Nομοσχέδιο κατά της εξαγοράς ψήφων από τη μαφία και τη συνεργασία πολιτικών με το οργανωμένο έγκλημα ενέκρινε η γερουσία της Ρώμης. Ο νόμος προβλέπει ότι για να υπάρξει καταδίκη δεν θα χρειάζεται πλέον να αποδεικνύεται η καταβολή χρημάτων από μαφιόζους για την υποστήριξη υποψήφιων στις βουλευτικές, τις ευρωεκλογές, ή τις τοπικές εκλογές και θα αρκούν ως αποδεικτικά στοιχεία της συνεργασίας και άλλα «προνόμια».

Το «πράσινο φως» άναψε η Γερουσία με 191 ψήφους υπέρ, 32 κατά και 18 αποχές.

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του στο νομοσχέδιο. Γερουσιαστές του Κινήματος διέκοψαν επανειλημμένα την συνεδρίαση, θεωρώντας ότι οι προβλεπόμενες ποινές θα έπρεπε να είναι πιο αυστηρές και παρουσιάζοντας εικόνες του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι και του Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε ρόλο…αρχιμαφιόζων.

Βάσει του νέου νόμου, οι πολιτικοί που θα υπόσχονται χρήματα «ή κάθε άλλης μορφής προνόμια και υποστήριξη» σε μέλη της μαφίας για να εξασφαλίσουν την υποστήριξη του οργανωμένου εγκλήματος σε εκλογικές αναμετρήσεις θα αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης και κάθειρξης 4-10 ετών.

Ο Σύνδεσμος Δικαστικών της Ιταλίας και η Εθνική Διεύθυνση κατά της Μαφίας, δια του επικεφαλής της, Φράνκο Ρομπέρτι, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους.

Όμως οργανώσεις όπως η Libera, η οποία μάχεται εναντίον της δράσης της Κόζα Νόστρα στην Σικελία, θεωρεί ότι η μείωση των ποινών η οποία προβλέπεται από τον νέο νόμο (ως τώρα οι προβλεπόμενες ποινές έφθαναν από τα 7 – 12 χρόνια κάθειρξη) μπορεί να ευνοήσει έμμεσα τη μαφία.

Αυτό, σύμφωνα με την Libera, οφείλεται στο ότι η καταδίκη σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση, βάσει της ιταλικής νομοθεσίας, δεν προβλέπει ταυτόχρονη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων.

Facebook Comments