Ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε σήμερα ότι το «κούρεμα» της οικονομίας από πιθανή έξοδο της Κύπρου από την ευρωζώνη θα είναι πολλαπλάσιο, σημειώνοντας παράλληλα ότι με την υλοποίηση του μνημονίου αναμένεται μεγαλύτερη ύφεση και ανεργία.

Μιλώντας στην επιτροπή οικονομικών της βουλής χαρακτήρισε δύσκολη και οριακή την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η κυπριακή οικονομία, σημειώνοντας ότι τα δημόσια οικονομικά εξαντλούνται αυτό το μήνα εν μέσω των περιορισμών στο τραπεζικό σύστημα.

Ο Χάρης Γεωργιάδης σημείωσε ότι ο τραπεζικός τομέας έχει υποστεί άνευ προηγουμένου πρωτοφανή διόρθωση και έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα το οποίο λειτουργεί κάτω από αυστηρά περιοριστικά μέτρα που προκαλούν σοβαρές παρενέργειες στην υπόλοιπη οικονομία.

Η πραγματική οικονομία, είπε αντιμετωπίζει μια απόλυτα δύσκολη κατάσταση καθώς βρισκόμαστε ήδη σε ύφεση. «Αυτή η ύφεση θα συνεχιστεί και θα ενταθεί» πρόσθεσε ενώ το ίδιο όπως είπε ισχύει και για την ανεργία που θα συνεχίσει να ανεβαίνει.

Όσον αφορά στις προσεγγίσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στον τραπεζικό τομέα, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι η θέση της κυβέρνησης είναι ότι επειγόντως η Τράπεζα Κύπρου θα πρέπει να εξέλθει από το καθεστώς διαχείρισης και να διοριστεί προσωρινό διοικητικό συμβούλιο.

Παράλληλα σημείωσε ότι επιδιώκεται η ουσιαστική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στο τραπεζικό σύστημα καθώς η συνέχισή τους σε αυτό το πλαίσιο θα στραγγαλίσει την αγορά.

Ο κ. Γεωργιάδης μίλησε για χαλάρωση σε δύο επίπεδα, τόσο στο εσωτερικό για να κινηθεί η αγορά, όσο και σε σχέση με τις διεθνείς τράπεζες καθώς όπως σημείωσε «είναι ορατό το ενδεχόμενο μέχρι και αποχώρησης σημαντικών διεθνών τραπεζικών οργανισμών από την Κύπρο».

Στις προσεγγίσεις της κυβέρνησης περιλαμβάνεται και η ανανέωση υφιστάμενων γραμματίων από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα καθώς και ο στενός και καθημερινός έλεγχος της ταμειακής κατάστασης.

Η πρώτη δόση για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας αναμένεται να καταβληθεί το Μάιο, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος σημείωσε ότι ακόμα και στο καλύτερο ενδεχόμενο, πρέπει να είμαστε έτοιμοι για υλοποίηση μιας αναγκαίας οδυνηρής προσαρμογής των δημόσιων οικονομικών στα πραγματικά δεδομένα στης οικονομίας.

«Δυνατότητα πρόσθετου δανεισμού δεν υπάρχει», τόνισε ο υπουργός υπενθυμίζοντας ότι η Κύπρος είναι εδώ και δύο χρόνια αποκλεισμένη από τις διεθνείς αγορές.

Επομένως τόνισε, οποιαδήποτε μείωση των εσόδων του κράτους πρέπει αναπόφευκτα να συνεπάγεται μείωση των δαπανών.

«Αυτό δεν είναι επιλογή αλλά πραγματικότητα. Είμαστε υποχρεωμένοι να ξοδεύουμε πλέον όσα εισπράττουμε», σημείωσε.

Προϋπολογισμός και ανάπτυξη στο επίκεντρο

Ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε επίσης την Επιτροπή Οικονομικών για την πρόθεση της κυβέρνησης να επιδιώξει τον καταρτισμό του κρατικού προϋπολογισμού από μηδενική βάση με την επανεξέταση και δικαιολόγηση κάθε κονδυλίου.

