Πριν κλείσει το 2017 ο όμιλος των ΕΛΠΕ έχει συμβολαιοποιήσει -όπως επισημαίνουν στο ΑΠΕ ανώτατα στελέχη του- το σύνολο των ποσοτήτων καυσίμων που προορίζονται για εξαγωγές την επόμενη χρονιά, βαδίζοντας παράλληλα για ρεκόρ αποτελεσμάτων έτους, παρά τη διακοπή λειτουργίας των διυλιστηρίων μέσα στο 2017.

Τα ΕΛΠΕ διοχετεύουν στη διεθνή αγορά τα τελευταία χρόνια πάνω από το 50% της παραγωγής τους, γεγονός που τους επέτρεψε να αντισταθμίσουν τις απώλειες από την πτώση των πωλήσεων στην εσωτερική αγορά, λόγω της οικονομικής κρίσης. Για το 2018 οι εξαγωγές είναι ήδη “κλεισμένες”, ενώ για τη χρονιά που κλείνει τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων θα ξεπεράσουν τα 800 εκατ. ευρώ, και είναι πιθανό να υπερβούν και τα 850 εκατ., κάτι που θα εξαρτηθεί από τη διακύμανση των διεθνών τιμών ως το τέλος του χρόνου, οι οποίες επηρεάζουν την αξία των αποθεμάτων.

Στην εσωτερική αγορά, τα ΕΛΠΕ στρέφονται σε ενίσχυση του δικτύου των ιδιόκτητων πρατηρίων, ο στόχος για τα οποία είναι να ξεπεράσουν σε αριθμό τα 300, από 30 στις αρχές της δεκαετίας.

Τέλος, στον τομέα των ερευνών υδρογονανθράκων εκτιμάται ότι η πρώτη ερευνητική γεώτρηση στον Πατραϊκό Κόλπο θα γίνει στις αρχές του 2019, ενώ αναμένεται η κατάθεση στη Βουλή για κύρωση της σύμβασης για το “μπλοκ 2” στο Ιόνιο, που υπεγράφη τον Οκτώβριο, προκειμένου να ξεκινήσουν και εκεί οι ερευνητικές εργασίες.

 

Facebook Comments