Πριν μερικές μέρες, ήρθε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής προς έγκριση δαπάνη 500.000 ευρώ για «Δράσεις Κοινωνικής Πολιτικής στην Περιοχή του Δήμου Περάματος». Με το ποσό προβλέπεται να καλυφθεί η λειτουργία, για ένα έτος, εστιατορίου, παντοπωλείου και παιδικού σταθμού.

Έψαξα να βρω στα επισυναπτόμενα έγγραφα, κάποιον προϋπολογισμό για το έργο: πόσο θα κοστίσει η διαμόρφωση των χώρων, πόσοι θα προσληφθούν, σε πόσους δικαιούχους απευθύνεται το έργο σε κάθε κατηγορία και με ποια κριτήρια ορίζονται οι δικαιούχοι, κάτι βρε αδερφέ που να δείχνει ότι κάποιοι σοβαροί άνθρωποι έκαναν μια στοιχειώδη μελέτη για αυτό που θέλουν να κάνουν. Το μόνο που υπήρχε ήταν αυτό:

 

 

 

 

 

Όλα τόσο στρόγγυλα, τόσο στο πόδι. Το απίστευτο κι όμως ελληνικό (συριζαϊκό) είναι πως την ίδια απόφαση για το ίδιο θέμα είχε πάρει το ΠΣ και στην πρώτη συνεδρίαση του 2015, στις 8/1 εδώ

Θα παρατηρήσατε ότι οι δράσεις για το 2015 είναι περισσότερες αλλά τα ποσά λιγότερα. Συγκεκριμένα ο (συριζαίος) Δήμαρχος Περάματος προγραμμάτιζε το 2015 εκτός από τις τρεις προαναφερθείσες λειτουργίες για τις οποίες σήμερα ζητάει χρήματα και άλλες τρεις:

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ (ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ)

∆ΕΚΑΤΙΑΝΟ ΚΑΙ ΠΡΩΙΝΟ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΣΙΤΙΖΟΜΕΝΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ

ΔΙΚΤΥΟ ∆ΙΑΝΟΜΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Το κόστος κάθε ενέργειας προϋπολογιζόταν ως εξής:

 

 

 

 

 

 

(Καλά διαβάσατε: «ΣΤΟΥΣ Σ ΥΠΟΣΙΤΙΖΟΜΕΝΟΥΣ, ΛΕΠΟΥΡΓΙΑ» Ούτε αυτά τα λάθη πληκτρολόγησης δεν είναι σε θέση να επισημάνει η Δημόσια Διοίκηση, μολονότι υποτίθεται ότι αυτά τα έγγραφα περνούν από δεκάδες μάτια. Το screenshot είναι από το έγγραφο του 2015. Προσέξτε το πρόσφατο έγγραφο του 2017, που παραθέτω πιο πάνω. Η λέξη ΛΕΠΟΥΡΓΙΑ έχει μεταφερθεί copy-paste. Η μόνη βελτίωση είναι ότι πέτυχαν το ΣΥΝΟΛΟ να το βάλουν κανονικά στο κουτάκι του!)

Τι έγιναν αυτές οι δράσεις; Έμειναν στα χαρτιά! Τα ποσά δεν εκταμιεύτηκαν ποτέ. Δεν είχε, τελικά, φτωχούς το Πέραμα; Δεν είχε παιδιά που πεινάνε; Δεν χρειάστηκε κανένας προνοιακή στήριξη για το 2015; Για το 2016; Για το 2017; Γιατί ο δήμαρχος αφού δεν κατάφερε να απορροφήσει τα χρήματα το 2015, θυμήθηκε τους φτωχούς συμπολίτες του στο τέλος του 2017 για ένα πρόγραμμα που θα «υλοποιηθεί» (αν υλοποιηθεί…) προς το καλοκαίρι του 2018;

