειται να τρέξει η μεγάλη αύξηση κεφαλαίου της Eurobank, όπου μεγάλα επενδυτικά σπίτια που συμμετέχουν τώρα σε εισηγμένες, θα κληθούν να βάλουν 3 δις. ευρώ.

Πουλάνε για να αγοράσουν ομόλογα; Κι όμως, ο Ελληνικός 10ςτής τίτλος γράφει ονομαστική τιμή πάνω από τις 80 μονάδες βάσης, όταν πριν από τρία χρόνια, με το κούρεμα είχε φτάσεις στις… 15. Το Ελληνικό ομόλογο έχει απόδοση πλέον κάτω από το 6% για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια και υπάρχει η εκτίμηση από ορισμένους στο Χ.Α. ότι κάποια κερδοσκοπικά κεφάλαια πουλάνε μετοχές για να μπουν στα ομόλογα.

Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. υποχώρησε κατά 2,20%, στις 1.323 ,ονάδες και με τις συναλλαγές στα 171,9 εκατ. ευρώ.

Κατά τα άλλα πάνω από τον μισό τζίρο που έγινε στο Χ.Α. πραγματοποίησαν οι τρεις τράπεζες, Εθνική, Alpha και Πειραιώς. Πτώση πάνω από 3% για την Πειραιώς που έκλεισε στα 1,93 ευρώ με όγκο 13,2 εκατ. τεμαχίων και τζίρο 25 εκατ. ευρώ. Μικρή διόρθωση 0,73% για την Εθνική, στα 4,06 ευρώ με 1,3 εκατ. τεμάχια και 5,4 εκατ. ευρώ. Κέρδη για την Alpha, στα 0,729 ευρώ με κέρδη 4,89% και όγκο 96 εκατ. τεμαχίων ή 69,9 εκατ. ευρώ.  Σημειώνεται ότι οι ξένοι έχουν δώσει τιμή στόχο για τη μετοχή στα 0,75 ευρώ.

Πιέσεις βγήκαν στον Τιτάνα, που υποχώρησε κατά 5,76%, στα 24,20 ευρώ, ο Μυτιληναίος υποχώρησε κάτω από τα 7 ευρώ, η Jumbo στα 12,52, η ΔΕΗ κάτω από τα 12 ευρώ ενόψει της έκδοσης ομολογιακού, ο ΟΤΕ στα 12,23 ευρώ, έπειτα από το ράλι του περασμένου διημέρου και ο ΟΠΑΠ στα 11,60 ευρώ. 

Facebook Comments