“Πρωτίστως, οι τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν σε μειώσεις των επίσημων επιτοκίων τους, με στόχο να επιτύχουν τη μεγαλύτερη προσφορά τραπεζικών δανείων” δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, με αφορμή την απόφαση για την αναστολή της συγχώνευσης μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank.

Στο πλαίσιο αυτό και ανάλογα με το ύψος των ιδίων κεφαλαίων τους και την κεφαλαιακή τους θέση, απαιτείται να προβούν στη μείωση επιτοκίων καταθέσεων με τελικό στόχο την αντίστοιχη ή και μεγαλύτερη μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων επιχειρηματικών δανείων για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, πρόσθεσε ο κ.Μίχαλος.

«Σε κάθε περίπτωση, τα χαμηλά επιτόκια είναι αναγκαία για την ανάκαμψη της οικονομίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ενώ μπορούν να βοηθήσουν και στη μείωση του δημόσιου ελλείμματος, ρίχνοντας το κόστος δανεισμού και ενισχύοντας τα δημόσια έσοδα λόγω της αύξησης της οικονομικής δραστηριότητας», συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι στην εξαιρετικά δυσμενή αυτή συγκυρία, αυτό που πρέπει να διασφαλιστεί είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και γι’ αυτόν τον σκοπό υπάρχουν επαρκείς πόροι.

Ειδικότερα, ο κ.Μίχαλος υπογράμμισε ότι: «Το μεγάλο ζητούμενο, αυτή τη στιγμή, είναι να ολοκληρωθεί επιτυχώς η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ακόμη και σήμερα, εν μέσω κρίσης, είναι από τα πλέον ασφαλή, καθώς διαχρονικά τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ακολουθούσαν μια συντηρητική πολιτική και ουδέποτε είχαν εκτεθεί σε κινδύνους.

Με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μας, το τραπεζικό μας σύστημα θα είναι πλήρως διασφαλισμένο. Ωστόσο, παράλληλα με τις διεργασίες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θα πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες κινήσεις ώστε να μη διακοπεί πλήρως η ροή κεφαλαίων προς την αγορά».

Facebook Comments