Χθες ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Αθήνα και σήμερα επισκέπτεται τις μουσουλμανικές μειονότητες της Θράκης ας δώσουμε βάση στο επίθετο που χρησιμοποιώ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΕΣ  και όχι Τουρκικές  όπως θέλει να τις λέει ο Σουλτάνος Ερντογάν.

Αρχικά ο Ερντογάν άρχισε τις προκλήσεις από το προεδρικό μέγαρο, όπου τον υποδέχθηκε ο έλληνα ομόλογός του Προκόπης Παυλόπουλος. Εκεί είδαμε για πρώτη φορά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προχωράει σε δευτερολογία και να παραβιάζει το πρωτόκολλο, καθώς  αυτό προβλέπει μόνο προσφώνηση και επιφώνηση, όμως οι προκλητικές δηλώσεις του «Σουλτάνου» ανάγκασαν τον Πρόεδρο να προβεί σε δευτερολογία. Ο Ερντογάν  αμφισβήτησε στη Ελλάδα την συνθήκη της Λωζάνης και αναφέρθηκε στις Μουσουλμανικές  μειονότητες ως τουρκικές και ότι υπάρχουν προβλήματα στην Δυτική Θράκη. Ακόμη μίλησε για επικαιροποίηση της συνθήκης. Αυτές του οι τοποθετήσεις ανάγκασαν τον κύριο  Παυλόπουλο στο να του απαντήσει υπενθυμίζοντας  του ότι δεν είναι εκτελεστικός πρόεδρος όπως αυτός, αλλά συνάμα παραδίδοντας του και μαθήματα διεθνούς δικαίου. Ο κύριος Παυλόπουλος στάθηκε στο γεγονός ότι η συνθήκη της Λωζάνης είναι η βάση της φιλίας των δύο κρατών .

Αργότερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο Σουλτάνος ήταν ποιο διαλλακτικός τόσο στην συνέντευξη τύπου όσο και στις κοινές πρώτες δηλώσεις των δυο ηγετών. Στις δηλώσεις αυτές ο κύριος Ερντογάν ανέφερε ότι δεν τίθεται αμφισβήτηση των Ελληνικών συνόρων και ότι η χώρα του δεν εποφθαλμιά τα εδάφη μας τόνισε και συμφώνησε με τον έλληνα πρωθυπουργό ότι πρέπει οι δύο χώρες να συνεργαστούν και να χτίσουν τις σχέσεις τους πάνω σε γερά θεμέλια. Στην συνέντευξη τύπου ο Έλληνας Πρωθυπουργός κέρδισε τις εντυπώσεις. Πρότεινε λύση στο Κυπριακό με την δημιουργία μιας ομοσπονδιακής δημοκρατίας της Κύπρου και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από το βασανισμένο αυτό νησί.

Επιπλέον θύμισε στο Σουλτάνο ότι οι Τούρκοι εισέβαλαν στο νησί παράνομα. Σε ότι αναφορά τους 8 πραξικοπηματίες τόνισε ότι για το θέμα αυτό θα μεριμνήσει η δικαιοσύνη καθώς στην Ελλάδα υπάρχουν τρείς εξουσίες. Τέλος ο κύριος Τσίπρας τόνισε πως οι Μουσουλμάνοι του Ελλαδικού χώρου προσεύχονται κανονικά στα τζαμιά τους και ποτέ οι χριστιανοί δεν τέλεσαν θρησκευτικές τελετές τους σε Τζαμιά , όπως έκαναν οι Τούρκοι με τις ευλογίες του Προέδρου τους. Σε ότι αναφορά το μεταναστευτικό ο κύριος Τσίπρας ζήτησε την συνεργασία των δύο κρατών και τόνισε στον κύριο Ερντογάν ότι η Ελλάδα είναι η πόρτα και το παράθυρο της Τουρκίας για την είσοδό της στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ερντογάν δεν απάντησε στην ερώτηση του Τούρκου δημοσιογράφου. Ο Ερντογάν αναφέρθηκε στον αρχιμουφτή της Δυτικής Θράκης ο οποίος διορίζεται από την κυβέρνηση και έκανε σύγκριση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη όμως ξεχνάει το γεγονός ότι ο αρχημουφτής είναι και δικαστής.

Η ομιλία του Προέδρου Ερντογάν στο δείπνο που παρατέθηκε από την προεδρία ήταν διαφορετική από τις πρωινές του θέσεις και πιο διαλλακτική δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος πιέζεται στο εσωτερικό και βαδίζει σε πήλινα πόδια. Κλείνοντας θέλω να σταθώ στην αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Σε εθνικά ζητήματα όλα τα κόμματα έχουν χρέος προς τον Ελληνικό λαό να έχουν κοινή γραμμή και να διατηρούν την εθνική κυριαρχία της χώρας και να αντιμετωπίζουν όλους τους αρχηγούς κρατών με τον ίδιο τρόπο που φέρονται αυτοί κατά την διάρκεια της επίσκεψής τους. 

Facebook Comments