Σχετικές οδηγίες όπως είπε, δόθηκαν από την κυβέρνηση σε όλα τα υπουργεία για καταρτισμό του κρατικού προϋπολογισμού του 2014.

«Δεν έχουμε το δικαίωμα να ξοδεύουμε έστω και ένα ευρώ που δεν είναι δικαιολογημένο» είπε ο υπουργός σημειώνοντας ότι προσβλέπει σε στενή συνεργασία με την επιτροπή που θα εγκρίνει τον προϋπολογισμό.

Συνεχίζοντας, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι η μόνη οδός που μπορεί να δώσει κάποιες ανάσες είναι η ανάπτυξη προσθέτοντας ότι η διατήρηση των εσόδων σε βιώσιμο επίπεδο πρέπει να έρθει μέσα από την ανάκαμψη της οικονομίας.

Ανέφερε, ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται παράλληλα συγκεκριμένο σχέδιο πέραν και πάνω από το μνημόνιο και σύντομα, εντός του μήνα, θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις για περιπτώσεις που χρειάζονται νομοθετική ρύθμιση και να εφαρμόσει μέτρα.

Το σχέδιο της κυβέρνησης όπως είπε, περιλαμβάνει μικρά αλλά σημαντικά μέτρα με στόχο την ενθάρρυνση και διευκόλυνση της οικονομικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Στόχος είναι «να δημιουργήσουμε το θετικότερο περιβάλλον για τις επιχειρήσεις, ντόπιες και ξένες». Αυτό σε συνδυασμό με το τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος μπορεί να αναχαιτίσει τη διολίσθηση της πραγματικής οικονομίας, σημείωσε.

Εκτός συζήτησης η έξοδος από ευρώ

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν επεξεργάζεται και δεν διαθέτει σχέδιο Β και ότι για την κυβέρνηση η υλοποίηση των όσων συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του μνημονίου αλλά και η παραμονή στη ζώνη του ευρώ και στην ΕΕ, δεν είναι υπό συζήτηση.

«Οποιαδήποτε άλλη πρόταση» σημείωσε «είμαστε έτοιμοι να την ακούσουμε και να τη συζητήσουμε».

Ο κ. Γεωργιάδης διαβεβαίωσε ότι θα υλοποιήσουμε το πρόγραμμα, θα παραμείνουμε στο ευρώ και πρόσθεσε ότι θα περάσουμε μια δύσκολη περίοδο αλλά θα τα καταφέρουμε.

«Έξοδος από το ευρώ θα σημαίνει πολλαπλάσιο κούρεμα όχι μόνο στις δύο τράπεζες αλλά για ολόκληρη την κυπριακή οικονομία και θα οδηγήσει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών πολλές δεκαετίες πίσω», τόνισε.

Καταλήγοντας ενημέρωσε ότι η διαδικασία επικύρωσης του μνημονίου θα ξεκινήσει από το Eurogroup αυτής της εβδομάδας ενώ σημείωσε ότι μεγάλο μέρος του ήδη υλοποιήθηκε και το εφαρμόζουμε, αναφερόμενος στα μνημονιακά μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί.

Το Υπουργικό Συμβούλιο όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, στην επόμενη συνεδρία του θα επικυρώσει κάποια μέτρα που θα σταλούν ενώπιον της βουλής.

«Όπως τα προηγούμενα έτσι και τα εναπομείναντα, αποτελούν προϋποθέσεις για την εκταμίευση της πρώτης δόσης», σημείωσε.

Ο υπουργός έκλεισε λέγοντας ότι τώρα είναι η ώρα της διόρθωσης για λάθη του παρελθόντος ενώ σημείωσε ότι επιβάλλεται η σοβαρότητα και συνεργασία όλων και ιδιαίτερα η συνεργασία μεταξύ της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε επίσης ότι η βουλή πρέπει να γνωρίζει με κάθε λεπτομέρεια την κατάσταση των δημόσιων οικονομικών και για το σκοπό αυτό κλήθηκε στην Επιτροπή και η Γενική Λογίστρια του κράτους.

 

Μαρία Χαμπή

 

Facebook Comments