Η στήλη σήμερα παραχωρεί τον χώρο της στα «κάλαντα» όπως τα «έψαλλαν» στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2018 οι ίδιοι οι βουλευτές και υπουργοί των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Όπως φαίνεται οι πρόβες υπήρξαν σκληρές και η πειθαρχία αποτελεσματική. Τον Αύγουστο του 2018 η ελπίδα ξανάρχεται.

Δημήτρης Εμμανουηλλίδης: «Εμείς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχουμε βαθιά σχέση με την κοινωνία. Μπορεί να την τραυματίσαμε, αλλά αυτός ο τραυματισμός ήταν ακριβώς για να σωθεί η κοινωνία».

Θανάσης Μιχελής: «Ο Προϋπολογισμός εκτιμώντας τις δύσκολες σημερινές συνθήκες των ανέργων λαμβάνει μέτρα για την στήριξή τους. Ανοίγει θέσεις σταθερής εργασίας στον δημόσιο τομέα, επιδιώκει μείωση της ανεργίας με κάθε τρόπο».

Πάνος Σκουρολιάκος: «Μετά τον Αύγουστο του 2018 οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας είναι πρώτο μέλημά μας».

Παναγιώτα Δριτσέλη: «Η έξοδος από το μνημόνιο το καλοκαίρι του 2018 θα επιτρέψει την αλλαγή του μείγματος φορολογικής πολιτικής, με ουσιαστικές παρεμβάσεις για τα νοικοκυριά, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για τους ελεύθερους επαγγελματίες, για τους αγρότες που παράγουν τον πλούτο της οικονομίας».

Αναστασία Γκαρά: «Γνωρίζουμε ότι κυβερνάμε και κινούμαστε σε ένα πολύ περιοριστικό πλαίσιο. Δεν κάνουμε πάντα αυτά που θέλουμε. Κάνουμε, όμως, αυτά που έχουμε δεσμευτεί. Η πρώτη δέσμευση που είχαμε απέναντι στον λαό ήταν ότι θα βγάλουμε αυτήν τη χώρα απ’ τα μνημόνια».

Νίκος Μαυραγάνης: «Προφανώς, και αμείβονται πολλοί απ’ αυτούς με μειωμένους μισθούς. Δεν θα κλείσουμε τα μάτια μας στο πρόβλημα, αλλά είναι καλύτερα από το να μην αμείβεσαι καθόλου».

Σωκράτης Φάμμελος: «Αυτή η Κυβέρνηση, χωρίς εμπειρία, αλλά με καθαρά χέρια, κοίταξε τους δανειστές στα μάτια, έδωσε στη χώρα αξιοπιστία, γιατί τρία χρόνια κάνει ό,τι υπόσχεται στους πολίτες και στους δανειστές». 

Μανώλης Θραψανιώτης: «Η μεγάλη αλήθεια είναι ότι εσείς μας βάλατε στα μνημόνια και εμείς, η σημερινή κυβέρνηση, θα μας βγάλει απ’ αυτά. Πιστεύω και είμαι σίγουρος ότι ο ελληνικός λαός και θα το εκτιμήσει και θα το επικροτήσει»

Γιάννης Σαρακιώτης: «Ας ξεκαθαρίσουμε εδώ ότι ουσιώδης διαμορφωτική συνιστώσα του οικονομικού περιβάλλοντος είναι και η ψυχολογία. Χωρίς αμφιβολία η βελτίωση του οικονομικού κλίματος, η άρση της αβεβαιότητας με τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος και την σταδιακή είσοδο της χώρας μας στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές συνιστούν ασφαλείς προϋποθέσεις πλήρους επίτευξης των στόχων».

Φωτεινή Βάκη «Η Κυβέρνηση αυτή θα τα καταφέρει με το σπαθί της και μετά από όλο αυτό τον πόνο και το άχθος του ελληνικού λαού αυτή η περιπέτεια φαίνεται να βαίνει αισίως στο τέλος της».

