Κάτω από το 4,50% αναμένεται να διαμορφωθεί η απόδοση του 5ετούς ομολογιακού τίτλου που θα δημοπρατήσει η Εθνική Τράπεζα για την άντληση ρευστότητας 750 εκατ. ευρώ.

H ζήτηση για το ομόλογο της ΕΤΕ είναι ισχυρή, με αποτέλεσμα τη διαμόρφωση του του επιτοκίου χαμηλότερα κατά τουλάχιστον 50 μονάδες βάσης σε σχέση με την 5ετή έκδοση του ελληνικού δημοσίου. 

Η κοινοπραξία των τραπεζών που έχει αναλάβει την έκδοση- BofA Merrill Lynch, Citi, Goldman Sachs, HSBC, Morgan Stanley – έχει ξεκινήσει ήδη το premarketing ενώ την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις στο Λονδίνο για την προσέλκυση επενδυτών.

Μέχρι τις 6 Μαϊου εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί το book building της αύξησης κεφαλαίου. Nωρίτερα, την Μ. Πέμπτη ξεκίνησε conferance call της διοίκησης της ΕΤΕ με ξένους θεσμικούς, ξεκινώντας άτυπα τις παρουσιάσεις ενόψει του ομολογιακού και της αύξησης κεφαλαίου. Πάντως, η αγορά μόνο οφέλη βρίσκει από την κίνηση της διοίκησης της ΕΤΕ, παρά τις αρχικές της διαψεύσεις, με το “ΜΝ” να έχει προϊδεάσει για τις προθέσεις της Εθνικής από τις 20 Μαρτίου. Σημειωτέον, ότι υπήρξε επιβεβαίωση και από την Citigroup στις 24 Μαρτίου.

Η ΕΤΕ θα έχει τη δυνατότητα να καλύψει το κεφαλαιακό έλλειμμα μεταξύ των εγκεκριμένων ενεργειών για την ενίσχυση κεφαλαίων και των συνολικών κεφαλαιακών αναγκών ύψους 2,183 δισ. ευρώ που έχει προσδιορίσει η Τράπεζα της Ελλάδος,

Επίσης, θα καταφέρει να ενισχύσει την κεφαλαιακή της θέση υπό συνθήκες πλήρους εφαρμογής των κανόνων της Βασιλείας ΙΙΙ «fully loaded Basel III», ώστε να διαθέτει μεγαλύτερη ευελιξία στην κεφαλαιακή της βάση, περιλαμβανομένης της δυνατότητας να υποβάλει αίτηση να αποπληρώσει τις προνομιούχες μετοχές του Ελληνικού Δημοσίου ύψους €1.350εκ. όταν αυτό κριθεί σκόπιμο.

Facebook Comments