Στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ένα πολύ συμπαθητικό στέλεχος. Χαμηλών τόνων και αφοσιωμένος. Πρόκειται για τον Πάνο Τριγάζη. Έναν ευπρεπή άνθρωπο με φυσική ευγένεια και πλήρως αφοσιωμένο στην ‘αποστολή’ του, το φιλειρηνικό κίνημα.

Την περίοδο 1981-1991 υπήρξε Γ.Γ. της Ελληνικής Επιτροπής για την Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και είναι μέλος διεθνών φιλειρηνικών οργανώσεων. Εξακολουθεί να συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Ειρήνη και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Παρά το χαμηλό κομματικό προφίλ κατάφερε να εκλεγεί και μάλιστα κάπου στην μέση, στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στο 2ο Συνέδριό του, πέρυσι.

Ο Τριγάζης φυσικά δεν είναι ο μοναδικός φιλειρηνιστής στον ΣΥΡΙΖΑ. Φήμες ότι το ιστορικό στέλεχος του κόμματος έχει χάσει την φωνή του και κόντεψε να πάθει αποπληξία όταν κατάλαβε ότι το κόμμα που συνίδρυσε, αγάπησε, και συνεχίζει να υποστηρίζει, έκλεισε συμφωνία για να πουλήσει σφαίρες στην Σαουδική Αραβία ελέγχονται ως ανακριβείς.

Απόλυτα ακριβείς είναι όμως οι πληροφορίες πως η εν λόγω πρωτοβουλία δημιούργησε νευρικό κλονισμό στους εκ του Συνασπισμού προερχόμενους της κυβερνητικής νομενκλατούρας.

Ο Νίκος Φίλης δεν άντεξε.

Με τον “αέρα” που του δίνει η θέση νούμερο 2 στην σειρά εκλογής της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος –πρώτος είναι ο Ευκλείδης και τρίτος ο Νίκος Βούτσης– έσπευσε αμέσως να βάλει τις “κόκκινες γραμμές”, αντρίκεια και με την υπογραφή του. Και  φυσικά τον απασχόλησε η ουσία, κι όχι οι φιοριτούρες περί “καλών” και “κακών” μεσαζόντων.

Έγραψε λοιπόν αυτό: Τη Δευτέρα, στη Βουλή,  ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναμένεται να απαντήσουν στους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης περί ύπαρξης σκανδάλου στην ανολοκλήρωτη ακόμη πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία μέσω διακρατικής συμφωνίας. Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι οι απαντήσεις θα είναι πειστικές και τεκμηριωμένες, με τρόπο που δεν θα αφήνουν σκιές και αμφιβολίες. Από τη σκοπιά όμως των εθνικών συμφερόντων αλλά και της Αριστεράς που υπερασπίζεται παναθρώπινες αξίες και ιδανικά, υπάρχουν έντονα ερωτήματα για την απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να προχωρήσει σε πωλήσεις όπλων στο καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας, σε μια στιγμή που  οι αεροπορικές δυνάμεις αυτής της χώρας, μαζί με αυτές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, έχουν καταγγελθεί από διεθνείς παρατηρητές ότι εμπλέκονται στον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης, βομβαρδίζοντας στόχους και  προκαλώντας θύματα στον άμαχο πληθυσμό και μια τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή.

Ο Νίκος Φίλης εξέφρασε αυτό που λέμε τον “βαθύ ΣΥΡΙΖΑ”. Λίγες μέρες όμως μετά, ένας άλλος εκπρόσωπος του βαθέως ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Βούτσης σχεδόν άδειασε τον Φίλη λέγοντας «ούτε σχολιάζω ούτε συντάσσομαι μ΄ αυτήν την άποψη».

Πουλάει όπλα ο ΣΥΡΙΖΑ;

Η απάντηση είναι ναι. 

Υπό προϋποθέσεις βέβαια, να είναι τα βλήματα παλιά, να είναι τα κράτος σύμμαχος και φίλος, και να πιάσουν καλή τιμή.

Η πραγματικότητα αυτή προκάλεσε σοκ στον ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν ήταν η μοναδική των τελευταίων ημερών.

Υπήρξε κι άλλη μία η οποία “πέρασε” στα ψιλά.

Η πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα να ενθαρρύνει τον Μάρτιν Σουλτς να συγκυβερνήσει ξανά με την Ανγκελα Μέρκελ, ήταν η άλλη κίνηση που σκόρπισε ρίγη στο εσωτερικό.

Μάλιστα την πρωτοβουλία αυτή υποστήριξε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, φερόμενος ως επικεφαλής των 53 ενώπιον της εμβρόντητης Γκάμπι Τσίμερ του Die Linke, σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Πουλαντζά στο Μέγαρο Μουσικής για τις κοινωνικές ανισότητες. 

Πλέον δεν υπάρχει καμία αυταπάτη. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη πουλήσει την ψυχή  του. Όταν χάσει και το σώμα της εξουσίας θα μείνει γυμνός. Το Walking Dead του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη αρχίσει…

Facebook Comments