Πρωτογενές πλεόνασμα, συμφωνία με την τρόικα και έξοδος στις αγορές έχουν προεξοφληθεί από τότε που η αγορά φλέρταρε με τις 1.400 μονάδες. Το επόμενο καλό νέο που περιμένουν να ακούσουν οι επενδυτές προκειμένου να δικαιολογηθούν οι ακριβές αποτιμήσεις είναι μία κουβέντα από τη Μέρκελ για τη βιωσιμότητα του χρέους. Το επόμενο play λοιπόν, είναι αυτό.

Την άποψη αυτή υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς και για το λόγο αυτό οι συναλλασσόμενοι δίνουν μεγάλη σημασία στην επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου, τη δεύτερη σε διάστημα ενός έτους, στην Αθήνα.

Στην αγορά έσπασε και η στήριξη των 1.270 μονάδων και πλέον, η επόμενη στήριξη εντοπίζεται πολύ κοντά στις 1.200 μονάδες. Κατά το προηγούμενο πενθήμερο ο γενικός δείκτης διόρθωσε περίπου κατά 5%, οπότε αν υπάρξει ένα συνολικό ποσοστό διόρθωσης περίπου 10%, θα έχει δημιουργηθεί η νέα αφετηρία για κίνηση πιο ψηλά. Άλλωστε, υπό τις παρούσες συνθήκες, τράπεζες και εισηγμένες εταιρείες σπεύδουν στις αγορές χρήματος σε Ελλάδα και Ευρώπη προκειμένου να εκμεταλλευτούν το καλό κλίμα για ν’ αντλήσουν κεφάλαια.

Όπως έγραφε χθες το «ΜΝ», με το p/e κοντά στο 20 και με εκθέσεις για μελλοντική κερδοφορία εισηγμένων το… 2017, που εκτινάσσει το p/e τους στο 50 (!), είναι λογικό κι επόμενο να υπάρχει κάποιο φρένο , κυρίως δε όταν πλησιάζει μία νεκρή συναλλακτικά περίοδος, αυτή των εορτών του Πάσχα με τις αγορές και το Χ.Α. κλειστό.

Στα επίπεδα των 1.350 – 1.400 μονάδων προεξοφλήθηκαν όλα τα καλά νέα της αγοράς η οποία εξακολουθεί να κρατά τα σκήπτρα μεταξύ των αναδυόμενων χρηματιστηρίων, με κέρδη της τάξης του 14 – 15%. Στα επίπεδα αυτά προηξοφλήθηκαν όλα τα καλά νέα, όπως η έξοδος της χώρας στις αγορές, η οποία εστέφθη από απόλυτη επιτυχία, οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών, τα βελτιωμένα μάκρο, όπως το πρωτογενές πλεόνασμα κ.ά. Με αποτέλεσμα τη σημερινή ταλαιπωρία εδώ και έξι συνεδριάσεις. Με μοναδική… ατιμολόγητη παράμετρο αυτή του πολιτικού ρίσκου, οι επενδυτές βλέπουν ότι η αγορά θα πρέπει να δώσει ανάσες.

Χθες ολοκληρώθηκε η αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς ύψους 175 εκατ. ευρώ για τους Έλληνες επενδυτές, όπου μαζεύτηκαν προσφορές για 300 εκατ. ευρώ. Την ερχόμενη εβδομάδα δρομολογούν ομολογιακά έως 700 εκατ. ευρώ η ΔΕΗ και μέχρι 500 εκατ. ευρώ η Alpha, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν Μυτιληναίος και Motor Oil. 

Μεγάλη ρευστότητα από το σύστημα σήκωσαν Πειραιώς και Alpha με τις συνολικές αυξήσεις στα 3 δις. Ευρώ, ενώ η Πειραιώς είχε πάρει μέσω ομολογιακού δανείου άλλα 500 εκατ. ευρώ. Επιπρόσθετα, αυξήσεις κεφαλαίου δρομολογούν μια σειρά εταιρειών της μικρής κεφαλαιοποίησης, όπως η Audiοvisual , Lamda Development (150 εκατ. ευρώ) και η Alco, ενώ έρχονται και δημόσιες εγγραφές, όπως της θυγατρικής της Ελλάκτωρ, Ελληνική Τεχνοδομική Άνεμος. Μέχρι τις πρώτες μέρες του Μαίου στο μεταξύ, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank, ύψους 3 δις. Ευρώ.

Σημειωτέον, ότι με την εισαγωγή των νέων μετοχών της Πειραιώς, κάτι που αναμένεται να γίνει στις 16 Απριλίου ξεκινάει και το rebalancing, λόγω της νέας στάθμισης της μετοχής στους δείκτες. Όλα αυτά, σύμφωνα με τους χρηματιστές, δείχνουν κινητικότητα, που όμως, εστιάζεται σε συγκεκριμένες μετοχές.

Επίσης, πραγματοποιήθηκε το placement της Aegean, όπου διέθεσε το 8,4% για περισσότερα από 44 εκατ. ευρώ, ενώ προγραμματίζεται και η αύξηση κεφαλαίου της Dionic, η οποία ζητεί να αντλήσει περί τα 5 εκατ. ευρώ.

Πτώση 5,75% για την Εθνική, 2,86% για την Alpha, στα 3,76 και 0,712 ευρώ αντίστοιχα. Πτώση πάνω από 25 για την Πειραιώς, στο 1,82 ευρώ, 4,5% υποχωρεί η Folli Follie, στα 24,20 ευρώ, 4,10% υποχωρεί η Τέρνα Ενεργειακή. Πιέσεις βγαίνουν και σε άλλα χαρτιά που είχαν πρωτοστατήσει στην κούρσα της αγοράς όπως ο ΟΤΕ, η Jumbo, OΠΑΠ.

Facebook Comments