Σταθεροποιητικά και σήμερα δείχνει να κινείται η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, με τον γενικό δείκτη σχεδόν αμετάβλητο στις 1.229 μονάδες και μ τις συναλλαγές ιδιαίτερα υποτονικές στα 30 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 8 εκατ. ευρώ είναι πακέτα, κυρίως σε Πειραιώς, ΔΕΗ και Jumbo.

Οι χρηματιστές κάνουν λόγο για; Στάση αναμονής, δεδομένου ότι μέχρι τα μέσα Μαίου, εισηγμένες, αλλά και τράπεζες, όπως η Εθνική, η Eurobank, η ΔΕΗ, η Alpha, ο Μυτιληναίος, η Motor Oil κ.ά., βρίσκονται σε διαδικασία είτε αύξησης κεφαλαίου, είτε έκδοσης ομολογιακού, ενώ κατά το διάστημα Μαρτίου – Μαϊου από την αγορά σηκώθηκαν ή θα σηκωθούν περί τα 16 δις. Ευρώ. 

Αυτός είναι και ο βασικότερος λόγος σταθεροποίησης, υποστηρίζουν οι χρηματιστές, οι οποίοι ανησυχούν για τυο πολιτικό κλίμα και το αν το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών θα είναι ικανό να αντρέψει τα μέχρι στιγμής κεκτημένα της Ελληνικής οικονομίας. Οι χρηματιστές θεωρούν ότι ο επόμενος μήνας, αν δεν υπάρξει στο Eurogroup της 5ης Μαίου κάποια πειστική δήλωση για τη βιωσιμότητα του χρέους, θα κινείται στους ίδιους υποτονικούς ρυθμούς με σήμερα.

Η μετοχή της Εθνικής έχασε και τα τρία ευρώ, παρά την επιτυχημένη έκδοση του ομολογιακού, με τους επενδυτές να στρέφουν το βλέμμα τους στην αύξηση κεφαλαίου. Οι εκτιμήσεις δίνουν και παίρνουν, ενώ η αγορά μιλάει για αύξηση κεφαλαίου μεταξύ 2,5 – 3 ευρώ. Κέρδη 1,47% για την Alpha στα 0,69 ευρώ, απώλειες 2,5% για τη ΔΕΗ, στα 10,88 ευρώ και οριακά κέρδη για την Πειραιώς, στο 1,73 ευρώ. Νέες μεγάλες απώλειες για την Eurobank 4,87%, στα 0,37 ευρώ, καθώς όλα δείχνουν ότι η μετοχή πάει να «συναντήσει» την τιμή της αύξησης. Απώλειες, αλλά οριακές για τον ΟΤΕ, που υποχωρεί στα 11 ευρώ, στα 11,60 ευρώ ο ΟΠΑΠ. Τα χαρτιά που στηρίζουν, ωστόσο, τον δείκτη είναι το θετικό πρόσημο σε Alpha, Πειραιώς, Μυτιληναίο και Coca Cola.

Facebook Comments