Ενεργό ρόλο στην άσκηση του management πρόκειται να έχει η Fairfax, χωρίς ακόμα να έχει κλειδώσει ο αριθμός των μελών του fund και των άλλων εκπροσώπων του που θα μετέχουν στο Δ.Σ. της Eurobank μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου.

Μία πρώτη συζήτηση εκτιμάται ότι έγινε χθες το βράδυ με στελέχη της τράπεζας, καθώς εκπρόσωποι του fund βρέθηκαν χθες στην Αθήνα με αφορμή την ανακοίνωση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Eurobank, η Fairfax και η WLR Funds έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να συμμετέχουν ενεργά στην εταιρική διακυβέρνηση της Eurobank.  Η επισήμανση αυτή ερμηνεύεται από την αγορά ότι η Fairfax και τα άλλα funds που συμμετέχουν στη διαδικασία θα ορίσουν εκπροσώπους τους στο διοικητικό συμβούλιο της Eurobank.

Οι Επενδυτές συμφώνησαν να συνάψουν με την Eurobank «Συμφωνία Θεσμικού Επενδυτή» και παράλληλα δεσμεύτηκαν να συμμετάσχουν στη διαδικασία εγγραφής των νέων μετοχών με συνολικό ποσό ύψους €1,332 εκ (το οποίο αντιπροσωπεύει το 47% της ΑΜΚ) στην τιμή των €0,30 ανά προσφερόμενη μετοχή.

Το υπόλοιπο ποσό της ΑΜΚ, όπως ορίστηκε στις 12 Απριλίου 2014 από τη Γενική Συνέλευση της Eurobank, θα καλυφθεί με τη διαδικασία του βιβλίου προσφορών για θεσµικούς και άλλους ειδικούς επενδυτές εκτός Ελλάδος και µε δηµόσια προσφορά στην Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την αγορά, η τιμή που χτύπησαν οι «ξένοι» θεσμικοί την Eurobank ήταν στο κατώτερο εύρος προσφοράς, δεδομένου ότι η υψηλότερη τιμή για προσφορές οριζόταν στα 0,35 ευρώ.

Η διοίκηση της τράπεζας πάντως, έχει ξεκινήσει αγώνα δρόμο για την εξεύρεση 1,5 δις. ευρώ από τις αγορές. Άλλωστε, σύμφωνα με το ΤΧΣ, το υπόλοιπο ποσό της ΑΜΚ, όπως ορίστηκε στις 12 Απριλίου 2014 από τη Γενική Συνέλευση της Eurobank, θα καλυφθεί με τη διαδικασία του βιβλίου προσφορών για θεσµικούς και άλλους ειδικούς επενδυτές εκτός Ελλάδος και µε δηµόσια προσφορά στην Ελλάδα. 

Τα road shows της διοίκησης της Eurobank που ήδη έχουν ξεκινήσει θα διαρκέσουν περίπου 15 ημέρες. Έχουν συσταθεί 3 ομάδες, οι οποίες θα καλύψουν σχεδόν ολόκληρο τον πλανήτη. Η πρώτη ομάδα θα συναντηθεί με θεσμικούς επενδυτές σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη και Βοστόνη, η δεύτερη ομάδα θα «καλύψει» της πρωτεύουσες της Βόρειας Ευρώπης (Βερολίνο, Παρίσι, Στοκχόλμη) και της Μέσης Ανατολής και η τρίτη ομάδα το Χονγκ Κονγκ και το Τόκιο.

Οι βασικοί επενδυτές θα κληθούν να διακρατήσουν τις μετοχές τους  για τουλάχιστον 6 μήνες.  Και όπως προκύπτει από την ανακοίνωση της Eurobank οι μόνοι σίγουροι είναι η Fairfax και η WLR Funds.

Η Fairfax έχει αποκτήσει ήδη τον έλεγχο της Eurobank Properties, μέσω αύξησης κεφαλαίου, συμμετέχει με ποσοστό κοντά στο 10% στον Μυτιληναίο, τις προηγούμενες μέρες απέκτησε την Praktiker Hellas και πλέον έχει τον πρώτο λόγο στη Eurobank, επενδύοντας στην Ελληνική οικονομία περί το 1,5 δις. ευρώ από το περασμένο φθινόπωρο μέχρι σήμερα.

Facebook Comments