Κλίμα εμφυλίου στην ανατολική Ουκρανία, όπου σήμερα το πρωί πέντε έως έξι τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού εισήλθαν στην πόλη Σλαβιάνσκ. Στο Ντονέτσκ εκπρόσωπος της δημοτικής αρχής έκανε λόγο για κατάληψη της έδρας από φιλορώσους.

Στο Σλαβιάνσκ περίπου δεκαπέντε ένοπλοι φορώντας ανόμοιες στολές μάχης χωρίς διακριτικά, και οι οποίοι φαίνεται ότι είναι φιλορώσοι ακτιβιστές, κάθονταν στην οροφή των οχημάτων, σύμφωνα με το Reuters.

Η φάλαγγα σταμάτησε έξω από το δημαρχείο της πόλης που έχει καταληφθεί από αυτονομιστές. Παράλληλα, ένοπλοι φιλορώσοι κατέλαβαν την έδρα της δημοτικής αρχής, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του δημοτικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου, τρία ελαφρά τεθωρακισμένα άρματα και ένα όχημα με ρωσική σημαία που μεταφέρει ενόπλους με στολές χωρίς διακριτικά εθεάθησαν στους δρόμους της πόλης Κραματόρσκ και κατευθύνθηκαν προς την πόλη Σλαβιάνσκ.

Το Interfax-Ukraina μετέδωσε ότι πρόκειται για οχήματα που συμμετέχουν στην “αντιτρομοκρατική επιχείρηση” της ουκρανικής ηγεσίας, τα οποία εισήλθαν στην πόλη, αποκλείσθηκαν από φιλορώσους διαδηλωτές και στη συνέχεια κατελήφθησαν.

Το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας απάντησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι “κανένα τεθωρακισμένο όχημα του στρατού δεν έχει καταληφθεί στο ουκρανικό έδαφος” και παρέπεμψε στο υπουργείο εσωτερικών που αρνήθηκε να κάνει σχόλιο.

Οι άνδρες επί των τεθωρακισμένων αρμάτων φορούσαν στρατιωτικές στολές χωρίς διακριτικά, αλλά με τις πορτοκαλί και μαύρες κορδέλες του Τάγματος του Αγίου Γεωργίου, της υψηλότερης διάκρισης των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, ενώ ορισμένοι φορούσαν μαύρες κουκούλες.

Το αεροδρόμιο της πόλης ανακαταλήφθηκε την Τρίτη, με τον ουκρανό υπηρεσιακό πρόεδρο, Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ να ανακοινώνει «αντιτρομοκρατική επιχερίσηση».

«Η αντιτρομοκρατική επιχείρηση ξεκίνησε στα βόρεια της επαρχίας Ντονέτσκ. Ομως θα πραγματοποιηθεί σε στάδια, με υπευθυνότητα και με μελετημένο τρόπο. Υπογραμμίζω για ακόμη μία φορά: Στόχος των επιχειρήσεων αυτών είναι να υπερασπιστούμε τους πολίτες της Ουκρανίας», δήλωσε ο ο υπηρεσιακός πρόεδρος Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ μιλώντας στο κοινοβούλιο.

Την ίδια ώρα εντείνονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ των ηγετών της Ρωσίας, της ΕΕ και των ΗΠΑ, καθώς αύριο έχει προγραμματιστεί η τετραμερής σύνοδος για την ουκρανική κρίση στη Γενεύη.

Facebook Comments