Σύμφωνα με την ανάλυση που εκπόνησε το Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Οικονομία που εδρεύει στο Κίελο (IfW), μία συγκριτικά ήπια μείωση των γερμανικών εξαγωγών, σε συνδυασμό με πιθανή αύξηση της τιμής του πετρελαίου εξαιτίας της κρίσης θα ήταν αρκετά ώστε να περιορίσουν κατά το ήμισυ την ανάπτυξη του ΑΕΠ της Γερμανίας κατά το τρέχον έτος.

Πλήγμα στις γερμανικές εξαγωγές

Τα συμπεράσματα της ανάλυσης δημοσιεύει το οικονομικό περιοδικό Manager Magazin. Οι ειδικοί του IfW εξήγαγαν τα συμπεράσματά τους βασιζόμενοι σε ορισμένες υποθέσεις: Ότι ο όγκος των γερμανικών εξαγωγών προς τη Ρωσία θα περιοριστεί κατά 10% εξαιτίας της κρίσης στη Κριμαία. Επίσης, ότι οι εξαγωγές της Γερμανίας προς τη Βραζιλία και την Ινδία θα μειωθούν και στις δύο περιπτώσεις κατά 5% ως αποτέλεσμα νομισματικών αναταράξεων. Το κινεζικό νόμισμα γουάν θα υποτιμηθεί κατά 5% προκειμένου να ενισχυθούν οι εξαγωγές της Κίνας και η τιμή του πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 20 δολάρια το βαρέλι λόγω της μειωμένης ενεργειακής τροφοδοσίας από την πλευρά της Ρωσίας.

Αυτές οι επιπτώσεις της κρίσης θα οδηγούσαν, σύμφωνα με την ανάλυση του IfW, σε ψαλίδισμα του εκτιμώμενου ρυθμού ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας για το 2014 από 1,9% σε 1%. Ειδικότερα, η προσδοκώμενη συνολική ανάπτυξη των γερμανικών εξαγωγών θα περιοριζόταν κατά το ήμισυ, από 7,2% μόλις σε 3,6%. Τέλος, οι επιπτώσεις αυτές δεν θα άφηναν ανεπηρέαστη ούτε την ανεργία στη Γερμανία. Ο αριθμός των ανέργων εκτιμάται ότι θα υπερέβαινε και πάλι το όριο των τριών εκατομμυρίων κι ενώ οι σχετικές εκτιμήσεις για το 2014 έκαναν λόγο για 2,9 εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς απασχόληση.

Facebook Comments