Φέτος είναι η τελευταία χρονιά ύφεσης για την Ελλάδα, εκτιμούν οι αναλυτές της Morgan Stanley, Daniel Antonucci και Paolo Batori και προβλέπουν πως το 2015 θα καταγραφεί ρυθμός ανάπτυξης 0,5%. Βλέπουν επίσης θετικά τα σχέδια επιστροφής της Αθήνας στις αγορές.

«Δεν νομίζουμε ότι επιστροφή της χώρας στις αγορές είναι πρόωρη και εκτιμούμε ότι η έκδοση θα έχει καλή έκβαση στη σωστή τιμή και με λογικούς όρους. Κατά την άποψή μας, οι τρέχουσες τιμές στη δευτερογενή αγορά υποδεικνύουν δίκαιη απόδοση της τάξεως του 5,3% για ενδεχόμενη έκδοση 5ετούς ομολόγου και 4,2% για 3ετές ομόλογο» αναφέρει η Morgan Stanley στην έκθεσή της.

Η πορεία των αγορών συνηγορεί με αυτή την εκτίμηση. Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου υποχώρησε κατά 5 μονάδες βάσης στο 6.04%, που αποτελεί και νέο ρεκόρ 4ετίας.

«Η απόδοση του ελληνικού ομολόγου φλερτάρει σκληρά με το όριο του 6% και η Αθήνα σχεδιάζει με συμβολικά ισχυρή επιστροφή τις αγορές άμεσα. Μήπως τελικά κινούμαστε από το Grexit στο Greecovery;» σχολιάζουν οι Financial Times.

Η Morgan Stanley εκτιμά πάντως, πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας είναι πολιτικός. «Εκτιμούμε ότι η πολιτική είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας. Παράλληλα, ο πολιτικός κίνδυνος είναι πιο δύσκολο να αποτιμηθεί από ότι ο οικονομικός στις αγορές, αλλά μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το κλίμα» αναφέρει η έκθεση.
 

Facebook Comments