Έξοδο στις αγορές την Τετάρτη σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση, όπως μεταδίδει η Wall Street Journal, επικαλούμενη μη κατονομασμένες πηγές.

Σύμφωνα με τη WSJ αλλά και προγενέστερες πληροφορίες, η Αθήνα σχεδιάζει να αντλήσει περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ από τις αγορές, με ομόλογο 5ετούς διάρκειας.

Μία εκ των δύο πηγών της WSJ τόνισε πως η έκδοση του ελληνικού ομολόγου θα γίνει μόνο εφόσον οι συνθήκες στην αγορά παραμένουν ευνοϊκές. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς χρεογράφου στη δευτερογενή αγορά κινείται από το πρωί της Δευτέρας λίγο πάνω από το 6,1%.

Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Οικονομικών έχει διαμηνύσει πως η επάνοδος της Ελλάδας στις αγορές μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου χρέους, μετά από τέσσερα χρόνια απουσίας, θα γίνει εντός του πρώτου εξαμήνου του 2014, «όπως έχει σχεδιαστεί», απορρίπτοντας ως «προφητείες» δημοσιεύματα που προσπαθούν να προσδιορίσουν την ημερομηνία έκδοσης ελληνικού ομολόγου.

Την θέση αυτή εξήγησε τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, τονίζοντας πως το πότε θα κριθεί «από τις συνθήκες» και αποσαφηνίζοντας πως η έξοδος στις αγορές δεν θα γίνει για πολιτικούς λόγους.

«Δεν θα διακινδυνεύσουμε να βγούμε για λόγους πολιτικούς. Δεν υπάρχει καμία βιασύνη. Εξάλλου, τα χρήματα αυτά δεν τα χρειαζόμαστε. Τα χρήματα αυτά δεν τα χρειαζόμαστε για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, βγαίνουμε δοκιμαστικά και για να εξομαλύνουμε την καμπύλη επιτοκίων. Δεν τα έχουμε καμία απολύτως ανάγκη και δεν υπάρχει κανένας λόγος βιασύνης», σχολίασε χαρακτηριστικά στο ΒΗΜΑ FM ο υπουργός Οικονομικών.

Facebook Comments