Γιώργος Τσόγκας: «Επτά χρόνια μετά κόβεται ο γόρδιος δεσμός των επώδυνων μέτρων που περιείχαν βάναυσες περικοπές στις αποδοχές και τις συντάξεις, αιματηρές φορολογικές επιβαρύνσεις, διάλυση των εργασιακών σχέσεων, κάθετη φτωχοποίηση των αδύναμων κοινωνικών ομάδων, σπιράλ θανάτου για τους ευάλωτους.  Σήμερα δυο και πλέον χρόνια μετά μπορούμε να πούμε ότι πατάμε γερά στα πόδια μας».

Νάσος Αθανασίου: «Οι φοροελαφρύνσεις θα έρθουν, φαντάζομαι, σε έναν-ενάμιση χρόνο».

Νίκος Βούτσης: «Τα 4,5 εκ. τουρίστες στην Αττική, ενώ ήταν 400 χιλιάδες τουρίστες πριν από τέσσερα χρόνια, σε τι οφείλονται; Έχετε δώσει την εξήγηση: Εμείς οι «μπαχαλάκηδες» τα προηγούμενα χρόνια δεν αφήναμε τον κόσμο να έρθει και τώρα έρχονται 4,5 εκατομμύρια. Εν πάση περιπτώσει, αφήστε μας να έρχονται 7 εκατομμύρια, 8 ή 9»!

Γιώτα Κοζομπόλη-Αμανατίδη: «Παραλάβαμε νομοθετημένο τον σχεδιασμό για τη «μικρή ΔΕΗ», που επέβαλε να πουλήσουμε υδροηλεκτρικά εργοστάσια, φυσικό αέριο και λιγνίτες. Πετύχαμε να πουληθεί μόνο ένα μέρος, το 40%, των λιγνιτικών μονάδων». .

Κατερίνα Παπανάτσιου: Με την αναμόρφωση του φορολογικού και του ασφαλιστικού συστήματος που κάναμε, το 80-85% των επαγγελματιών πληρώνει λιγότερους φόρους και εισφορές.

Τριαντάφυλλος Μηταφίδης: θέλω να συμφωνήσω με όσους συναδέλφους εδώ τονίζουν ότι το πραγματικό δίλημμα είναι «παραγωγικά ή αντιπαραγωγικά μέτρα» και όχι «σκληρότερα ή ηπιότερα».

Εύη Καρακώστα: «Παρ’ όλα αυτά, όμως, εμείς, όπως υποσχεθήκαμε, προχωράμε και φροντίσαμε –έστω κι αν υπογράψαμε εκείνη τη δύσκολη συμφωνία το καλοκαίρι του 2015- να κάνουμε έντονη κοινωνική πολιτική, ξεκινώντας από τους ανθρώπους που σκάλιζαν, αν θυμάστε, τα σκουπίδια, κατ’ αρχήν με το κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύη».

Σάκης Παπαδόπουλος: «Προφανώς και με τη δική μας οπτική, για τα δικά μας καθήκοντα, για το κοινωνικό μας όραμα, για τις δικές μας ιδεολογικοπολιτικές αναζητήσεις ο Προϋπολογισμός του 2018 δεν είναι αριστερός, έχει όμως αριστερές ευαισθησίες, έχει αριστερές προτεραιότητες, έχει την σφραγίδα των δικών μας βουλήσεων σε πολύ δύσκολες συνθήκες».

Παύλος Πολάκης: «Τον Ιούλιο του 2015 εμείς υπογράψαμε έναν αξιοπρεπή συμβιβασμό. Δεν προσκυνήσαμε. Κάναμε πίσω για να μπορέσουμε να βγάλουμε τη χώρα από ένα πηγάδι στο οποίο τη ρίξατε εσείς, με μία διαπλοκή και μία παραοικονομία και ένα πελατειακό κράτος που βυσσοδόμησε σε αυτήν τη χώρα για πάνω από τριάντα χρόνια.».

Ελένη Σταματάκη: «Ο Προϋπολογισμός του 2018, που συζητάμε σήμερα, είναι και ο τελευταίος της εποχής των μνημονίων. Το ότι είναι ο τελευταίος Προϋπολογισμός των μνημονίων δεν σημαίνει ότι είναι και τόσο δίκαιος όσο θα θέλαμε».

