Το πόσο σημαντική είναι για το fund Fairfax η Ελληνική αγορά, προκύπτει από τη πρόσκληση συμμετοχής στη γενική του συνέλευση του Μυτιληναίου και της Eurobank. Η γενική συνέλευση πραγματοποιείται σήμερα στο Τορόντο και πρόκειται να δώσουν το παρόν στελέχη των δύο εταιρειών. Οι επενδύσεις της Fairfax στην Ελλάδα κινούνται σε τρεις άξονες.

Ακίνητα, ενέργεια και τράπεζες. Τα δύο πρώτα καλύφθηκαν πρώτον από τη συμμετοχή, που μετά την αύξηση κεφαλαίου 85 εκατ. ευρώ κατέχει ποσοστό άνω του 41% στην Eurobank Properties.  Και δεύτερον από τη σταδιακή τοποθέτηση στον Μυτιληναίο, που μέχρι στιγμής ξεπερνάει το 5% και κατά τις πληροφορίες αναμένεται να ξεπεράσει το 10% στο άμεσο επόμενο χρονικό διάστημα.

Αυτό που εκκρεμεί είναι η τρίτη τοποθέτηση. Η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να είναι τραπεζική, με πρώτη τράπεζα στη λίστα του ενδιαφέροντος την Eurobank.

Σε κάθε περίπτωση οι τρεις τοποθετήσεις που έχουν γίνει και αναμένεται να ολοκληρωθούν άμεσα, αν ευοδωθεί ηαπόκτηση της Eurobank , σύμφωνα με την αγορά και με Έλληνες επιχειρηματίες που παρακολουθούν από πολύ κοντά τις εξελίξεις, αποτελούν ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης.

Και ειδικά για την περίπτωση της Μυτιληναίος, ο εισηγμένος όμιλος, ιδιοκτήτης της Αλουμίνιον Ελλάδος και με δραστηριότητα που εκτείνεται από την αγορά των μετάλλων και φτάνει μέχρι την ενέργεια, στέλνει το μήνυμα παραμονής στην εγχώρια επιχειρηματική σκηνή μετατρέποντας στην κυριολεξία την κρίση σε ευκαιρία.

Ήδη, η Fairfax πήρε θέση στο διοικητικό συμβούλιο του ομίλου και ο όμιλος στέλνει δικό του εκπρόσωπο στο Δ.Σ. της Eurobank Properties, εξέλιξη που σηματοδοτεί το πολύ καλό κλίμα που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στον Μυτιληναίο και το fund του κ. Prem Watsa.

Σύμφωνα με κορυφαίες επιχειρηματικές πηγές της χώρας, κανείς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η Fairfax μέσω της Μυτιληναίος, να χτυπήσουν μαζί μεγάλες αποκρατικοποιήσεις, όπως η Λάρκο, συγκροτώντας έναν καθετοποιημένο ενεργειακό όμιλο με μεγάλη δραστηριότητα στα μεταλλεύματα, διεκδικώντας στο άμεσο μέλλον την παράλληλη εισαγωγή του σε ένα από τα μεγάλα διεθνή Χρηματιστήρια. 

Facebook Comments