Ο χρυσός κινήθηκε υψηλότερα κατά 1.1% την προηγούμενη εβδομάδα, με το πολύτιμο μέταλλο να βρίσκεται στα $1.318 πριν το κλείσιμο της Νέας Υόρκης την Παρασκευή. Το ράλι έρχεται υπό το βάρος ενός δυναμικού selloff σε όλα τα επενδυτικά προϊόντα με κίνδυνο με τους αμερικανικούς δείκτες να σημειώνουν πτώση 2-3% σε εβδομαδιαία κλίμακα.

Οι τιμές του χρυσού βρήκαν στηρίξεις στα χαμηλά επτά εβδομάδων, στα $1.277 με αποτέλεσμα ο χρυσός να κινηθεί υψηλότερα χάρις τόσο την αποστροφή ρίσκου όσο και τη δημοσίευση των πρακτικών της FED. Μία περαιτέρω άνοδος παρόλα αυτά είναι πιθανό να είναι περιορισμένη καθώς οι συνθήκες που επικρατούν φαίνεται να οδηγούν το χρυσό χαμηλότερα.

Η δημοσίευση των πρακτικών της FOMC του Μαρτίου έδειξαν ότι αρκετοί αξιωματούχοι της FED θεώρησαν τις προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων ως υπερβολικές, προτείνοντας τα επιτόκια να κρατηθούν σε χαμηλά επίπεδα ακόμα και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Τα σχόλια του προέδρου της FED Philadelphia, Charles Plosser, μέλος με δικαίωμα ψήφου στις συνεδριάσεις της FOMC αυτό το χρόνο, ενδυνάμωσαν τα όσα γράφονται στα πρακτικά της FED, λέγοντας ότι οι προβλέψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την αύξηση των επιτοκίων νωρίτερα δεν συμφωνούν με τις προβλέψεις της επιτροπής.

Οι προσδοκίες για τα επιτόκια μεταλλάχτηκαν με αποτέλεσμα να προσφέρουν στηρίξεις στο χρυσό, με το δολάριο να βρίσκεται υπό το καθεστώς πιέσεων. Ο Dow Jones FXCM Dollar Index βρέθηκε σε επίπεδα Οκτωβρίου καταγράφοντας ποσοστιαία πτώση πάνω από 1,2% καθώς πλησιάζαμε στο κλείσιμο της εβδομάδας. Παρόλα αυτά με το οικονομικό ημερολόγιο των Η.Π.Α να εμφανίζει ενδιαφέρον αυτή την εβδομάδα, το δολάριο είναι πιθανό να βρει στηρίξεις, περιορίζοντας το ράλι του χρυσού.

Οι αναμένεται να παρακολουθήσουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα μακροοικονομικά δεδομένα από τις Η.Π.Α με τις λιανικές πωλήσεις, τον πληθωρισμό, τις ανακοινώσεις από την αγορά κατοικιών και τη δημοσίευση της Μπεζ Βίβλου να ξεχωρίζουν. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή την Τρίτη αναμένεται να παρουσίαση αξιοσημείωτη αύξηση με την εκτίμηση να βρίσκεται στο 1.4% σε σχέση με το 1.1% τον προηγούμενο μήνα. Σημαντική αναμένεται να είναι και η δημοσίευση της Μπεζ Βίβλου την Τετάρτη, με την οικονομική δραστηριότητα από τις 12 περιοχές που εποπτεύει η FED να περιμένουμε να δείξει σημάδια ανάκαμψης.

Από άποψη τεχνική ανάλυσης, ο χρυσός παραμένει σε κίνδυνο περαιτέρω υποχώρησης κάτω από τα χαμηλά Μαρτίου στα $1.327, με μία πιθανή κίνηση υψηλότερα και διάσπαση των $1.348 να μας επιτρέπει να κοιτάζουμε και πάλι την άνοδο. Σε γενικές γραμμές, αυτή την εβδομάδα θα περιμένουμε κινήσεις πώλησης από τους επενδυτές με το στόχο να βρίσκεται στα $1.270. Ενδεχόμενη κίνηση και κλείσιμο πάνω από τα $1.327 ανοίγει το δρόμο για τα $1.348 και τις αντιστάσεις των $1.366, $1.383 και $1.408.

Facebook Comments