Το πολιτικό ρίσκο αρχίζει να ενσωματώνεται σιγά – σιγά στο Χ.Α. λίγες μόλις εβδομάδες πριν από τις εκλογές. Με τις φήμες να δίνουν και να παίρνουν ως προς τις δημοσκοπήσεις η αγορά «τρέμει» το σενάριο να οπισθογυρίσει η χώρα και να χύσει την καρδάρα με το γάλα, τη στιγμή που διαφαίνεται, με το όποιο κόστος, φως στην άκρη του τούνελ.

Ισχυρές απώλειες κατέγραψε η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά με τον γενικό δείκτη να κλείνει…  άτσαλα σχεδόν στα χαμηλότερα ενδοσυνεδριακά επίπεδα, στις 1.230 μονάδες και με πτώση σε ποσοστό 2,42%.

Οι χρηματιστές κάνουν λόγο για  τεχνητή εικόνα της αγοράς παρά τα καλά νέα για το πρωτογενές πλεόνασμα των 3,4 δις. ευρώ, κάτι που όμως, θεωρείται προεξοφλημένο.

Μεγάλο μέρος των αναλυτών θεωρεί ότι το rebalancing στις τράπεζες συνεχίζεται και δεν αποκλείει να δούμε χαμηλότερες τιμές στα τραπεζικά χαρτιά κυρίως σε αυτά που ολοκλήρωσαν τις αυξήσεις κεφαλαίου, ανοίγοντας έτσι νέες πύλες εισόδου.

Από την άλλη, η αγορά μέχρι το επόμενο Eurogroup, αυτό της πέμπτης Μαϊου, θα πρέπει να κρατήσει την… αναπνοή της. Κι αυτό διότι δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι Ευρωπαίοι, είκοσι μέρες πριν από τις Ευρωεκλογές θα ρισκάρουν μία δήλωση ελάφρυνσης του χρέους. Αν δεν υπάρξει κάποια δήλωση, αναφέρουν παλαιοί χρηματιστές η ταλαιπωρία θα συνεχιστεί μέχρι τις Ευρωεκλογές.

Κι αν το αποτέλεσμα δεν είναι ικανοποιητικό για τη συγκυβέρνηση και ειδικά για τη Νέα Δημοκρατία, μπορεί να δούμε περαιτέρω διόρθωση. Πολύ δύσκολα η αγορά μπορεί να βρεθεί στο κανάλι των 1.280 – 1.300 μονάδων, υποστηρίζουν οι αναλυτές, αν δεν υπάρξει ένας σοβαρός καταλύτης και με δύο αυξήσεις κεφαλαίου – μαμούθ, της Εθνικής και της Eurobank να «τρέχουν» σχεδόν παράλληλα…

Εικόνα σταθεροποίησης στα δύσκολα για την Alpha, στα 0,679 ευρώ, με όγκο 38,8 εκατ. τεμαχίων και τζίρο 27 εκατ. ευρώ. Άλλωστε, ο συνολικός τζίρος στην αγορά διαμορφώθηκε στα επίπεδα των 115 εκατ. ευρώ. Πτώση στο 1,70 ευρώ για την Πειραιώς, με την αγορά να κάνει λόγο για ισχυρά αναχώματα στη μετοχή, στην οποία έχουν αλλάξει χέρια 17,3 εκατ. τεμάχια  με τζίρο 29,8 εκατ. ευρώ. Πιέσεις βγήκαν και στην ΕΤΕ, που υποχώρησε στα 3,05 ευρώ, ενώ χάνουν τις στηρίξεις τους ΔΕΗ, που υποχώρησε στα 11,35 ευρώ, ΟΤΕ, στα 11,25 ευρώ, ΟΠΑΠ, στα 11,60 ευρώ. Πιέσεις ακόμα, στον Μυτιληναίο, στα 6,48 ευρώ, στην Jumbo στα 11,48 ευρώ, Folli Follie στα 24,91 ευρώ, Motor Oil στα 8,75 ευρώ.

Σε έκθεσή της η HSBC σχολιάζει πως, «το P/E της ελληνικής αγοράς είναι αυτή την ώρα υψηλό (ακριβό) δεδομένου ότι υπολογίζεται στο 21,4, ωστόσο η πρόβλεψη για το 2015 κατεβάζει τον ίδιο δείκτη στο 16,1 και για το 2016 στο 10,9, πράγμα που σημαίνει πως εκτιμά σημαντική βελτίωση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, άποψη με την οποία συνάδει και η γενικότερη πρόβλεψη για την χώρα.  Ανάλογης δε οπτικής γωνίας είναι και οι προβλέψεις για τα EPS growth (κέρδη ανά μετοχή) που ενώ για το 2014 είναι αρνητικά ενώ για το 2015 η εκτίμηση μιλά για 56,2% και για το 2016 για 46,9%.

Facebook Comments