Από… εμφράγματα γλίτωσαν οι επενδυτές στο κλείσιμο, καθώς στα χαμηλά των 1.214 μονάδων, βγήκαν οι πρώτες εντολές stop loss, οι οποίες στη συνέχεια –και ευτυχώς- ανακόπηκαν από τις αγορές που βγήκαν στην Coca Cola, που από τα 17,58, έκλεισε στα 17,82 ευρώ, ΔΕΗ από τα 10,92 στα 11,16 ευρώ (και οι τρεις μετοχές έκλεισαν με μικρές απώλειες), ΕΛΠΕ που από τα 6,33 που ήταν το χαμηλό έκλεισαν με κέρδη στα 6,48 ευρώ και οι τρεις τράπεζες, Εθνική, Πειραιώς και Alpha έκλεισαν με κέρδη.

Η στάθμιση των τριών τραπεζών έχει αυξηθεί στη διαμόρφωση του γενικού δείκτη και συνέβαλαν σημαντικά στο να «μαζευτεί» η αγορά από τα χαμηλά ημέρας επίπεδα των 1.230 μονάδων, κλείνοντας με ανεπαίσθητη άνοδο 0,3%.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι αυξήσεις κεφαλαίου και τα ομολογιακά φρενάρουν την αγορά. Σήμερα ολοκληρώθηκε η έκδοση του ομολογιακού της Εθνικής ύψους 750 εκατ. ευρώ, η υπερκάλυψη του οποίου έφτασε τις τρεις φορές, δηλαδή 2,6 δις. ευρώ. Επίσης, η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι προχωρεί στην έκδοση ομολογιακού με το άνοιγμα βιβλίου προσφορών στο Λονδίνο, η οποία ήταν στο… περίμενε περίπου είκοσι μέρες. Η έκδοση θα είναι της τάξης των 500 εκατ. ευρώ. Οι προεγγραφές έχουν ξεκινήσει και το βιβλίο, κατά πάσα πιθανότητα θ’ ανοίξει την ερχόμενη Δευτέρα.

Την ίδια ώρα οι επενδυτές από το εξωτερικό ρωτούν να μάθουν για τις αυξήσεις κεφαλαίου σε Eurobank και Εθνική. Στην μεν πρώτη από τα 2,8 δις. Ευρώ που ζητούσε, το 40% της έκδοσης έχει καλυφθεί από την Fairfax, ενώ οι επενδυτές ενδιαφέρονται για το περίπου 1,5 δις. Ευρώ, εκ των οποίων τα 280 εκατ. ευρώ αφορούν σε Έλληνες επενδυτές.

Σε κάθε περίπτωση όμως, η αγορά δείχνει να στεγνώνει από ρευστότητα, αφού οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν την Πέμπτη κάτω και από τα 100 εκατ. ευρώ, με τον όγκο στην Πειραιώς στα 10,7 εκατ. τεμάχια και τζίρο 18,5 εκατ. ευρώ και στην Alpha στα 10,3 εκατ. τεμάχια, με τζίρο 7 εκατ. ευρώ.  Στις δύο τράπεζες, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το rebalancing συνεχίζεται. Απώλειες 1,67% σημείωσε η ΔΕΗ, στα 11,16 ευρώ, κέρδη 1,64% για την Εθνική, στα 3,10 ευρώ, μικρή άνοδος στα 0,17 ευρώ για την Alpha και 1,18% τα κέρδη για την Πειραιώς, στο 1,72 ευρώ. Απώλειες 1,78% για τον ΟΤΕ, στα 11,05 ευρώ και απώλειες  1,08% για τον Μυτιληναίο, στα 6,41 ευρώ, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο ότι και ο όμιλος σχεδιάζει το δικό του ομόλογο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Μοναδικός απρόβλεπτος παράγοντας, όπως σημειώνουν η BofA/Merrill Lynch και η Goldman Sachs είναι το πολίτικό ρίσκο, ενόψει των ευρωεκλογών, μετά το δίλημμα που έθεσε η αντιπολίτευση… Μέρκελ ή ΣΥΡΙΖΑ!

