Μεγαλύτερες των αρχικών είναι οι συνέργιες που είχαν ανακοινωθεί από την συγχώνευση Εθνικής-Eurobank. Στόχος είναι μέχρι την Δευτέρα να έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος στα ζητήματα που έχουν τεθεί από πλευράς Τρόικας αναφορικά με την ολοκλήρωση της συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας με την Eurobank, που βρίσκεται στην τελική της φάση, σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο.

Ο προβληματισμός της Τρόικα, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, εστιάζεται κυρίως στο μέγεθος που θα δημιουργηθεί από την συγχώνευση των δύο τραπεζών (Εθνικής και Eurobank), στο ύψος των συνεργιών καθώς και στα επιπλέον κεφάλαια που ενδεχομένως να χρειαστούν για την ανακεφαλαιοποίηση του νέου ομίλου.Nα τηρηθούν αυστηρά τα χρονοδιαγράμματα ζήτησε το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικα που έκανε τις συναντήσεις με τις διοικήσεις της Εθνικής και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, που σημαίνει ότι οι γενικές συνελεύσεις θα πρέπει να έχουν πάρει τις σχετικές αποφάσεις μέσα στον Απρίλιο.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τις συνατήσεις αυτές, oι οποίες θα συνεχιστούν και μέσα στο Σαββατοκύριακο, η τρόικα ζητούσε να μάθει τεχνικά θέματα τόσο ως προς τη συγχώνευση της Εθνικής με την Eurobank, όσο και ως προς το χρόνο που θα απαιτηθεί για να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι την επόμενη εβδομάδα, η διοίκηση της ΕΤΕ θα δημοσιεύσει την πρόσκληση για τη σύγκληση γενικής συνέλευσης προκειμένου να αποφασίσει σχετικά με τη λειτουργική συγχώνευση με τη Eurobank.

 

Μόλις η γ.σ. πάρει απόφαση, ει δυνατόν χωρίς να χρειαστούν πολλές επαναληπτικές γ.σ., θα δημοσιευτεί πρόσκληση για γ.σ. Με θέμα την ανακεφαλαιοποίηση. Πηγές προσκείμμενες στο οικονομικό επιτελείο τονίζουν ότι προ μηνός περίπου υπήρξαν επιστολές της τρόικα που ζητoύσε να επισπευσθεί η διαδικασία τη ανακεφαλαιοποίησης και πλέον δίδεται η εντύπωση ότι οι τράπεζες, ειδικά οι ETE – Eurobank, δίνουν μάχη με το χρόνο. Κατά πόσο είναι εφικτό να γίνουν άμεσα οι γενικές συνελεύσεις και για την λειτουργική συγχώνευση, αλλά και για την ανακεφαλαιοποίηση, μένει να φανεί, υποστηρίζουν καλά ενημερωμένες πηγές, αν και η Κεφαλαιαγορά υποστήριξε με επιχειρήματα ότι τελικά είναι εφικτό να προχωρήσει η συγχώνευση των τραπεζών, να ολοκληρωθεί το deal και να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής.


Συγκρατημένη αισιοδοξία

Κατά τα άλλα, συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στην κυβέρνηση για επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα στο θέμα της συγχώνευσης Εθνικής-Eurobank και στο ζήτημα της επιβολής του ενιαίου φόρου στα ακίνητα.

«Υπάρχουν ακόμη εκκρεμμότητες που δεν έχουν κλείσει είπε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος του Μαξίμου, ερωτηθείς γιατί καθυστερή η δόση του Μαρτίου.

Ο υπουργός δεν θέλησε να αποκαλύψει τις εξελίξεις στο θέμα της ανεφαλαιοποιήσης των τραπεζών, ούτε αν άλλαξε κάτι στη στάση της τρόικας σχετικά με τη συγχώνευση Εθνικής-Eurobank. «Όχι. Δεν υπάρχει τίποτα νεότερο», απάντησε ερωτηθείς σχετικά.

Την Κυριακή, πιέσεις στο θέμα για τη συγχώνευση της Eurobank με την ΕΤΕ, αναμένεται να θέσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση που θα έχει με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Μάλιστα, κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα στο πλαίσιο των πιέσεων για την ακύρωση του deal έβαλε νερό στο κρασί της για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, αλλά και μείωση του χαρατσιού στα ακίνητα.


Που διαφωνεί η τρόικα

Πλέον έχει επιβεβαιωθεί με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών εκφράζουν τις ενστάσεις τους για την ολοκλήρωση του deal Εθνίκης – Eurobank, αφού θεωρούν ότι αν προχωρήσει η λειτουργική συγχώνευση και βγουν στις αγορές για να ζητήσουν 1,5 δις. Ευρώ που αντιστοιχεί στο όριο του 10% της συμμετοχής των ιδιωτών στην αύξηση κεφαλαίου, δεν θα τα καταφέρουν.

Ως εκ τούτου προκρίνουν ότι είναι καλύτερη λύση η ανακεφαλαιοποίηση κατά τράπεζα και όχι μαζί, αφήνοντας τον πρώτο λόγο στο ΤΧΣ, το οποίο όμως, ήδη έχει διαθέσει 1,2 δις. Ευρώ για την απορρόφηση των Κυπριακών assets στην Ελλάδα από την Πειραιώς.

Σύμφωνα με την αγορά νεότερα δεν πρόκειται να υπάρξουν πριν από τη Δευτέρα, αν και υπάρχουν πιέσεις να ξεκαθαρίσει το τοπίο το συντομότερο δυνατό.


Koμισιόν

Από πλευράς τρόικας δεν έχει τεθεί κάποιου είδος βέτο στη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με την Eurobank, τόνισε την Παρασκευή εκπορόσωπος της Κομισιόν, την ίδια ώρα που εντείνονται οι ανησυχίες για το μέλλον της συμφωνίας.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολιβιέ Μπαγί, σημείωσε, ωστόσο, ότι η συγχώνευση θα πρέπει να γίνει κατά τρόπο συμβατό προς την κοινοτική νομοθεσία, αλλά και κατά τρόπο που δεν θα επιβαρύνει το έλλειμμα και το χρέος της Ελλάδας.

Ο εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι επί του θέματος αυτού ο ρόλος της τρόικας είναι να διαπιστώνει αν η Ελλάδα είναι συνποής ως προς τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης.

Facebook Comments