Η απάντηση είναι ενδεικτική του μπάχαλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο Δήμος Περάματος δεν συνέτασσε προϋπολογισμό, και δεν υπέβαλε ποτέ στους πολίτες του Περάματος απολογισμό, μολονότι ήταν υποχρεωμένος από τον Καλλικράτη να το κάνει. Τα οικονομικά του τα λειτουργούσε ως μπακάλικο. Κανένας, πλην του δημάρχου και μερικών κολλητών, δεν ήξερε τι έμπαινε στο Ταμείο και τι έβγαινε. Kαι κυρίως προς ποιες κατευθύνσεις έβγαινε. Κι αυτό συνέβαινε, για να είμαι δίκαιος, και επί όλων των προηγούμενων δημάρχων Περάματος. Γιατί το έκαναν έτσι; Διότι μόνον με αυτό το σύστημα μπορεί ένας μικρός Δήμος των 25.000 κατοίκων να φτάσει να χρωστάει πάνω από 70 εκατομμύρια και κανένας να μην έχει λογοδοτήσει στη Δικαιοσύνη για την απίστευτη ρεμούλα. Κάντε λίγο τη διαίρεση: ακόμα και κάθε νήπιο του Περάματος χρωστάει σχεδόν 3.000 ευρώ! Σε ποιανών τσέπες μπήκαν αυτά τα λεφτά; Άγνωστο! Γνωστά είναι μόνο δύο πράγματα: α) ότι θα τα πληρώσεις εσύ, φορολογούμενε και β) η πατέντα της λαμογιάς: ζητάω λεφτά γενικώς και αορίστως χωρίς σχέδιο και χωρίς προϋπολογισμό. Αλλά με μια πονηριά στο αιτιολογικό:

«Σκοπός της παρούσας σύμβασης είναι η  ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής στο Δήμο Περάματος, η σίτιση περισσότερων οικογενειών, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η μείωση της ανεργίας, η οποία είναι ιδιαίτερα αυξημένη στην περιοχή.»

Έτσι, αν προσλάβουμε καμμιά εκατοστή υπαλλήλους για το κοινωνικό παντοπωλείο το οποίο μπορεί και να μην λειτουργήσει ποτέ, έναν τουλάχιστον στόχο θα τον έχουμε πετύχει: θα έχει μειωθεί η ανεργία!

«Εγγύηση» γι’ αυτό είναι η επιτροπή παρακολούθησης του έργου: συμμετέχουν εκτός από τους εκπροσώπους τους Δήμου Περάματος και της Περιφέρειας και εκπρόσωποι των συνδικαλιστών: του εργατικού κέντρου Πειραιά και της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, αυτής που βαράει μύγες, καθώς τη βούλιαξε η κυριαρχία του ΚΚΕ και οι «αγώνες» του συνδικάτου μέχρι να την καταστήσουν παντελώς αναξιόπιστη. (Έλληνες πλοιοκτήτες προτιμούν να επισκευάζουν τα πλοία τους στη Ρουμανία παίρνοντας τεχνίτες από το Πέραμα και πληρώνοντάς τους εισιτήρια και ξενοδοχεία στη Ρουμανία παρά να εγκλωβιστούν στο νταβατζηλίκι των εργατοπατέρων της ναυπηγοεπισκευαστικής οι οποίοι όριζαν εκείνοι ποιους θα τεχνίτες θα πάρεις κι είχαν φτάσει στο σημείο να κάνουν απεργίες… προληπτικά!) Ποιος θα τολμήσει από τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής να πάει κόντρα στους τραμπούκους του ΠΑΜΕ που κάνουν απόλυτο κουμάντο στη ναυπηγοεπισκευαστική;

Όμως στο Πέραμα έχουν πέσει πολλά λεφτά. Όλα για υποδομές που βρίσκονται σήμερα κατεστραμμένες, λεηλατημένες, βανδαλισμένες: κολυμβητήριο ολυμπιακών διαστάσεων (το δεύτερο καλύτερο στη χώρα με εξωτερική θερμαινόμενη πισίνα!) κλειστά γυμναστήρια, ανοιχτοί αθλητικοί χώροι, μουσεία, ανοιχτό θέατρο, καλοκαιρινός κινηματογράφος και πολλά μικρότερα έργα. Κάποτε, πληρωμένα με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τον Έλληνα φορολογούμενο. Σήμερα, ερείπια και σκουπιδότοποι από τη “φροντίδα” των τοπικών αρχών.

Επειδή ο φορολογούμενος δεν έχει λεφτά για πέταμα, κι επειδή ακόμα και οι δράσεις φιλανθρωπίας οφείλουν να έχουν “business plan”, καταψήφισα την εισήγηση, καταδεικνύοντας τη διαχρονική διακομματική αρρώστεια της Δημόσιας Διοίκησης, όπως μπορείτε να δείτε εδώ:

Facebook Comments