Κατερίνα Ιγγλέζη: «Ο προϋπολογισμός που καλούμαστε να ψηφίσουμε αυτές τις ημέρες θα είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός. Θα είναι ο τελευταίος που καλούμαστε να σχεδιάσουμε σε συνεργασία με τους θεσμούς».

Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά: «Αν δεν αναλαμβάναμε εμείς την ευθύνη, θα επιτρέπαμε τη συνέχιση του καθεστώτος της ασυδοσίας και της υποταγής σε εξωγενή συμφέροντα που ζημίωναν ασταμάτητα την πατρίδα».

Χρήστος Καραγιαννίδης: «Η παρούσα Κυβέρνηση θα καταφέρει τον μεγαλύτερο στόχο της, που είναι το τέλος των μνημονίων. Κάτι τέτοιο φαινόταν απίθανο το 2015. Σήμερα όμως μπορούμε να πούμε ότι είναι κατορθωτό».

Νίκος Θηβαίος: «Η φορολόγηση είναι ένα εργαλείο αναδιανομής του πλούτου. Με το τέλος των μνημονίων, τον ερχόμενο Αύγουστο, πιστεύουμε ότι υπάρχει και ο χώρος και ο χρόνος για μια δικαιότερη φορολογική πολιτική».

Νίκος Ηγουμενίδης: Σήμερα ο λαός μας επιλέγει και πρέπει να βαδίσει με την Αριστερά, με βάση και την εμπειρία της τριετίας, τον δύσκολο δρόμο της προσπάθειας για να βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια.

Βασίλης Τσίρκας: «Δηλητηριάζουν τη δημόσια ζωή με ανυπόστατες καταγγελίες και με μια τοξική αντιπολιτευτική τακτική, την ώρα που η Κυβέρνηση συνεχίζει να προετοιμάζει το έδαφος για την οριστική έξοδο από την κρίση. Μας κατηγορείτε ότι τα πράγματα πηγαίνουν χειρότερα. Τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα».

Βάλια Βαγιωνάκη: «Η προσπάθεια της Κυβέρνησης για το «μαξιλαράκι» των 15 δισεκατομμυρίων, που θα προέλθει κατά 9 δισεκατομμύρια από τον ESM και κατά 6 δισεκατομμύρια από την έξοδό μας στις αγορές –ήδη έχουμε 1,4-, δημιουργεί ακόμα ένα αποκούμπι για το μέλλον».

Ηλίας Καματερός: «Η κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά όλοι ξέρουμε ότι ήταν στο mail Χαρδούβελη και ότι ήταν προγραμματισμένο να γίνει από τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Ήταν στην πρόταση Γιούνκερ, όταν μας την έβαλαν εκβιαστικά το καλοκαίρι του 2015».

Θοδωρής Δρίτσας: «Οταν λέμε ότι είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός που ψηφίζει η Ελληνική Βουλή, αυτό ισχύει και ισχύει γιατί όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι είναι βάσιμη η προσδοκία ότι ολοκληρώνουμε αυτό το πρόγραμμα που έχει και πολλές αρνητικές και δυσμενείς για τον κόσμο επιπτώσεις. Ολοκληρώνουμε και βγαίνουμε στην άλλη φάση».

Θανάσης Παπαχριστόπουλος: «Έχει περισσέψει η τυφλή αντιπολίτευση, η υστερική θα έλεγα, φτάνει στα σημεία του να χάνεις τελείως το μέτρο».

Μαρία Τριανταφύλλου: «Τι είναι σήμερα αριστερό; Είναι ό,τι μπορεί να κερδίσει τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή τον νεοφιλελευθερισμό και την Κεντροαριστερά και φυσικά τον φασισμό». 

Χρήστος Σπίρτζης: «Το 2018 είναι η χρονιά που ξαναβρίσκουμε ένα μικρό, γλυκό χαμόγελο, ξαναβρίσκουμε την ελπίδα και την αισιοδοξία του λαού μας».

Facebook Comments