Αρνείται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πως υπάρχουν μεγάλες διαφωνίες με τους ευρωπαίους εταίρους για το ελληνικό χρέος, παρά τη δήλωση του νέου προέδρου του Eurogroup Μάριο Σεντένο ότι αυτό που προέχει είναι η ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Ταμείου Γούιλιαμ Μάρεϊ υποστήριξε ότι μία συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους για ελάφρυνση του χρέους είναι εφικτή και μπορεί μάλιστα να επιτευχθεί σύντομα.

Απέφυγε ωστόσο να δώσει κάποιο χρονοδιάγραμμα, μολονότι ο οργανισμός έχει ατύπως δώσει προθεσμία ως τον Φεβρουάριο προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για την Ελλάδα. Το πρόγραμμα του ΔΝΤ εκπνέει στα τέλη Αυγούστου του 2018, λίγες ημέρες μετά το ξεχωριστό Μνημόνιο που έχει υπογραφεί με τους Ευρωπαίους.

Ο κ. Μάρεϊ παραδέχτηκε ότι ορισμένες διαφορές με τους Ευρωπαίους παραμένουν αγεφύρωτες, χωρίς να διευκρινίσει ποια είναι τα σημεία απόκλισης.

Υποστήριξε πάντως ότι εάν ο οργανισμός δεν έτρεφε την πεποίθηση ότι μία συμφωνία είναι δυνατή δεν θα είχε εγκρίνει επί της αρχής πρόγραμμα ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα τον Ιούλιο. Σημείωσε ακόμα ότι από το 2015, όταν άρχισαν οι συζητήσεις μεταξύ των θεσμών για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, έχει σημειωθεί «τεράστια πρόοδος».

Ο κ. Μάρεϊ τέλος επαναβεβαίωσε ότι ένα από τα κρίσιμα ζητήματα για το ΔΝΤ είναι η κατάρτιση μίας στρατηγικής για την πορεία του ελληνικού τραπεζικού τομέα, που βαρύνεται πρωτίστως από μεγάλο όγκο μη εξυπηρετούμενων δανείων, με περίπου το 45% των πιστώσεων να είναι «κόκκινο».

Το Ταμείο είχε αρχικά ζητήσει βαθιά αξιολόγηση ενεργητικού (AQR) στα τέσσερα μεγάλα ελληνικά ιδρύματα, όμως τελικά συμβιβάστηκε με τη διενέργεια τεστ αντοχής από τον εποπτικό βραχίονα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τα τεστ αναμένεται να αρχίσουν τον Φεβρουάριο, ενώ από την περασμένη εβδομάδα άρχισαν και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων, που οι θεσμοί θεωρούν κρίσιμο βήμα για την πορεία των τραπεζών.

Το Eurogroup και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας έχουν επανειλημμένα διαμηνύσει πως η συζήτηση για μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα γίνει μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου αλλά μόνον εφόσον κριθεί απαραίτητο και με προϋπόθεση πως η Αθήνα θα έχει υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα.

Στον αντίποδα, το Ταμείο ζητά από τους εταίρους τουλάχιστον να συγκεκριμενοποιήσουν το ταχύτερο δυνατό τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που είναι διατεθειμένοι να λάβουν για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Στις νεότερες δημοσιευμένες εκτιμήσεις του το Ταμείο προβλέπει πως το ελληνικό χρέος θα καταστεί «εκρηκτικό» μετά το 2030 και θα σκαρφαλώσει στο 195% του ΑΕΠ έως το 2060.

Facebook Comments