Ο Αλέξης Τσίπρας ανέμενε ότι η διπλή κάλπη του Μαΐου θα ήταν ένας… περίπατος αποδοκιμασίας της κυβέρνησης. Πλέον, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα περάσει ατελείωτες ώρες αγωνίας για τα αποτελέσματα των εκλογών, τα οποία προοιωνίζονται αρνητικά για το κόμμα του.
 
Γίνεται ένα κόμμα που δεν μπορεί να καταλήξει σε 42 πρόσωπα για ένα ψηφοδέλτιο να διεκδικεί να κυβερνήσει τη χώρα; Είναι δυνατόν ένα κόμμα που ταλανίζεται από το δίλημμα «ευρώ ή δραχμή» -σε μια συγκυρία που η Ελλάδα φεύγει από το Μνημόνιο- να θεωρείται κόμμα εξουσίας;

Αυτά τα ερωτήματα ταλανίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η διαδικασία συγκρότησης του ευρωψηφοδελτίου άνοιξε παλιές πληγές στην Κουμουνδούρου, πυροδότησε μια νέα κόντρα κορυφής και θύμισε στα στελέχη, αλλά και στην κοινή γνώμη, τον… παλιό ΣΥΡΙΖΑ. Εκείνον που έπαιρνε 4% στις εκλογές και τις δημοσκοπήσεις…

Πριν από ένα εξάμηνο, ο Αλέξης Τσίπρας είχε ζητήσει από τους στενούς συνεργάτες του να μπει το κόμμα σε τροχιά εκλογών, προκειμένου να τελειώσει γρήγορα και η κατάρτιση του ευρωψηφοδελτίου, αλλά και η απονομή των «χρισμάτων» σε δήμους και περιφέρειες.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ γνώριζε πολύ καλά ότι η επιλογή προσώπων, αλλά και πολιτικών, θα ήταν μια επώδυνη διαδικασία για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ήθελε αφενός να προλάβει τα άλλα κόμματα στο μομέντουμ των εκλογών, αφετέρου να διασφαλίσει ότι η όποια εσωστρέφεια θα εκδηλωνόταν σε απόσταση ασφαλείας από τη διπλή εκλογική αναμέτρηση.
 
Το μείζον φιάσκο

Ετσι, ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε πρώτος τους υποψήφιους περιφερειάρχες, τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη για το Δήμο Αθηναίων, ενώ ο Αλ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του από πολύ νωρίς είχαν πάρει χαρτί και μολύβι και έσβηναν και ξαναέγραφαν τα ονόματα που θα συγκροτούσαν το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος της Κουμουνδούρου.

Ωστόσο, η απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να υιοθετηθεί η σταυροδοσία στις ευρωεκλογές δημιούργησε νέα πολιτικά δεδομένα και πολλαπλά προβλήματα στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αντί για 12 πρόσωπα θα έπρεπε να επιλέξει… 42, τα οποία τίθενται στην κρησάρα των τάσεων και των παραλυτικών εσωκομματικών συσχετισμών.

Αυτά τα νέα δεδομένα, όπως και οι εξελίξεις στην οικονομία και οι σπασμωδικές κινήσεις του κόμματος σε ό,τι αφορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ήταν αρκετά προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι αντιμέτωπος με ένα μείζον φιάσκο και, από εκεί που ο Αλ. Τσίπρας ανέμενε ότι η διπλή κάλπη του Μαΐου θα ήταν ένας… περίπατος αποδοκιμασίας της κυβέρνησης, πλέον στην Κουμουνδούρου αγωνιούν για τα αποτελέσματα των εκλογών.
 
Ρήγμα με… μέλλον

Η συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου προκάλεσε πολλαπλά ρήγματα στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και μια σύγκρουση κορυφής. Η Κουμουνδούρου ήταν… άμαθη σε αυτές τις διαδικασίες, αφού προτού υιοθετηθεί η σταυροδοσία, και τα πράγματα στον ΣΥΡΙΖΑ -όπως και παλαιότερα στον Συνασπισμό- ήταν πολύ απλά: έθετε υποψηφιότητα όποιος ήθελε, όλα τα μέλη του κόμματος ψήφιζαν σε εσωκομματικό δημοψήφισμα και οι 12 πρώτοι -με σειρά εκλογής- συγκροτούσαν το ευρωψηφοδέλτιο.

Πλέον, τα πράγματα είναι διαφορετικά και μέσα σ’ ένα μήνα εσωκομματικών συγκρούσεων, εντάσεων, παρασκηνιακών παζαριών και αντεγκλήσεων, ο Αλ. Τσίπρας είδε το κόμμα του να γυρίζει στην κατάσταση του 4%: στις παραλυτικές ισορροπίες των τάσεων, στη σκληρή και υπονομευτική εσωκομματική αντιπολίτευση και, εν γένει, σε μια κατάσταση που ο αρχηγός του κόμματος υφίσταται ήττες και πολλές φορές δεν μπορεί να «επιβάλει» τις επιθυμίες και τους σχεδιασμούς του.

