Νέες διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού έδωσε ο υπουργός Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιάννης Βρούτσης.

«Ο κατώτατος μισθός θα παραμείνει σταθερός και στα σημερινά επίπεδα τουλάχιστον έως το 2017 οπότε και μετά το τέλος του μεσοπρόθεσμου προγράμματος θα εφαρμοσθεί ο νέος μηχανισμός υπολογισμού του», ξεκαθάρισε ο υπουργός Εργασίας.

Επεσήμανε, μάλιστα, ότι σε λίγες ημέρες η Ελλάδα θα αποκτήσει μια νέα διαδικασία προσδιορισμού του κατώτατου μισθού, στο πρότυπο που ακολουθούν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. «Η νέα διαδικασία θα βασίζεται σε έναν ευρύ και εξαντλητικό διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, αλλά και – για πρώτη φορά – στις τεχνοκρατικές προτάσεις των επιστημονικών φορέων της χώρας», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, ο νέος μηχανισμός διαμόρφωσης επιτυγχάνει ένα διπλό στόχο. Αφενός την κατοχύρωση ενός κατώτατου ενιαίου ορίου αμοιβών για όλη τη χώρα, ως «δίχτυ προστασίας» των εργαζομένων, πάνω από το οποίο όμως θα μπορούν εργοδότες και εργαζόμενοι να συμφωνούν όποιες αμοιβές θέλουν, αφετέρου την αύξηση της απασχόλησης, την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και των επιχειρήσεων.

«Ο νέος μηχανισμός θα εφαρμοστεί μετά το τέλος του μεσοπρόθεσμου προγράμματος (από το 2017) και μέχρι τότε θα παραμείνει σταθερός στα σημερινά επίπεδα», είπε ο υπουργός Εργασίας.

Facebook Comments