Δανεικά και αγύριστα αναμένεται να είναι αρκετά από τα «κόκκινα» χρέη των €11 δισ. που συσσώρευσαν από νοικοκυριά στους ισολογισμούς τους οι τράπεζες, αφού περίπου €4 δισ. εξ αυτών δόθηκαν για καταναλωτικούς σκοπούς.

Στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας που ανέλυσε η StockWatch δείχνουν πως η μεγαλύτερη κατηγορία μη εξυπηρετούμενων δανείων στα νοικοκυριά δόθηκαν για καταναλωτικούς σκοπούς.

Συνολικά, τα NPLs των νοικοκυριών ανέρχονται σε €11,1 δισ. σε σχέση με €15,3 δισ. που είναι τα δάνεια σε επιχειρήσεις. Το ύψος των NPLs στα νοικοκυριά φθάνει το 42% στις τράπεζες και το 50% στα συνεργατικά.

Από τα €11,1 δισ. γύρω στα €4,1 δισ. αφορούν δάνεια που δόθηκαν για καταναλωτικούς σκοπούς. Αυτά είναι συνήθως δάνεια που δίνονταν τον καιρό του «πιστωτικού μπουμ» για αγορές αυτοκινήτων, διακοπές, σπουδές ή για άλλους καταναλωτικούς σκοπούς. Τα δάνεια τροφοδότησαν υπέρμετρη κατανάλωση σε συγκεκριμένους τομείς της αγοράς, συμβάλλοντας στην αύξηση του ιδιωτικού χρέους της Κύπρου στα ψηλότερα επίπεδα της Ευρώπης.

Σε αντίθεση με τα στεγαστικά δάνεια, τα καταναλωτικά δάνεια έχουν σχετικά χαμηλές εξασφαλίσεις, καθιστώντας ακόμα πιο αβέβαιη τη δυνατότητα αποπληρωμής τους.

Τα καταναλωτικά δάνεια που δόθηκαν από τράπεζες και δεν εξυπηρετούνται φθάνουν το €1,6 δισ. ή το 52% του συνόλου των καταναλωτικών δανείων. Στα συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα τα μη εξυπηρετούμενα καταναλωτικά δάνεια φθάνουν το 58% ή τα €2,5 δισ.

Η ακτινογραφία των NPLs νοικοκυριών αναδεικνύει και το ύψος των πιστώσεων που παραχώρησαν οι εμπορικές τράπεζες και τα συνεργατικά ιδρύματα για σκοπούς αγοράς ή κατασκευής ακινήτων.

Συνολικά, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια για ιδιοκατοίκηση φθάνουν τα €3,7 δισ. και μοιράζονται εξίσου μεταξύ των τραπεζών και των συνεργατικών. Το ποσοστό των δανείων που έχουν καθυστέρηση για πέραν των τριών μηνών ή που χρειάστηκαν αναδιάρθρωση περιορίζεται στο 33% στις τράπεζες και στο 39% στο συνεργατισμό.

Ένα από τα ενδιαφέροντα στοιχεία που προκύπτουν από τα δεδομένα της Κεντρικής Τράπεζας είναι ότι γύρω στα €2 δισ. δανείων που δεν εξυπηρετούνται δόθηκαν για αγορά ή κατασκευή ακινήτων αλλά όχι για ιδιοκατοίκηση. Τα ποσοστά των δανείων αυτών που δεν εξυπηρετούνται φθάνουν το 43% στις τράπεζες και 60% στα συνεργατικά. Ενδεχομένως να περιλαμβάνουν και ακίνητα που αγοράστηκαν για επενδυτικούς σκοπούς.

Παρά την «άνθιση» του πλαστικού χρήματος τα τελευταία χρόνια, τα μη εξυπηρετούμενα χρέη σε κάρτες είναι σχετικά μικρά τόσο σε ποσοστό όσο και σε απόλυτους αριθμούς.

Αντίθετα, πολύ ψηλά είναι τα ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων που δόθηκαν σε soletraders. Τα NPLs σε αυτή την κατηγορία ξεπερνούν το 60% και τα «κόκκινα» χρέη φθάνουν το €0,8 δισ. σε τράπεζες και ΣΠΙ.
 

Facebook Comments