Ένας ιστορικά πρωτόγνωρος αριθμός ισπανικών επιχειρήσεων κήρυξαν χρεοκοπία κατά το πρώτο τέταρτο του τρέχοντος έτους, καθώς ο τομέας στενάζει υπό την πίεση τόσο της έλλειψης πιστώσεων από τον τραπεζικό τομέα και της μείωσης της ζήτησης, προκύπτει από τα συμπεράσματα μελέτης που δημοσιεύεται σήμερα.

Οι 2.564 επιχειρήσεις που έχουν καταθέσει τους ισολογισμούς τους στο πλαίσιο της διαδικασίας για την κήρυξή τους σε χρεοκοπία, αντιπροσωπεύουν μία αύξηση κατά 10% του σχετικού αριθμού εν σχέσει προς το προηγούμενο τέταρτο και κατά 45% αναφορικά με την ίδια περίοδο το 2012, επισημαίνεται στην έκθεση του οίκου αξιολόγησης πιστώσεων Axesor.

«Οι περισσότερες από τις ισπανικές επιχειρήσεις δεν ήσαν προετοιμασμένες για μία τόσο μεγάλη σε έκταση και χρονική διάρκεια κρίση, παράγοντας που ενδεχομένως θα αποδειχθεί καθοριστικός», υπογράμμισε ο Χαβιέρ Ράμος-Χούστε, επικεφαλής οικονομικών μελετών του οίκου.

Το πάγωμα της παροχής πιστώσεων, τα προβλήματα στη ρευστότητα, η καθυστέρηση στις πληρωμές και η ανεπάρκεια στη διαχείριση των κρίσεων, είναι οι παράγοντες που συμβάλλουν στην κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των χρεοκοπιών αφότου άρχισε να τίθεται σ’ εφαρμογή στην Ισπανία ο νέος πτωχευτικός νόμος το 2004, προστίθεται στην έκθεση της Axesor.

Περίπου 28.000 επιχειρήσεις έχουν κηρύξει πτώχευση αφότου ξεκίνησε η χρηματοοικονομική κρίση στην Ισπανία, όταν πριν μία πενταετία ‘έσκασε η φούσκα’ των ακινήτων και κατά συνέπεια στον τραπεζικό τομέα, εκτιμά ο ίδιος οίκος.

Το τελευταίο 18μηνο Ισπανία βιώνει τη δεύτερη ύφεσή της στην τελευταία πενταετία, με την ανεργία να έχει υπερακοντισθεί πάνω από το 25%.

Facebook Comments