Ωστόσο, πέρα και πάνω από τα πρόσωπα, το βασικότερο στοιχείο που αφήνει πίσω της η σύγκρουση για την ευρωλίστα είναι η αναζωπύρωση της κόντρας του Αλ. Τσίπρα με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και, σε πολιτικό επίπεδο, η επαναφορά του διλήμματος «ευρώ ή δραχμή».

Πλέον, σε ολόκληρη την Ευρώπη η μοναδική συζήτηση περί Grexit γίνεται στην Κουμουνδούρου, αφού η Αριστερή Πλατφόρμα έκανε ρελάνς στην Κεντρική Επιτροπή της περασμένης Κυριακής και ζήτησε με έμφαση να συμπεριληφθεί στο κείμενο της ευρωδιακήρυξης η πρόβλεψη για έξοδο από το ευρώ, «αν υποστούμε εκβιασμούς τύπου Κύπρου». Παράλληλα, και ο ίδιος ο Π. Λαφαζάνης ήταν σκληρός, αφού τόνισε ότι «εντός ευρωζώνης ούτε μία μεταρρύθμιση δεν μπορεί να γίνει».

Το γεγονός ότι έπειτα από σχεδόν ένα χρόνο, που είχε τελειώσει αυτή η συζήτηση, επανέρχεται στην πρώτη γραμμή της «εσωκομματικής κουζίνας» του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει πως η σύγκρουση Τσίπρα – Λαφαζάνη έχει… μέλλον. Οι λαφαζανικοί αντιλαμβάνονται πως αν ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ κληθεί να κυβερνήσει, θα πρέπει να βάλει πολύ νερό στο κρασί του και απεύχονται ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Γι’ αυτό και, όπως κατηγορούνται από εσωκομματικούς αντιπάλους τους, «δεν είναι πολύ σίγουροι ότι θέλουν να κυβερνήσει η Αριστερά». «Προτιμούν την καθαρότητα των απόψεων που διασφαλίζει η παραμονή στα έδρανα της αντιπολίτευσης», λέει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.
 

Ατολμία και γκρίνια

Πάντως, οι ίδιες πηγές που κατηγορούν ευθέως τον Π. Λαφαζάνη ως «υπονομευτή της συλλογικής πορείας του ΣΥΡΙΖΑ προς τη νίκη» δεν κρύβουν τη δυσφορία τους και για τον Αλ. Τσίπρα. Πλέον, στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου διογκώνεται η γκρίνια για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος κατηγορείται για «ατολμία» διότι δεν σηκώνει το γάντι που πετά διαρκώς στο εσωκομματικό ρινγκ ο Π. Λαφαζάνης.

Πάντως, την περασμένη Τετάρτη, ο Αλ. Τσίπρας έκανε το πρώτο βήμα: ζήτησε, θυμωμένος, από τον επικεφαλής της εσωκομματικής αντιπολίτευσης «να μη βάζει συνέχεια θέμα νομίσματος», ενώ ο στενός συνεργάτης του και εκπρόσωπος του κόμματος, Πάνος Σκουρλέτης, ουσιαστικά «απείλησε» τον Π. Λαφαζάνη με διεξαγωγή συνεδρίου για να επιβεβαιωθεί εκ νέου η υπερίσχυση της γραμμής για «λύση εντός ευρωζώνης».

Σε κάθε περίπτωση, με τη στάση του την περασμένη εβδομάδα, ο ηγέτης της Αριστερής Πλατφόρμας κατέστησε σαφές πως για τον ίδιο το θέμα του νομίσματος δεν είναι λήξαν. Και ίσως αυτή η στάση του να είναι η αρχή του τέλους για την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως εκτιμούν ακόμη και στελέχη της Κουμουνδούρου…
 
Οι ήττες, τα βέτο και οι καραμπόλες
 
Το σίριαλ… Λαζόπουλου και το «όχι» του Γιάννη Βαρουφάκη ανέβασαν το θερμόμετρο στον ΣΥΡΙΖΑ.
 
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ της δυστοκίας για τη συγκρότηση της ευρωλίστας είναι το γεγονός ότι, έπειτα από απανωτές συνεδριάσεις και αρκετές ημέρες διαβουλεύσεων, το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ακόμη κλείσει, αλλά… ανακοινώνεται σε δόσεις. Τα ξημερώματα της Μεγάλης Δευτέρας ανακοινώθηκαν οι 34 υποψήφιοι ευρωβουλευτές, ενώ τη Μεγάλη Τετάρτη «κλείδωσαν» άλλες 6 υποψηφιότητες.

