Να λάβει «συγκεκριμένα μέτρα» προκειμένου να διευκολύνει την εφαρμογή της συμφωνίας της Γενεύης που στοχεύει στην αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ουκρανία, κάλεσε σήμερα τη Ρωσία ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Τζον Κέρι.

Κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ ο Κέρι «ζήτησε από τη Ρωσία να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να βοηθήσει την εφαρμογή της συμφωνίας της Γενεύης, καλώντας δημοσίως τους αυτονομιστές να εκκενώσουν» τα κτίρια που έχουν παράνομα καταλάβει, επιβεβαίωσε η Τζένιφερ Πσάκι, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ζήτησε επίσης από το Ρώσο ομόλογό του να ορίσει έναν υψηλόβαθμο διπλωμάτη για να εργαστεί μαζί με την αποστολή των παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) προκειμένου να επιδείξει με τρόπο «απόλυτα ξεκάθαρο ότι η Ρωσία στηρίζει τη συμφωνία (της Γενεύης) και επιθυμεί την αποκλιμάκωση» σημείωσε η εκπρόσωπος.

Νωρίτερα σήμερα ο Λαβρόφ είχε κατηγορήσει την Ουκρανία ότι «παραβιάζει βάναυσα» τη συμφωνία της Γενεύης.

Οι δηλώσεις αυτές «είναι αντίθετες προς τα γεγονότα» απάντησε ο Κέρι στο Λαβρόφ, σύμφωνα με την Πσάκι.

«Η ουκρανική κυβέρνηση εφαρμόζει ένα ευρύ νόμο αμνηστίας για τους αυτονομιστές που εγκαταλείπουν τα όπλα τους και τα κτίρια» που έχουν παράνομα καταλάβει, έκρινε η ίδια, προσθέτοντας ότι το Κίεβο έχει στείλει εκπροσώπους στην αποστολή του ΟΑΣΕ και έχει κηρύξει μια εκεχειρία για το Πάσχα στις «αντιτρομοκρατικές» του επιχειρήσεις.

Ο Τζον Κέρι «ζήτησε η Ρωσία να επιδείξει τώρα το ίδιο επίπεδο δέσμευσης» στην εφαρμογή της συμφωνίας της Γενεύης «τόσο στη ρητορική της όσο και στις ενέργειές της» είπε η Πσάκι.

Αναφορικά με την αιματηρή ανταλλαγή πυροβολισμών στο Σλαβιάνσκ ο Αμερικανός υπουργός θύμισε στο Σεργκέι Λαφρόφ ότι το Κίεβο έχει υποσχεθεί μια «πλήρη έρευνα».

Ο Λευκός Οίκος από την πλευρά του ανέφερε σήμερα ότι «δε μπορεί να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητες πηγές την ευθύνη» του περιστατικού με τους πυροβολισμούς στο Σλαβιάνσκ, με απολογισμό 4 νεκρούς.

Όμως ο εκπρόσωπος Τζέι Κάρνεϊ «κάλεσε τις παραστρατιωτικές ομάδες της Ανατολής και του Νότου της Ουκρανίας να παραδώσουν τα όπλα και να εγκαταλείψουν τα κτίρια που έχουν καταλάβει». «Συνεχίζουμε να καλούμε τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει την επιρροή της σε αυτές τις ομάδες προκειμένου να τις πείσει να αφοπλιστούν και να επιστρέψουν τα κτίρια που έχουν καταλάβει στις αρχές» δήλωσε ο ίδιος.

Ο Κάρνεϊ αρνήθηκε να δώσει μια προθεσμία για την εφαρμογή της συμφωνίας της Γενεύης, υπογράμμισε ωστόσο ότι πρόκειται για ζήτημα ημερών. «Εάν καμια πρόοδος δεν καταγραφεί, εμείς θα επιβάλλουμε τις επόμενες ημέρες περαιτέρω κυρώσεις» υπογράμμισε.

Η Ουάσινγκτον πρέπει να πείσει το Κίεβο να σεβαστεί τις δεσμεύσεις του
Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαφρόφ κάλεσε σήμερα τις ΗΠΑ να εργαστούν για να πείσουν την κυβέρνηση του Κιέβου να σεβαστεί τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στη Γενεύη.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Τζον Κέρι, ο Λαβρόφ «ζήτησε από τον Αμερικανό υπουργό να δράσει απέναντι στο Κίεβο προκειμένου οι θερμοκέφαλοι να μην προκαλέσουν μια αιματηρή σύγκρουση και να ενθαρρύνει τους Ουκρανούς επικεφαλής να τηρήσουν αυστηρά τις υποχρεώσεις τους» αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ένα δελτίο τύπου.

Ο Λαβρόφ επίσης «υπογράμμισε την ανικανότητα και την έλλειψη θέλησης της κυβέρνησης του Κιέβου να βάλει ένα τέλος στις πράξεις βίας του Δεξιού Τομέα», της ουκρανικής εθνικιστικής παραστρατιωτικής οργάνωσης.

Η τηλεφωνική αυτή συνομιλία πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά την άφιξη στο Κίεβο του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αύριο θα συναντήσει τον μεταβατικό πρόεδρο της Ουκρανίας Ολεξάντρε Τουρτσίνοφ και τον πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ.

Ο Λαφρόφ είχε επίσης σήμερα μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ- Βάλτερ Σταϊνμάγερ, κατά τη διάρκεια της οποίας επανέλαβε «την ανάγκη της αυστηρής και πλήρους εφαρμογής από την υπάρχουσα ηγεσία του Κιέβου των όρων της Διακήρυξης της Γενεύης, περιλαμβανομένης της αποκήρυξης της βίας».

Facebook Comments