Την ίδια ώρα, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Δυναμικής ΑΧΕΠΕΥ κ.  Απ. Μάνθος αναφέρει πως, “η ζώνη στήριξης των 1200 με 1180 μονάδων λειτούργησε για το Γενικό Δείκτη ως διαγραμματικός απελευθερωτικός μηχανισμός του πιεσμένου καθοδικά ελατηρίου ωθώντας τον ανοδικά στο πρώτο σημαντικό Fibonacci Retracement των 1250 με 1260 μονάδων.

Από εκεί και έπειτα η έντονη αδυναμία διακράτησης των 1250 μονάδων και κίνησης προς το πρώτο όριο του επιπέδου αντίστασης των 1280 με 1305 μονάδων θα επιφέρει νέα καθοδική πίεση προς τη ζώνη 1200 με 1180 μονάδων με πιθανή έκβαση την πτωτική της λύση και κυματική κίνηση προς τις 1160 με 1140 μονάδες. Έντονη αλλαγή στο υπάρχον σκηνικό μπορεί να φέρει μόνο η επιβεβαιωμένη δυναμική διαπερατότητα του δείκτη πάνω από τις 1280 μονάδες.

Ανησυχητικές επιβαρυντικές ενδείξεις στα ημερήσια chart τιμών αρχίζουν και εμφανίζουν οι τρεις τραπεζικοί τίτλοι ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ  και ΕΤΕ με τα σημεία στηρίξεων 0,68€, 1,70€ και 3€ αντίστοιχα να δοκιμάζονται έντονα στις τελευταίες συνεδριάσεις. Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι και η ΑΛΦΑ και η ΠΕΙΡ μετά την είσοδο των νέων χαρτιών  δε μπόρεσαν να αντιδράσουν ανοδικά παρά τις σημαντικές  απώλειες, που υπέστησαν -8,8% και -17% αντίστοιχα  στις τελευταίες 15 συνεδριάσεις. Όσο για την ΕΤΕ μετά το καθοδικό χάσμα παραμένει διαγραμματικά λαβωμένη δίχως τη διάθεση επαναφοράς άνω των 3,40€. Επίσης στο εβδομαδιαίο διαγράμματα τιμών του Γενικού Δείκτη  όλο και περισσότερο αρχίζει και καλλιεργείται ιδίως εάν παραμείνει κάτω από τις 1280 μονάδες ένα candlestick έντονης καθοδικής εκτόνωσης”.    

Τράπεζες

Ο αναλυτής στέκεται επίσης, στα κρίσιμα τεχνικά επίπεδα των τραπεζών. Όπως τονίζει στην ανάλυσή του, “ξεφεύγοντας λίγο από τα τετριμμένα θα αναλύσουμε τεχνικά το Τραπεζικό Δείκτη μιας, που δείχνει διαγραμματικά ότι θα καθορίσει κατά ένα μεγάλο ποσοστό το επόμενο πεδίο διακύμανσης και του FTSE 25.

Μη ξεχνάμε άλλωστε ότι πλέον οι τρεις από τους τίτλους που τον απαρτίζουν (ΑΛΦΑ 10,42%, ΠΕΙΡ 13,71%, ΕΤΕ 4,98%) ελέγχουν  μέσω της βαρύτητάς τους το 29% του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης.  Διαγραμματικά λοιπόν εφόσον ο δείκτης δήλωσε έκδηλα την αδυναμία του ανοδικής αντίδρασης προς τις 188 μονάδες  μετά και την επαφή με τη σημαντική ζώνη στήριξης των 178 με 174 μονάδων αναμένεται ως συνέχεια πιθανή καθοδική διάσπαση και κίνηση προς τη γραμμή στήριξης των προηγούμενων πυθμένων του περασμένου Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου, στις 162 μονάδες περίπου.

Αλλαγή στο προαναφερόμενο πτωτικό σενάριο μπορεί να προκληθεί μόνο με την ισχυρή επαναφορά του δείκτη πάνω από την περιοχή αντίστασης των 188 με 190 μονάδων”. 

Facebook Comments