Τι κι αν η ΕΛΣΤΑΤ προσγειώνει ανώμαλα τις προσδοκίες για την ανάπτυξη; Τι κι αν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός εγκαταλείπει επισήμως το στόχο για ένταξη στο QE; Οι δηλώσεις για την «καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια»  είναι συνεχείς και πανηγυρικές. Τι κι αν ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στο κουαρτέτο επίσημα ξεκαθαρίζει πως ο όρος «καθαρή έξοδος» δεν είναι αυτό που συζητούν οι Ευρωπαίοι για την περίπτωση της Ελλάδας; Τι κι αν η τελευταία πέτρα στις Βρυξέλλες ξέρει ότι σχεδιάζεται ένα «υβριδικό καθεστώς εποπτείας» ειδικά για την Ελλάδα;

Το success story που προωθούν όλα τα κυβερνητικά στελέχη περιγράφει μια εικόνα, η οποία δεν αποτυπώνεται σε καμία επίσημη καταγραφή διεθνούς ή εγχώριου οργανισμού. Για τους εγχώριους οργανισμούς είναι εύκολο. Όσοι διαφωνούν μαζί μας «στο πυρ το εξώτερον». Οι επιθέσεις στον Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα είναι συνεχείς. Δεν μπόρεσαν να τον συλλάβουν το 2015, μπορούν όμως να τον στοχοποιούν καθημερινά. Ευτυχώς για τη Δημοκρατία και τη χώρα, η ΤτΕ είναι ανεξάρτητη και προστατεύεται από την ΕΚΤ. Τελευταίο κρούσμα, ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής κ. Παναγιώτης Λιαργκόβας. Οι εκθέσεις του δεν ήταν «αρεστές» το τελευταίο διάστημα. Τι έλεγαν; Ότι το μίγμα πολιτικής, που βασίζεται αποκλειστικά στην υπερφορολόγηση, απλά, δεν βγαίνει. Ότι η συνταγή των υπερπλεονασμάτων, πάνω και πέρα από εκείνα που ζητά το πρόγραμμα προσαρμογής φέρνουν το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα. Χθες ανακοινώθηκε ότι η θητεία του δεν θα ανανεωθεί. Ξέχασε η κυβέρνηση ότι επί κυβερνήσεων Σαμαροβενιζέλων το ίδιο γραφείο επαναλάμβανε μονότονα ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει, ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο χωρίς κούρεμα, με βιβλιογραφία, μάλιστα από μελέτες του κ. Βαρουφάκη, του κ. Λαπαβίτσα, ακόμη και του κ. Καζάκη.  Τότε, όμως, οι εκθέσεις του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής ήταν «βολικές», καθώς ταίριαζαν στην αντιπολιτευτική λογική του ΣΥΡΙΖΑ.

Τώρα, απλώς, χαλούν την αναπτυξιακή εικόνα, που θέλει να παρουσιάσει η κυβέρνηση. Μια εικόνα, όμως, που δεν χρειάζεται περιγραφή, αφού οι πολίτες ήδη τη βιώνουν και θα τη βιώσουν έτι περαιτέρω από το 2018.

Η «ανάπτυξη» θα έρθει για εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίους και ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι θα πληρώσουν το επόμενο έτος και αναδρομικές εισφορές για το 2017 και αυξημένες  εισφορές για το 2018. Οι αγρότες θα επιβαρυνθούν με αυξημένες εισφορές για τον ΕΦΚΑ. 170.000 τρίτεκνοι και πολύτεκνοι θα χάσουν το οικογενειακό επίδομα, οι εναπομείναντες δικαιούχοι του ΕΚΑΣ θα χάσουν το επίδομα, το σύνολο των φορολογουμένων θα χάσει τις εναπομείνασες εκπτώσεις φόρου, όπως για τις ιατρικές δαπάνες, μισθωτοί και συνταξιούχοι θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται λόγω αυξημένης παρακράτησης φόρου (καταργείται η έκπτωση 1,5%). Η λίστα έχει και συνέχεια: οι κάτοικοι των ακριτικών νησιών θα επιβαρυνθούν με αυξημένο ΦΠΑ κατά 30%, οι χήρες, αλλά και οι νέοι συνταξιούχοι θα λάβουν μειωμένες συντάξεις, λόγω αλλαγής στον τρόπο υπολογισμού. Το τελειωτικό χτύπημα έρχεται με τις νέες αντικειμενικές αξίες, που  θα έρθουν το Μάιο και αναμένεται να δημιουργήσουν «τρύπα» στα έσοδα του ΕΝΦΙΑ, η οποία θα πρέπει να καλυφθεί είτε με αυξήσεις στους συντελεστές του φόρου, είτε με αυξήσεις στον συμπληρωματικό φόρο ακινήτων.

Θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η υποδοχή αυτού του success story από τους πολίτες και όσοι δεν το βλέπουν πιθανότατα θα χαρακτηριστούν για άλλη μια φορά «προδότες», «γερμανοτσολιάδες», ή «εχθροί του έθνους». Λέτε να τους απαγορευθεί και η ψήφος;

Facebook Comments