Με μικρά κέρδη έκλεισαν οι ευρωαγορές, λαμβάνοντας στήριξη από την άνοδο της Wall Street, ωστόσο στο επίκεντρο βρέθηκε η ανησυχία για τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,34% στις 6.584 μονάδες, ο γερμανικός DAX σημείωσε άνοδο 0,25% στις 9.339 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κατέγραψε άνοδο 0,44% στις 4.385 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κατέγραψε κέρδη 0,31% στις 329,79 μονάδες, αντιστρέφοντας την καθοδική τάση, καθώς ενδοσυνεδριακά έφτασε ακόμη και στο -1%. Από τους 18 δυτικοευρωπαϊκούς δείκτες, οι 13 σημείωσαν απώλειες.

Το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο διεξήχθη τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, ενέκρινε τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ στην Ουκρανία και μια μεγάλη μείωση των τελωνειακών δασμών των προϊόντων της τα οποία εισάγονται στην Ευρώπη για να στηρίξει τη χώρα, η οποία είναι αντιμέτωπη με μεγάλες οικονομικές δυσκολίες.

Στο ταμπλό, η Kuehne & Nagel υποχώρησε κατά 2,2%, μετά την ανακοίνωση ότι οι πωλήσεις του πρώτου τριμήνου υποχώρησαν κατά 1,3% στα 4,13 δισ. ελβετικά φράγκα, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθούν στα 5,22 δισ. ελβ. φράγκα. Τα ebit του ομίλου αυξήθηκαν στα 190 εκατ. χαμηλότερα από τα 192 εκατ. που ανέμεναν οι αναλυτές.

Στο -7,4% βρέθηκε η Peugeot, καθώς ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να περιορίσει σχεδόν στο μισό την παραγωγή ορισμένων μοντέλων, ανεξαρτητοποιώντας σε νέο brand τη σειρά μοντέλων DS της Citroen. Η τελευταία θα έχει λειτουργικό περιθώριο 2% ετησίως μέχρι το 2018, για να αυξηθεί στο 5% την περίοδο 2019-2023.

Απώλειες 2,4% για τη Symrise, η οποία προσέφερε 1,3 δισ. ευρώ για την εξαγορά της Diana Group, τη γαλλική εταιρεία αξεσουάρ και διατροφής κατοικιδίων. Η Symrise βρίσκεται σε αποκλειστικές συνομιλίες με τον ιδιοκτήτη της Diana Ardian Sarl, με το deal να αναμένεται να ολοκληρωθεί το γ 3μηνο του έτους.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, κατά 0,2% αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη  το Φεβρουάριο μετά την απροσδόκητη πτώση που κατέγραψε τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat  η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,2% από τον Ιανουάριο του 2014, ενώ σε ετήσια βάση σημείωσε άνοδο 1,7%, υψηλότερα των προβλέψεων των αναλυτών

Facebook Comments