Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, λαμβάνοντας ώθηση από τον κλάδο υγείας μετά το deal Novartis και GlaxoSmithKline ύψους 16 δισ. δολ.

Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,86%% στις 6.682 μονάδες, ο γερμανικός DAX κέρδισε 2,02% στις 9.600 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε κέρδη 1,18% στις 4.484 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κατέγραψε άνοδο 1,38% στις 337,03 μονάδες.

Στο επίκεντρο των σημερινών συναλλαγών βρέθηκε η Novartis, η οποία ενισχύθηκε κατά 2,7%, καθώς συμφώνησε να αγοράσει τη μονάδα φαρμάκων κατά του καρκίνου της GlaxoSmithKline, με τη συμφωνία να αγγίζει τα 16 δισ. δολάρια, αλλάζοντας τα δεδομένα στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας.

Η συμφωνία ώθησε τον κλάδο υψηλότερα, με την Glaxo να κλείνει με κέρδη 5,5% και η Shire με άνοδο 7%.

Η AstraZeneca ενισχύθηκε κατά 6,8%, καθώς επανήλθαν τα σενάρια για διαπραγματεύσεις με την Pfizer πάνω στη βάση μιας πιθανής εξαγοράς της πρώτης από τη δεύτερη. Το θέμα είχε αποκαλυφθεί στις 20 Απριλίου από την εφημερίδα Sunday Times, ωστόσο το Bloomberg αναφέρει ότι οι δύο εταιρείες δεν βρίσκονται σε επαφές τώρα.

Στον αντίποδα, απώλειες 4,9% σημείωσε η Royal Philips, μετά την ανακοίνωση για πτώση 14% στα κέρδη α΄3μηνου λόγω συναλλαγματικών ισοτιμιών. Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη της περιόδου που ολοκληρώθηκε στις 31 Μαρτίου διαμορφώθηκαν στα 138 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 161 εκατ. ευρώ στην αντίστοιχη περίοδο του προηγουμένου έτους.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, οριακή άνοδο σημείωσε το Φεβρουάριο η κατασκευαστική παραγωγή στα 17 κράτη σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, Τρίτη. Σύμφωνα με τη Eurostat η κατασκευαστική παραγωγή ενισχύθηκε το Φεβρουάριο κατά 0,1% σε μηνιαία βάση και κατά 6,7% σε ετήσια βάση.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη ενισχύθηκε κατά 0,6 μονάδες τον Απρίλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, αφού ανήλθε στο -8,7% ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών.

Facebook Comments