H υπεραπόδοση των μετοχών της ευρω-περιφέρειας σε σχέση τόσο με την υπόλοιπη Ευρώπη όσο και με τις ΗΠΑ είναι το μέγα θέμα των αγορών το 2014, όπως σημειώνουν οι Financial Times, τονίζοντας ωστόσο πως για να συνεχιστεί αυτό θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω βελτίωση στις οικονομίες των χωρών της περιοχής.

Δεδομένο 1: Η αποτίμηση των μετοχών στα χρηματιστήρια της περιφέρειας της ευρωζώνης, τουλάχιστον σε ότι αφορά την αναλογία τιμής / κέρδη (p/e), είναι τώρα μεγαλύτερη από ό, τι στην υπόλοιπη Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Δεδομένο 2: Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων στην Ιταλία είναι οι χαμηλότερες που έχουν καταγραφεί στην ιστορία της χώρας, ενώ οι αποδόσεις στην Ισπανία είναι κοντά στο χαμηλότερο ιστορικό τους. Σε όλη την περιφέρεια, το premium στις αποδόσεις των 10ετών, σε σύγκριση με τη Γερμανία, είναι το χαμηλότερο που έχει σημειωθεί από την εποχή της διάσωσης της Ελλάδας το 2010.

Δεδομένο 3: Οι τραπεζικές μετοχές είναι οι μεγάλοι νικητές στην Ευρώπη. Οι πέντε μετοχές με την καλύτερη απόδοση στην Ιταλία είναι τραπεζικές και στην Ισπανία, οι πέντε από τις τοπ 10 μετοχές με τα μεγαλύτερα κέρδη είναι επίσης τράπεζες.

Αυτά τα τρία στοιχεία είναι στενά συνδεδεμένα μεταξύ τους, όπως σημειώνει η εφημερίδα, και συμβάλουν σε ένα τέταρτο: Οι μετοχές της ζώνης του ευρώ έχουν υπεραποδόσει σε σχέση με αυτές των ΗΠΑ φέτος. Οι τραπεζικές μετοχές της περιφέρειας ενισχύονται 16%, οι μετοχές εκτός του χρηματοοικονομικού κλάδου – επίσης στην περιφέρεια – σημειώνουν άνοδο της τάξης του 6%. Οι υπόλοιπες αγορές τις ευρωζώνης – με εξαίρεση την αγορά της Πορτογαλίας, της Ιταλίας, της Ιρλανδίας, της Ελλάδας και της Ισπανίας οι οποίες και σημειώνουν εντυπωσιακές αποδόσεις, ενισχύονται μόλις 2%.

Ο λόγος της υπεραπόδοσης των τραπεζών της περιφέρειας είναι σαφής. Οι τράπεζες που είχαν φορτωθεί με ομόλογα – κυρίως της Ιταλίας και της Ισπανίας – επωφελούνται άμεσα από την πτώση των αποδόσεων. Οι χαμηλότερες αποδόσεις βοηθούν επίσης τα δημόσια οικονομικά και μειώνουν το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών και των επιχειρήσεων, στηρίζουν την οικονομία, αυξάνουν τα φορολογικά έσοδα και μειώνουν τα επισφαλή δάνεια. Αυτό, στη συνέχεια, βοηθά τις τράπεζες, καθιστώντας τις πιο πρόθυμες να δανείσουν και μειώνει τις αποδόσεις των ομολόγων περαιτέρω, όπως οι κυβερνήσεις φαίνονται πιο φερέγγυες.

Οι αποδόσεις των ομολόγων και οι τιμές των μετοχών μπορούν να δικαιολογηθούν σε αυτά τα επίπεδα μόνο από τις ελπίδες περαιτέρω βελτίωσης, όπως επισημαίνουν οι FT, τονίζοντας πως η αγορά αναμένει πλέον πολλά.

Facebook Comments