Τράπεζες στην Ελλάδα και τράπεζες στη Κίνα. Εντάσσονται και οι δύο σε αναδυόμενες αγορές και σε περιοχές όπου είναι γνωστή η τάση για … δημιουργική λογιστική.

Από την άλλη πλευρά όμως, η ελληνική οικονομία μοιάζει με νάνο μπροστά στην κινεζική. Επίσης η Κίνα επιβραδύνεται με στόχο ανάπτυξη για φέτος 7,5%, ενώ η Ελλάδα συμπληρώνει τον έκτο χρόνο ύφεσης.

Μία ακόμη ειδοποιός διαφορά είναι τα τεράστια συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στη ζώνη του ευρώ.

Κι όμως, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στις δύο χώρες έχουν και άλλα κοινά σημεία, αλλά και προκλήσεις. Το πρόβλημα των κόκκινων δανείων είναι έντονο και στις δύο περιπτώσεις.

Επίσης, και στις δύο το μέλλον των τραπεζών θα κριθεί από πολιτικές αποφάσεις και όχι από τα οικονομικά μεγέθη.

Στην περίπτωση της Ελλάδας τα προβλήματα είναι σαφή. Για να χαρακτηριστεί βιώσιμο το χρέος της χώρας θα πρέπει να υποθέσει κάποιος ότι θα καταγράφεται πλεόνασμα προϋπολογισμού 4,5% του ΑΕΠ σχεδόν για πάντα. Για να ποντάρει κανείς μακροπρόθεσμα στην Ελλάδα, θα πρέπει να προϋποθέσει ότι θα υπάρξει στήριξή της από την ευρωζώνη για πολιτικούς λόγους.

Οι κινεζικές τράπεζες προφανώς δεν έχουν ανάλογο πρόβλημα με την Ελλάδα. Και εκεί όμως, αναμένεται κύμα καταστροφικών κόκκινων δανείων, απουσία στήριξης από την κυβέρνηση. Για να ποντάρει λοιπόν κάποιος στις κινεζικές τράπεζες θα πρέπει να προϋποθέσει ότι θα υπάρξει στήριξη από την κυβέρνηση της χώρας.

Πόσο σίγουρα όμως είναι αυτά τα στοιχήματα; Στην περίπτωση της Ελλάδας, το στοίχημα βασίζεται στη βούληση της Ευρώπης να διατηρήσουν ενωμένη τη ζώνη του ευρώ. Στην Κίνα, όμως, τα πράγματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα. Το δίλημμα για τις κινεζικές αρχές είναι μεγάλο.

Facebook Comments