Η υπερκάλυψη έφτασε τις τρεις φορές, κάτι που επιβεβαιώνει τις αρχικές πληροφορίες που έδωσε νωρίς το πρωί της Τετάρτης το “ΜΝ”.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, “η Εθνική Τράπεζα προχώρησε σε έκδοση ομολόγου κύριου χρέους (senior unsecured bond) ύψους €750 εκατομμυρίων, 5ετούς διάρκειας. Το βιβλίο προσφορών για την έκδοση υπερκαλύφθηκε σήμερα περί τις 3 φορές. Η απόδοση του ομολόγου κατά την έκδοση διαμορφώθηκε στο  4.50% ενώ το τοκομερίδιο  θα είναι 4.375%. Η τιμή έκδοσης του ομολόγου ορίστηκε στο 99,451%.

Συντονιστές έκδοσης  ήταν οι τράπεζες Bank of America Merrill Lynch, Citi, Goldman Sachs, HSBC και Morgan Stanley”.

Το ενδιαφέρον δε, ήταν τέτοιο που μέχρι αργά χθες το απόγευμα υπήρξε υπερκάλυψη 200% του ζητούμενου προς άντληση ποσού των 750 εκατ. ευρώ από την έκδοση του ομολογιακού δανείου της Εθνικής.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ζήτηση ήταν τόσο μεγάλη που στο private banking της Εθνικής από τους πελάτες που είχαν προεγγραφεί, εξυπηρετήθηκε μόνο το 20%.

Σύμφωνα με την αγορά, πλέον ανοίγει ο δρόμος για χαμηλότερο κόστος δανεισμού για τις εταιρείες που έχουν, επίσης προγραμματίσσει ομολογιακές εκδόσεις, όπως η Alpha και η ΔΕΗ, αλλά και άλλες εισηγμένες, όπως η Motor Oil και ο Μυτιληναίος.

Σύμφωνα με το Reuters, το 5ετές ομόλογο της Εθνικής, που αναμένεται να εκδοθεί αύριο (σ.σ. σήμερα) Πέμπτη, θα μπορούσε να έχει μια απόδοση λίγο πάνω από το 4%, έναντι 4,95% που έδινε το κρατικό 5ετές ομόλογο στην έκδοσή του και 4,76% που δίνει σήμερα. το μικρό μέγεθος της έκδοσης (750 εκατ. ευρώ) και η πιθανότητα περαιτέρω πτώσης των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών και τραπεζικών ομολόγων θα ενθαρρύνουν τη συμμετοχή επενδυτών στην έκδοση. “Ο βασικός λόγος που ο κόσμος αγόρασε το ομόλογο της Τράπεζας Πειραιώς ήταν γιατί περίμενε ότι θα εμφανίσει καλές επιδόσεις”, σημειώνει.

Πραγματικά, το 3ετές ομόλογο της Πειραιώς προσέλκυσε προσφορές άνω των 3 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα η απόδοσή του να διαμορφωθεί στο 5,125%.

Σήμερα, η απόδοση κυμαίνεται στο 3,51%, σύμφωνα με την Tradeweb.

Μέσω της ΑΜΚ η ΕΤΕ θα έχει τη δυνατότητα να καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες (2,2 δισ.) που προέκυψαν από τα stress tests της ΤτΕ, ενώ θα θωρακιστεί πλήρως σε ό,τι αφορά τους κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ. Παράλληλα η ΑΜΚ θα της προσφέρει τη δυνατότητα αποπληρωμής των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου, ύψους 1,35 δισ. ευρώ. Η ΕΤΕ θα διοργανώσει roadshow έως τις 2 Μαΐου, ενώ η Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στις 10 Μαΐου.

Η έγκριση του ενημερωτικού αναμένεται να γίνει στις 14 Μαΐου, ενώ η διαδικασία του book building προβλέπεται να ξεκινήσει από τις 9 Μαΐου, χωρίς να αποκλείεται η χρονική μετάθεσή του κατά μία εβδομάδα, λόγω των παρουσιάσεων της διοίκησης της ΕΤΕ. Στην Ελλάδα αναμένεται να δοθεί έως και το 10% της δημόσιας προσφοράς, ενώ το υπόλοιπο αναμένεται να καλυφθεί από διεθνείς επενδυτές. Από τα 2,2 δισ. των κεφαλαιακών αναγκών το 1,04 δισ. θα καλυφθεί και από την πώληση περιουσιακών στοιχείων. Το υπόλοιπο ποσό όπως επίσης και το κόστος της επαναγοράς των προνομιούχων μετοχών θα καλυφθούν μέσω της ΑΜΚ.

Μετά την ολοκλήρωση της αύξησης, ο δείκτης Core Tier I της Εθνικής θα διαμορφωθεί στο 18,2%.

Finansbank

Στο μεταξύ, και η Finansbank πρόκειται να ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε έκδοση ομολογιακού δανείου 5ετούς διάρκειας, σε ευρώ

Όπως μεταδίδει το Reuters,  το αρχικό guidance για την τιμολόγηση του ομολόγου της τουρκικής τράπεζας θέτει την απόδοση κοντά στο 6,5%.

Στόχος είναι, σύμφωνα πληροφορίες, να αντληθούν 350 – 500 εκατ. δολάρια. Citigroup, HSBC, Morgan Stanley και Standard Chartered Bank πραγματοποιούν σήμερα τηλεδιασκέψεις με διεθνείς επενδυτές.

Facebook Comments