Αγορά για γερά νεύρα. Όλα συνωμοτούν ενάντια στην αντίδραση και στην επαναφορά του δείκτη στον ενάρετο ανοδικό κύκλο, με τις πιέσεις να αποκτούν ένταση και… χαρακτήρα, αφού πλέον το Χ.Α. μετά τον υποβιβασμό  του από την Morgan Stanley, λογίζεται πλέον ως αναδυόμενη αγορά.

Οπότε τέτοιες διακυμάνσεις θα πρέπει να τις συνηθίσουμε», αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της Beta Χρηματιστηριακή κ. Β. Χαρατσής. 

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Wealth Asset Management κ. Θ. Κρίντας υποστηρίζει ότι, «έπρεπε η αγορά να κάνει μία διόρθωση προκειμένου να δημιουργηθούν νέα επίπεδα επανατοποθετήσεων», άποψη με την οποία συμφωνεί και ο κ. Χαρατσής, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι, «το Χ.Α. είναι πλέον υπερπουλημένο.

Κατά την άποψή μου, το επόμενο διάστημα, μόλις ολοκληρωθούν οι πιέσεις θα υπάρξει μία περίοδος ισορροπίας.

Πάντως, αν κάποιος αποφάσιζε να έμπαινε στα τρέχοντα επίπεδα, θα ήταν μία καλή ευκαιρία», αναφέρει. Ο κ. Κρίντας εκτιμά ότι, «η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής σε μεγάλο βαθμό φρενάρει την τάση, αλλά είναι θέμα χρόνου η ολοκλήρωση των αυξήσεων (σ.σ. και της Eurobank), οπότε στη συνέχεια το Χ.Α. θα μπορέσει να πάρει ανάσες.

Οι παράγοντες που αναγκάζουν τους επενδυτές να τηρούν επιφυλακτική στάση, προβαίνοντας στην κατοχύρωση ρευστότητας είναι οι εξής:

–          Η αγορά έχει μπροστά της την αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής, η οποία, κατά τις πληροφορίες, θα χρειαστεί να αντλήσει 2,5 δις. ευρώ. Η μετοχή βρίσκεται στα 3,26 ευρώ, με την λογιστική αξία στα 2,96 ευρώ και τις φήμες να κάνουν λόγο ότι η αύξηση θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 3 – 3,30 ευρώ.  Σήμερα πάντως, θα πρέπει να αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις στο πλαίσιο της κατάθεσης του σχεδίου προς την Τράπεζα της Ελλάδος για την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας.

–          Ταυτόχρονα, θα τρέξει η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank, ύψους 2,8 δις. ευρώ Χθες κατατέθηκαν οι ενδεικτικές τιμές εκ μέρους των ενδιαφερόμενων funds, με τη Fairfax, να θεωρεί την απόκτηση της τράπεζας ως προτεραιότητά της.

–          Αύριο Τετάρτη ξεκινάει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών της Πειραιώς. Η άποψη που υπάρχει στην αγορά είναι ότι τα ξένα funds πουλάνε θέσεις σε χαρτιά που απογείωσαν τους δώδεκα τελευταίους μήνες, όπως η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ, η Motor Oil, ο Μυτιληναίος για να ενισχύσουν τις θέσεις τους στις τράπεζες Alpha και Πειραιώς, μετά την βελτίωση της στάθμης τους στους δείκτες της Morgan Stanley και του FTSE. Μόνο για την Πειραιώς, υπολογίζονται περί τα 200 εκατ. ευρώ. Η Alpha συνεχίζει με μεγάλους όγκου 40 – 50 εκατ. τεμάχια κάθε μέρα. Το rebalancing της Πειραιώς εκτιμάται πως, αν μη τι άλλο, θα «τριμάρει» τους μεγάλους όγκους της Alpha και θα επέλθει ισορροπία.

–          Η αγορά, επίσης, έχει μπροστά της την αργία του Πάσχα, οπότε στο άνοιγμά της πάλι την ερχόμενη Τρίτη, ενδεχομένως να υπάρξουν ψυχραιμότερες απόψεις και επανακαθορισμός της τάσης. Ωστόσο, αυτό συνδέεται με τους όρους της αύξησης που θα ανακοινώσει η Εθνική, η οποία μέχρι πρότινος, υπενθυμίζουμε, απέρριπτε το σενάριο να αντλήσει κεφάλαια από την αγορά.

–          Αμέσως μετά το Πάσχα ξεκινάει και επισήμως η προεκλογική περίοδος με τις δημοσκοπήσεις να φέρνουν τη μεγαλύτερη διαφορά ανάμεσα σε Ν.Δ. – Σύριζα το πολύ στις δύο μονάδες, που σημαίνει ότι είναι διαχειρίσιμη για τον συνασπισμό του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ε. Βενιζέλο. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ανησυχία στην επενδυτική κοινότητα για τυχόν απρόβλεπτες πολιτικές εξελίξεις, οι οποίες θα μπορούσαν να αποσοβηθούν αν οι δανειστές πριν από τις ευρωεκλογές μάλιστα, ελάμβαναν την απόφαση για τη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους.

–          Σε κάθε περίπτωση, λειτουργεί άσχημα για την αγορά ότι σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, είτε μέσω αυξήσεων κεφαλαίου, είτε μέσα από εκδόσεις ομολογιακών δανείων τα οποία απευθύνονται σε ξένους επενδυτές, εισηγμένες εταιρείες και τράπεζες ζητούν πάνω από 15 δις. ευρώ συνολικά, όσο δηλαδή ένα… ΕΣΠΑ που απευθυνόταν, υποτίθεται σε μία χώρα, όση η Ελλάδα…

Facebook Comments