Νέες προειδοποιήσεις στη Μόσχα για πρόσθετες κυρώσεις απηύθυνε η Ουάσιγκτον, καθώς αυξάνονται στην ανατολική Ουκρανία οι καταλήψεις κυβερνητικών και αστυνομικών κτηρίων από φιλορώσους αυτονομιστές.

Το Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι προειδοποίησε τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ σε τηλεφωνική τους επικοινωνία πως η Ρωσία θα αντιμετωπίσει «πρόσθετες συνέπειες» αν δεν αποκλιμακωθεί η ένταση με τη γειτονική Ουκρανία και αν τα ρωσικά στρατεύματα δεν αποσυρθούν από τα σύνορα των δύο χωρών.

Ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε επίσης τη Ρωσία για ενδεχόμενη περαιτέρω στρατιωτική δράση στην Ουκρανία και γνωστοποίησε πως ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα μεταβεί στο Κίεβο στις 22 Απριλίου.

Όπως ανακοινώθηκε, «ο αντιπρόεδρος θα υπογραμμίσει την ισχυρή υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών για μια ενωμένη, δημοκρατική Ουκρανία, η οποία κάνει τις δικές της επιλογές για τη μελλοντική πορεία της».

Εν τω μεταξύ ο κ. Λαβρόφ διέψευσε εκ νέου το Σάββατο ότι η Μόσχα θέλει να προσαρτήσει και άλλα εδάφη της Ουκρανίας, ενώ επανέλαβε την έκκλησή του προς τη μεταβατική κυβέρνηση του Κιέβου να δώσει ευρύτερες εξουσίες στις περιφέρειες της χώρας.

«Μας κατηγορούν ότι έχουμε πράκτορες εκεί. Δεν έχουμε. Και κανείς από τους στρατιωτικούς μας δεν είναι εκεί. Δεν υπάρχει κανένας στρατιωτικός ούτε πράκτορας», τόνισε, απορρίπτοντας τη θέση των ΗΠΑ ότι στην ανατολική Ουκρανία δρουν Ρώσοι πράκτορες.

Αυτοσυγκράτηση ζητεί ο ΟΗΕ

Την ίδια στιγμή ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν καλεί όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές να «επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση» και να ξεκινήσουν διάλογο για τη μείωση της έντασης.

Χαρακτηρίζοντας «πολύ ανησυχητική» την έξαρση της βίας στην Ουκρανία, κάλεσε όλες τις πλευρές να προσπαθήσουν να διευκολύνουν μια ειρηνική επίλυση του προβλήματος σεβόμενοι το νόμο.

«Τα Ηνωμένα Έθνη είναι έτοιμα να υποστηρίξουν μια ειρηνική λύση στην τρέχουσα κρίση στην Ουκρανία» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Συνεχίζουν τη δράση τους οι ένοπλοι

Φιλορώσοι αυτονομιστές πέρασαν το Σάββατο και πάλι στην επίθεση στην ανατολική περιοχή της Ουκρανίας, αναλαμβάνοντας τον έλεγχο της πόλης Σλαβιάνσκ και καταλαμβάνοντας την έδρα της αστυνομίας στο Ντονέτσκ, αλλά και το αρχηγείο της αστυνομίας στην πόλη Κραματόρσκ.

Facebook Comments