Οι συμμετέχοντες του συνεδρίου καλούνται σήμερα να εγκρίνουν ή να απορρίψουν τη θετική εισήγηση του προεδρείου των Σοσιαλδημοκρατών για έναρξη διερευνητικών επαφών για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνεργασίας με τους Χριστιανοδημοκράτες. Στη συνέχεια ο Μάρτιν Σουλτς θα διεκδικήσει την επανεκλογή του στην ηγεσία του κόμματος. Βέβαιο θεωρείται ότι δεν θα καταφέρει να επαναλάβει το θρίαμβο της πρώτης του εκλογής τον περασμένο Μάρτιο, όταν έλαβε το 100% των ψήφων και εξελέγη πανηγυρικά διάδοχος του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Διαβουλεύσεις με «ανοιχτό τέλος»

Στην εισήγησή του το προεδρείο του SPD χαρακτηρίζει μεν ορθή την πρωταρχική απόφαση του κόμματος να πάρει θέση στα έδρανα της αντιπολίτευσης μετά την εκλογική ήττα, τονίζει όμως ότι μετά την αποτυχία της «Τζαμάικα» και έχοντας πλήρη συναίσθηση της ευθύνης του απέναντι στη χώρα, το SPD θα πρέπει να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες σχηματισμού κυβέρνησης.

Σε αυτά τα συμφραζόμενα το προεδρείο εισηγείται την έναρξη διαβουλεύσεων «με ανοιχτή έκβαση» με τους Χριστιανοδημοκράτες, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν και με ποια μορφή το SPD μπορεί να στηρίξει μια νέα κυβέρνηση. Πέρα από τη συγκρότηση του μεγάλου συνασπισμού υπάρχει και η εναλλακτική της στήριξης μιας κυβέρνησης μειοψηφίας υπό την Α. Μέρκελ.

Η ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών καθιστά πάντως σαφές ότι σε ενδεχόμενη κυβερνητική συνεργασία με την CDU/CSU θα επιδιώξει να υλοποιήσει το μάξιμουμ του εκλογικού της προγράμματος. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει το SPD στις προτάσεις Μακρόν και σε μια «καλά λειτουργική, δημοκρατική, αλληλέγγυα και κοινωνική Ευρώπη». Μεταξύ άλλων προτείνεται η εισαγωγή «ενός συστήματος ευρωπαϊκών κατώτατων μισθών» ενώ έμφαση δίνεται και στην καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας και της παιδικής φτώχειας στην Ευρώπη. Στις προτάσεις περιλαμβάνεται επίσης η δημιουργία ενός «προϋπολογισμού επενδύσεων της Ευρωζώνης» αλλά και «η μετεξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε ένα κοινοβουλευτικά ελεγχόμενο Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο».

Στο μείζον ζήτημα του προσφυγικού που αναμένεται να είναι ένα από τα «αγκάθια» πιθανών διαπραγματεύσεων, το SPD προκρίνει μια «συντεταγμένη και ανθρωπιστική μεταναστευτική και προσφυγική πολιτική», τασσόμενο αναφανδόν υπέρ της επανένωσης οικογενειών με το επιχείρημα ότι «[…] συμβάλει στην καλή ενσωμάτωση» των μεταναστών και προσφύγων στη γερμανική κοινωνία.

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα

Το προεδρείο τονίζει στην εισήγησή του ότι δεν υπάρχει κανένας αυτοματισμός σε περίπτωση που ξεκινήσουν όντως οι διερευνητικές επαφές για το σχηματισμό κυβέρνησης. Η κομματική ηγεσία διευκρινίζει ότι πρόωρες εκλογές θα πρέπει να γίνουν μόνον εάν διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχουν άλλες εναλλακτικές επιλογές. Σε περίπτωση πάντως που ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις, τον τελευταίο λόγο θα τον έχουν και πάλι τα μέλη του κόμματος, τα οποία θα κληθούν να τοποθετηθούν επί της τελικής συμφωνίας.

Η συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού είναι αρκετά διαφιλονικούμενη στην κομματική βάση. Η πλειονότητα των ψηφοφόρων των Σοσιαλδημοκρατών όπως δείχνουν σχετικές δημοσκοπήσεις αντιτίθεται σε μια νέα συγκυβέρνηση με τους συντηρητικούς της Α. Μέρκελ, εκτιμώντας ότι ο μεγάλος συνασπισμός ζημιώνει τη χώρα και εντέλει το ίδιο το κόμμα. Πολλοί ισχυρίζονται ότι έχοντας απολέσει το 14% της εκλογικής του δύναμης στις τελευταίες εκλογές, ο μεγάλος συνασπισμός είναι ο ξεκάθαρος ηττημένος και ως εκ τούτου δεν θα έπρεπε να αναλάβει ξανά τα ηνία της διακυβέρνησης.

Οι υποστηρικτές του μεγάλου συνασπισμού αντίθετα, εστιάζουν στα μειονεκτήματα της εναλλακτικής επιλογής των πρόωρων εκλογών. Πέρα από το ότι δεν αναμένεται να υπάρξουν αξιοσημείωτες μεταβολές στα ποσοστά των κομμάτων, όπως δείχνουν τουλάχιστον σημερινές δημοσκοπήσεις -οι οποίες θα επέτρεπαν και άλλα κυβερνητικά σχήματα- δεν αποκλείεται τα ποσοστά του SPD να υποχωρήσουν ακόμη περισσότερο, κάτω από το αρνητικό ρεκόρ του Σεπτεμβρίου. Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι όντας σε πλεονεκτική θέση πλέον έναντι της Αγκ. Μέρκελ, το SPD μπορεί να περάσει μεγάλο μέρος της σοσιαλδημοκρατικής ατζέντας στο κυβερνητικό πρόγραμμα και φυσικά να αξιώσει σημαντικά χαρτοφυλάκια και κυρίως τα Οικονομικών και Εξωτερικών.

Facebook Comments