Το ενδιαφέρον είναι εστιασμένο κυρίως στην αγορά των ομολόγων. H Wall Street Journal έγραφε ότι το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει την Τετάρτη, επικαλούμενη δικές της πηγές η αμερικανική εφημερίδα στην Ελλάδα.

Νωρίτερα σήμερα, η Ελληνική δεκαετία λήξης του 2023 είχε απόδοση χαμηλότερη του 6% και το ομόλογο λήξης 2024 είχε απόδοση σε 6,05%. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ξένοι διαχειριστές είναι κρεμασμένοι από τα τηλέφωνα περιμένοντας τον ΟΔΔΗΧ να δώσει την τελική εντολή σε JP Morgan και Deutsche Bank να τρέξουν την έκδοση. Οι πληροφορίες του «MN» αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται το βιβλίο προσφορών ν΄ανοίξει και σήμερα για ολοκληρωθεί την  προσεχή Πέμπτη, μία μέρα πριν την έλευση Μέρκελ στη χώρα μας.

Σημειωτέον, ότι καλά είναι τα νέα και από την αύξηση κεφαλαίου, αλλά για τους Έλληνες επενδυτές, της Πειραιώς. Η τράπεζα ζητάει 175 εκατ. ευρώ και υπάρχει ήδη μία φορά υπερκάλυψη, ενώ τα συνολικά ποσά εγγραφής αναμένεται να φτάσουν στα 700 με 750 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντικό ποσό, δεδομένου ότι οι ξένοι άντλησαν 1,5 δις. ευρώ και οι Έλληνες επενδυτές καταφέρνουν να μαζέψουν τα… μισά.

Κάποιοι διαχειριστές αναφέρουν ακόμα ότι η αγορά δέχεται κλυδωνισμούς εδώ και δύο συνεδριάσεις, προκειμένου μερίδα ισχυρών χαρτοφυλακίων να αντλήσει ρευστότητα για να μπει στην πρώτη Ελληνική έκδοση.

Νέες στηρίξεις αναζητούνται για την ερχόμενη χρηματιστηριακή αγορά, καθώς ο γενικός δείκτης έσπασε προς  τα κάτω τις 1.300 μονάδες. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, ότι η επόμενη στήριξη εντοπίζεται κυρίως μεταξύ των 1.270 – 1.280 μονάδων. Ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες στις 1.300,77 μονάδες και με απώλειες 0,67%, ενώ βρέθηκε στα χαμηλά ημέρας των 1.391 μονάδων. Οι αναλυτές θεωρούν ότι είναι λογικό να υπάρχει διόρθωση στην αγορά. Το rebalancing στην Alpha και αυτό που έρχεται μετά την εισαγωγή των νέων μετοχών της Πειραιώς μετά την αύξηση κεφαλαίου, σημαίνει μεταβλητότητα και διακυμάνσεις. Έλληνες διαχειριστές θεωρούν ότι είναι αναμενόμενη μία μικρού εύρους διόρθωσης. Αυτό συμβαίνει ενόψει της εξόδου της χώρας στις αγορές, κίνηση που αποτελεί ουσιαστικά την αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή στην ανάκαμψη. Επιπρόσθετα, οι τραπεζικές μετοχές, μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου δεν πέχουν διορθώσει, δίδοντας την ευκαιρία για νέες τοποθετήσεις. Το turn around story της αγοράς βασίζεται στις τράπεζες, σημειώνει διαχειριστής σε εφοπλιστικό fund, από τη στιγμή που έχουν επαρκή κεφάλαια, έχουν ελεγχθεί τρεις φορές μέσω των stress tests, ενώ για φέτος προβλέπεται ότι θα μπει φρένο στις μεγάλες επισφάλειες, κάτι που συνδέεται με την επιστροφή στην ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας.

Ισχυρές ήταν οι πιέσεις στην Alpha 2,3%, στα 0,723 ευρώ, Πειραιώς 1,07%, στο 1,85 ευρώ επίσης, σήμερα θα βγει ανακοίνωση για την αλλαγή στάθμισης στους δείκτες FTSE, κάτι που θα επιφέρει αλλαγή της στάθμισης και στους δείκτες της Morgan Stanley με προσδοκώμενα κεφάλαια 100 εκατ. ευρώ), ΕΛΠΕ 3%, στα 6,80 ευρώ, Jumbo 3,19%, στα 12,12 και Motor Oil 2,61%, στα 9,34 ευρώ. Στον αντίποδα,στα 2 ευρώ ενισχύθηκαν τα Folli Follie, στα 11,20 ευρώ ο ΟΠΑΠ, θετικό πρόσημο για την Εθνική στα 3,95 και αμετάβλητη τιμή για τον ΟΤΕ στα 11,70, με τη διοίκηση του Οργανισμού να κατεβάζει σε γενική συνέλευση το θέμα μείωσης των αμοιβών του διοικητικού συμβουλίου. Σε θετικό πρόσημο πέρασε η ΔΕΗ, που επανήλθε πάνω από τα 12 ευρώ, η οποία τρέχει roadshows σε Λονδίνο, Παρίσι, Φραγκφούρτη για την έκδοση ομολογιακού 500 εκατ. ευρώ. Το πιθανότερο, σύμφωνα με την αγορά, είναι να προηγηθεί η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές.   Οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 135 εκατ. ευρώ με την Πειραιώς και την Alpha να πραγματοποιούν σχεδόν τον μισό τζίρο στην αγορά, δηλαδή 65 εκατ. ευρώ. Αν προστεθούν δε, τα 14 εκατ. ευρώ στον ΟΠΑΠ και τα 11 εκατ. στον ΟΤΕ, τότε τέσσερις μετοχές πραγματοποίησαν σήμερα σχεδόν το 70% του ημερήσιου τζίρου. 

Facebook Comments