Πλέον, η Κουμουνδούρου αναμένει την… απάντηση του Λάκη Λαζόπουλου, ενώ αναζητείται άλλη μία υποψηφιότητα, από τη μειονότητα της Θράκης, για να κλείσει επιτέλους το ψηφοδέλτιο. Ολα αυτά ενόσω η υποψηφιότητα της Ρομά ακτιβίστριας της Ξάνθης, Σαμπιχά Σουλεϊμάν, βρίσκεται στον αέρα και μάλλον βαίνει προς απόσυρση, αφού οι νομαρχιακές επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ στη Θράκη και ο μειονοτικός βουλευτής Χουσεΐν Ζεϊμπέκ τη θεωρούν «κόκκινο πανί», καταγγέλλουν σχέσεις της με τους Ανεξάρτητους Ελληνες και την εθνικιστική δεξιά και ζητούν την απόσυρσή της.

Παράλληλα, ο Αλ. Τσίπρας εισέπραξε το «όχι» του οικονομολόγου Γιάννη Βαρουφάκη και είδε την υποψηφιότητα του προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ ευρωβουλευτή Κρίτωνα Αρσένη (που τελικά εγκρίθηκε) να… περνά από σαράντα κύματα και άλλες τόσες συνεδριάσεις.
Σαν να μην έφταναν αυτά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είδε και την «προεδρική» πλειοψηφία να μην μπορεί να κρατήσει τη «γραμμή», καθώς στην ψηφοφορία της Κεντρικής Επιτροπής, τα ξημερώματα της Μεγάλης Δευτέρας, δεν συγκέντρωσαν ικανό αριθμό ψήφων οι υποψηφιότητες των πρυτάνεων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μυλόπουλου, και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλου Αλμπάνη.
 
«Σωσίβιο» από Δούρου – Παπαδημούλη
 
ΑΠΟ ΤΟΤΕ που ο Αλ. Τσίπρας πιθανολογούσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα έκανε «περίπατο» και στις δύο κάλπες του Μαΐου και θα αμφισβητούσε τη νομιμοποίηση της κυβέρνησης, έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. Ετσι, πλέον στην Κουμουνδούρου δεν κρύβουν πως συγκεντρώνουν τις ελπίδες τους μόνο σε… δύο υποψηφίους προκειμένου να μην ηττηθούν κατά κράτος στη μάχη των εντυπώσεων στις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές.

Σε ό,τι αφορά τις πρώτες, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο να μην κερδίσει κανένα μεγάλο δήμο και σχεδόν καμία περιφέρεια. Ηδη, θεωρείται περίπου δεδομένο ότι οι υποψήφιοι της Κουμουνδούρου σε Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία, Κρήτη, Νότιο Αιγαίο και Στερεά Ελλάδα θα μείνουν εκτός δεύτερου γύρου. Ετσι, ο ΣΥΡΙΖΑ ποντάρει τα πολιτικά ρέστα του στην υποψήφια περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου. Καίτοι και η Ρ. Δούρου, όπως όλοι οι υποψήφιοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχει πρόβλημα συμμαχιών και «δεξαμενών» στο δεύτερο γύρο, συνεργάτες του Αλ. Τσίπρα δεν κρύβουν την ελπίδα τους πως η πρώην βουλευτής και «σκιώδης υπουργός» Εξωτερικών μπορεί να περάσει στο δεύτερο γύρο, σώζοντας κάπως τη μάχη των εντυπώσεων της πρώτης Κυριακής των εκλογών.

Αντιστοίχως, σε ό,τι αφορά τις ευρωεκλογές, στην Κουμουνδούρου επικεντρώνονται στη «βαριά» υποψηφιότητα του Δημήτρη Παπαδημούλη. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να μετακομίσει στις Βρυξέλλες και ο Αλ. Τσίπρας επενδύει στο «πέρασμα» που έχει σε ψηφοφόρους άλλων κομμάτων προκειμένου η αξιωματική αντιπολίτευση να μην ηττηθεί και σ’ αυτή τη μάχη. Για το λόγο αυτό, ήδη πηγές του ΣΥΡΙΖΑ επικαλούνται την πλούσια δράση του κατά την πενταετία 2004-2009, όταν ήταν ξανά ευρωβουλευτής και είχε αναδειχθεί μέσα στους τρεις καλύτερους της τότε Ευρωβουλής, με 979 ερωτήσεις, 6 εκθέσεις, 3 γνωμοδοτήσεις και 170 παρεμβάσεις στην Ολομέλεια.

Facebook Comments