Η πολυαναμενόμενη συνάντηση έγινε χθες βράδυ υπό καθεστώς άκρας μυστικότητας. Μέχρι την τελευταία στιγμή κανείς δεν γνώριζε τον τόπο.Τελικά επελέγη η Βουλή, στο χώρο συνεδριάσεων της Κ.Ο. των χριστιανικών κομμάτων CDU/CSU. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς μπήκε στη Βουλή από την πίσω πόρτα και ζήτησε να μην γίνουν δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τους δυνητικούς εταίρους του, Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές.

Τα χριστιανικά κόμματα θέλουν

Η μόνη πηγή πληροφοριών για το τι διαμείφθηκε κατά τη διάρκεια των δυόμιση ωρών χθες το βράδυ είναι μια γραπτή δήλωση των τριών κομμάτων. «Οι εκπρόσωποι των CDU και CSU έκαναν σαφές ότι επιθυμούν να ξεκινήσουν μαζί με το SPD διερευνητικές επαφές για τον σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης, αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Ο διάλογος ήταν ανοιχτός και έγινε σε πνεύμα εμπιστοσύνης» χωρίς να γίνει καμιά αναφορά σε κάποια συγκεκριμένα αποτελέσματα. Επρόκειτο στην ουσία για μια πρώτη ανταλλαγή και καταγραφή απόψεων ανάμεσα στην ΄Αγκελα Μέρκελ, τον Χορστ Ζεεχόφερ, τον Μάρτιν Σουλτς και τους προέδρους των Κ.Ο. ομάδων τους.

Στη γραπτή ανακοίνωση δεν εμφανίζεται καν ο όρος «μεγάλος συνασπισμός» δεδομένου ότι αποτελεί κόκκινο πανί για το SPD. Στο πρόσφατο κομματικό συνέδριο η αριστερή πτέρυγα του κόμματος είχε καταστήσει σαφές ότι η συνάντηση με τα συντηρητικά κόμματα μόνο υπό την προϋπόθεση ανοιχτής έκβασής της θα έπρεπε να γίνει. Ο Μάρτιν Σουλτς μάλιστα δεσμεύτηκε ενώπιον των συνέδρων ότι δεν θα υπάρξει αυτοματισμός προς την κατεύθυνση μεγάλου συνασπισμού.

Ολίγον έγκυος δεν υπάρχει

Έτσι με αγωνία αναμένεται πώς θα αντιδράσουν τα στελέχη του κόμματος, στη συνάντηση που προγραμματίζεται αύριο, δεδομένου ότι εμφανίζουν εικόνα διαίρεσης για το εάν θα πρέπει να συναινέσουν σε κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού, κι αν ναι, με ποιο μοντέλο  Το αργότερο τότε αναμένεται να διευκρινιστεί, εάν θα ακολουθήσουν κι άλλες συζητήσεις πριν τα Χριστούγεννα ή εάν θα ξεκινήσουν πιθανότατα διερευνητικές τη νέα χρονιά. Η Μέρκελ σκοπεύει να ενημερώσει το ομοσπονδιακό προεδρείο του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος εντός του πρωινού σε τηλεφωνική διάσκεψη.

Ενώ οι βουλευτές από τη Χριστιανική Ένωση στην πλειοψηφία τους επιθυμούν άμεση συγκρότηση σταθερής κυβέρνησης, οι Σοσιαλδημοκράτες αναζητούν εναλλακτικές, όπως κυβέρνηση μειοψηφίας ή κυβέρνηση μεταβλητών πλειοψηφιών, στην οποία θα εκπροσωπούνται μεν με υπουργούς, αλλά θα μπορούν να επιβάλουν σημαντικά πρότζεκτ με την κοινοβουλευτική στήριξη άλλων κομμάτων. Η τελευταία εκδοχή απορρίπτεται από τα χριστιανικά κόμματα. «Όλα ή τίποτα, ολίγη κυβερνητική ευθύνη και ολίγη αντιπολίτευση δεν αποτελεί μελλοντικό μοντέλο για μια από τις ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου» δήλωσε ο Αλεξάντερ Ντόμπριντ, επικεφαλής της Κ.Ο.

 

Facebook Comments