Σχεδόν  το 70% έγινε σε πέντε χαρτιά, την Πειραιώς, την Alpha, τον ΟΠΑΠ, τη ΔΕΗ και τα Folli Follie.  Σε ρηχά νερά κινείται η αγορά και όπως όλα δείχνουν θα συνεχίσει να κινείται, με τη βραχυχρόνια στήριξη να εντοπίζεται στα επίπεδα των 1.180 μονάδων. Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε με απώλειες 0,60%, στις 1.223 μονάδες και με τις συναλλαγές ελαφρώς πάνω από  τα 100 εκατ. ευρώ.

Μετά την ολοκλήρωση της έκδοσης του ομολογιακού της Εθνικής, πήρε σειρά η Ιντραλότ με 200 εκατ. ευρώ και η ΔΕΗ με 500 εκατ. ευρώ, τα αποτελέσματα των οποίων πρόκειται να γίνουν γνωστά την ερχόμενη εβδομάδα.

Επίσης, την επόμενη εβδομάδα δεν αποκλείεται να βγουν στις αγορές Motor Oil και Mυτιληναίος, ενώ ήδη τρέχει η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank, η οποία ήδη έχει καλυφθεί κατά μία φορά και σε δέκα μέρες ξεκινάει η αύξηση μαμούθ της Εθνικής.

Η αγορά, στην κυριολεξία, όπως επισημαίνουν οι χρηματιστές δείχνει να στεγνώνει από ρευστότητα. Ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή  κ. Εμ. Χατζηδάκης, σχολιάζει ότι,  «η ταλαιπωρία του Γενικού Δείκτη λόγω των αυξήσεων κεφαλαίου είναι φυσιολογική.

Η άντληση κεφαλαίων από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες προσεγγίζει τα 8 δις ευρώ ενώ αν συνυπολογιστούν οι ομολογιακές εκδόσεις και η αναχρηματοδότηση των εντόκων γραμματίων το νούμερο πιθανόν να ανέβει στα 18 δις ευρώ χωρίς την συνδρομή ειδικών χρηματοδοτικών σχημάτων (ΤΧΣ).

Στην Ελληνική οικονομία όπου το ΑΕΠ βρίσκεται περίπου στα 180 δις ευρώ όλη αυτή η ρευστότητα δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Μπορεί μεγάλο μέρος της ρευστότητας να μην κατευθυνθεί στην πραγματική οικονομία (εξαγορά προνομιούχων, αναχρηματοδότηση παλαιών δανείων, εξόφληση άλλων χρηματοοικονομικών υποχρεώσεων κλπ) όμως κάτι θα μείνει για να πέσει στην αγορά.

Και αν στην παρούσα φάση οι αυξήσεις διεκπεραιώνουν παλιές υποχρεώσεις οι επόμενες θα έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα. Αυτό που κρατάει κανείς από όλη αυτή την διαδικασία είναι ότι 1) το κλίμα και επί του πρακτέου πλέον έχει αλλάξει για την Ελλάδα αφού το μεγαλύτερο μέρος της ρευστότητας έχει αλλοδαπή προέλευση 2) το κόστος χρήματος αποκλιμακώνεται ραγδαία περνώντας και στις επιχειρήσεις βελτιώνοντας τα περιθώρια κερδοφορίας 3) το πολιτικό ρίσκο υπερεκτιμάται στην χώρα μας ενδεχομένως και από τον θόρυβο επισκιάζοντας θετικές μακροοικονομικές εξελίξεις».

Ο αναλυτής δεν αποκλείει κίνηση της αγοράς χαμηλότερα. Όπως τονίζει, οι τεχνικές προδιαγραφές της ανόδου του Γενικού δείκτη έχουν επιδεινωθεί καθώς η γρήγορη διόρθωση από τα υψηλά θα απαιτήσουν κάποιο σχηματισμό αντιστροφής τάσης. Αν και είναι ακόμα νωρίς το φρενάρισμα στις 1.180 μονάδες μπορεί να αποτελέσει το κάτω όριο μιας πλάγιας κίνησης που εκτιμούμε ότι θα συνεχιστεί και την ερχόμενη εβδομάδα αφού το μπαράζ των αυξήσεων ενδέχεται να αποτελέσει τροχοπέδη για μια δυνατή ανοδική έξαρση. Από την άλλη πλευρά η αγορά έχει αντανακλαστικά αφού σε υπερπουλημένες ζώνες και μετά από μεγάλα πτωτικά σερί βγάζει αντιδράσεις με διψήφιες αποδόσεις στα επιμέρους χαρτιά του δείκτη.

Οι βραχυπρόθεσμοι κινητοί μέσοι και ο MACD διατηρούν τα σήματα πωλήσεων ενώ οι ταλαντωτές έχουν αποφορτιστεί από την έντονα υποτιμημένη εικόνα τους ενισχύοντας το σενάριο μας για συνέχιση της συσσώρευσης μεταξύ 1.180 και 1.240 μονάδων. Η ανάλωση χρόνου χωρίς την καταγραφή νέο χαμηλού θα αυξήσει τις πιθανότητες ολοκλήρωσης της πτωτικής κίνησης αφού αναλογικά έχουν ήδη επιτευχθεί κάποιοι σημαντικοί στόχοι διόρθωσης.

Στα της αγοράς, η Εθνική έχασε τα 3 ευρώ και όπως εκτιμούν χρηματιστές, η μετοχή τείνει να συναντήσει την τιμή στην οποία θα πραγματοποιηθεί η αύξηση κεφαλαίου. Η μετοχή υποχώρησε κατά 5,16%, στα 2,94 ευρώ. Απώλειες 3,58% για τη ΔΕΗ, στα 10,76 ευρώ, μετά την ανακοίνωση ότι περιμένει μειωμένα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου. Η δε Εθνική Χρηματιστηριακή,. Κούρεψε την τιμή στόχο για το χαρτί.

Πτώση πάνω από 3% για τα ΕΛΠΕ, δεδομένου ότι εκκρεμεί η πωληση ποσοστού του Δημοσίου.  Απώλειες 2,67% για την MIG, παρά το γεγονός ότι η θυγατρική της ΔΕΛΤΑ ανακοίνωσε την εξαγορά της ΜΕΒΓΑΛ. Κάτω από το 1,70 ευρώ υποχώρησε η Πειραιώς, με τις στηρίξεις να βγαίνουν χαμηλότερα, στα 10,84 ευρώ υποχώρησε ο ΟΤΕ, ενώ συγκρατημένες ήταν οι απώλειες στον ΟΠΑΠ, στα 11,63 ευρώ, Μυτιληναίο, στα 6,38 ευρώ.

Στον αντίποδα, ΜΕΤΚΑ και Coca Cola έκαναν τη διαφορά με κέρδη 2,86% και 2,64%. 

Facebook Comments