Τα hedge funds υπέστησαν το χειρότερο ξεκίνημα χρονιάς από τότε που ξέσπασε η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση, εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας στην Ουκρανία, της κάθετης πτώσης των τεχνολογικών και βιοτεχνολογικών μετοχών στις ΗΠΑ και της ξαφνικής ανατροπής στην πορεία του ιαπωνικού γεν, που αιφνιδίασε πολλούς διαχειριστές.

Μετά από μια χρονιά με σχεδόν συνεχή κέρδη, η εισαγωγή της μεταβλητότητας σε πολλές αγορές άφησε ακάλυπτα πολλά δημοφιλή trades τον Μάρτιο, προκαλώντας μια πολύ δύσκολη αρχή έτους σε πολλούς «διάσημους» διαχειριστές.

Το μέσο hedge fund εμφάνισε κέρδος 1,23% στο α΄ τρίμηνο, σύμφωνα με τα δεδομένα της Preqin, που είναι η χαμηλότερη απόδοση α΄ τριμήνου από τις αρχές του 2008, όταν οι διεθνείς αγορές κλονίζονταν από την πιστωτική κρίση.

Οι πρόσφατες διορθώσεις σε πολλές μετοχές που είχαν αναρριχηθεί ταχύτερα πέρσι ροκάνισαν τις αποδόσεις των διαχειριστών το Q1, με τις σκληρότερες απώλειες για τους κλάδους με τις ακριβές αποτιμήσεις που ήταν προηγουμένως διάσημοι για τα hedge funds, όπως η τεχνολογία και η βιοτεχνολογία της Βορείου Αμερικής.

Συγκεκριμένα hedge funds που ευνοούσαν τις μετοχές της νέας τεχνολογίας, όπως αποκαλείται, έχασαν λεφτά τον Μάρτιο, με την CoatueManagement, hedge fund με επικεφαλής τον Philippe Laffont, να διολισθαίνει 8,7% στον μήνα.

Ο αμερικανικός δείκτης S&P 500 έχει ενισχυθεί 1% από την αρχή του έτους.

Κι άλλα μεγάλα hedge funds υπέστησαν ζημίες όπως το ύψους 2,8 δισ. δολ. Advantage Plus του John Paulson, που έχασε 7,4% της αξίας του τον Μάρτιο. Στη Βρετανία, το ύψους 1,6 δισ. δολ. κεφάλαιο Global Financials της Lansdowne Partners, εμφάνισε υποαπόδοση τον Μάρτιο, αν και πάλι έχει άνοδο από τις αρχές του έτους.

«Πιστεύω ότι πολλοί επενδυτές είχαν αφεθεί υπερβολικά στο momentum και τιμωρήθηκαν», σχολιάζει επενδυτής με πολλά δισ. δολάρια σε hedge funds.

Άλλες στρατηγικές trade που ήταν από τις ευνοημένες των hedge funds πέρσι επίσης δεν κατάφεραν να αποδώσουν στο α΄ τρίμηνο, όπως οι μεγάλες τοποθετήσεις των αποκαλούμενων macro traders υπέρ της επίδρασης των Abenomics -όπως ονομάζονται τα δραστικά οικονομικά μέτρα του Ιάπωνα πρωθυπουργού Shinzo Abe- στις τιμές ενεργητικών.

Τα macro hedge funds που κάνουν στοιχήματα επί νομισμάτων, επιτοκίων και εμπορευμάτων με βάση την ανάλυση των μακροοικονομικών τάσεων, έχασαν 1,1% στο α΄ τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της HFR, καθώς επιβαρύνθηκαν από την αλλαγή της τάσης και του momentum στα ιαπωνικά ενεργητικά, από τις αρχές του έτους.

Πολλοί από αυτούς τους managers είχαν επενδύσει σε περαιτέρω αποδυνάμωση του γεν έναντι του δολαρίου, ως αποτέλεσμα της πολιτικής νομισματικής στήριξης της Ιαπωνίας, στρατηγική που είχε βγάλει πολλά χρήματα το 2013, αλλά απέτυχε στο πρώτο τρίμηνο.

Με τον ίδιο τρόπο απέτυχαν και τα στοιχήματα ότι ο χρηματιστηριακός δείκτης Nikkei θα συνεχίσει να ανεβαίνει, καθώς έχασε πάνω από 10% από τις αρχές Ιανουαρίου.

Αν και πολλοί διαχειριστές προβληματίστηκαν, ορισμένες άλλες επενδυτικές στρατηγικές κρατήθηκαν καλά. Οι στρατηγικές ακτιβιστικών επενδύσεων, όπου τα hedge funds πιέζουν για αλλαγές στις εταιρίες όπου επενδύουν, είχαν πολύ καλή παρουσία στο τρίμηνο, με άνοδο 2,1% τον Μάρτιο και 3,3% στο α΄ τρίμηνο του 2014 σύμφωνα με δείκτη που καταρτίζει η εταιρία ερευνών HFR.
 

Facebook Comments