Η Εθνική αλλάζει τα δεδομένα στους όρους δανεισμού. Εκείνο που θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο είναι ότι οι εισηγμένες θα σπεύσουν να εκμεταλλευθούν το διάστημα μέχρι τις Ευρωεκλογές, προκειμένου να λύσουν τα θέματα της αναδιάρθρωσης των δανείων και των υποχρεώσεών τους, τολμώντας την έξοδό τους στις αγορές.

Την αρχή έκανε η Πειραιώς με ένα επιτόκιο κοντά στο 5,1%, ακολούθησε το Δημόσιο με 4,95% και όπως όλα δείχνουν έπεται η Εθνική με ένα επιτόκιο της τάξης του 4,5%, δεδομένου ότι σήμερα η απόδοση της δεκαετίας, κατά το Bloomberg, διαμορφώνεται σε 4,75%. Αν η Εθνική, σύμφωνα με τους χρηματιστές, καταφέρει να δανειστεί τα 750 εκατ. ευρώ που ζητάει με την έκδοση ομολόγου, κάτω του 4,5% ανοίγει ο δρόμος για τη διαμόρφωση… καμπύλης επιτοκίων δανεισμού από τις αγορές για τις Ελληνικές επιχειρήσεις.

Σημειωτέον, ότι προς το παρόν και εξαιτίας της Εθνικής έχουν παγώσει οι εκδόσεις της Alpha και της ΔΕΗ από 500 εκατ. ευρώ η κάθε μία, καθώς και του Μυτιληναίου και της Motor Oil.

Σε κάθε περίπτωση, με τη δεύτερη συνεχόμενη άνοδο, φαίνεται πως η αγορά το «παλεύει» για να κρατηθεί στα τεχνικά σενάρια που δεν θέλουν με τίποτα κλείσιμο κάτω από τις 1.200 μονάδες, διότι σε αυτή τη περίπτωση θα ενεργοποιηθούν stop losses ισχυρών ξένων χαρτοφυλακίων. 

Κλείσιμο στις 1.260 μονάδες για την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά και κέρδη 0,97% για τον γενικό δείκτη, αλλά με συναλλαγές κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ, αποτέλεσμα της ραστώνης του Πάσχα, αλλά και της επιφυλακτικότητας ενόψει της ομολογιακής έκδοσης της Εθνικής και της αύξησης κεφαλαίου που θα τρέξει στη συνέχεια. Ταυτόχρονα, από σήμερα ξεκίνησε και επισήμως η προεκλογική περίοδος ενόψει των Ευρωεκλογών, με τον πρωθυπουργό να μιλάει για τα επιτεύγματα της Ελληνικής οικονομίας και την αντιπολίτευση να μιλάει για μία καινούργια αρχή.

Το rebalancing σε μετοχές, όπως της Πειραιώς, συνεχίστηκε και στην πρώτη μετά το Πάσχα συνεδρίαση. Η μετοχή έκλεισε με κέρδη 3,51%, στο 1,77 ευρώ και με όγκο 20,682 εκατ. τεμαχίων. Ο τζίρος στη μετοχή διαμορφώθηκε στα 36 εκατ. ευρώ, πραγματοποιώντας σχεδόν το 1/3 του ημερήσιου τζίρου στο Χρηματιστήριο. Σημαντικά κέρδη, άνω του 3% για τον ΟΤΕ, με τη μετοχή στα 11,59 ευρώ, όγκο 1,3 εκατ. τεμαχίων και τζίρο σχεδόν 15,6 εκατ. ευρώ.

Ισχυρή άνοδος βγήκε και στον ΟΠΑΠ, στα 11,70 ευρώ και κέρδη 3,08%, 2,6% ενισχύθηκε η Ελλάκτωρ, άνω του 2% ΓΕΚ/Τέρ4να και ΕΥΔΑΠ. Αντίδραση βγήκε και στην Εθνική, με τη μετοχή να ενισχύεται στα 3,18 ευρώ, αλλά με μικρό όγκο ,μόλις 807 χιλιάδων τεμαχίων. Άνοδος 1,07%  για την Jumbo και υποτονική αντίδραση σε Motor Oil, ΔΕΗ, Coca Cola και Frigoglass.

Facebook Comments